Nieuws Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag
11 april 2019

Donderdag 11 april is het weer Wereld Parkinson Dag. Op de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor Parkinsonismen. Wereldwijd is Parkinson de op één na meest voorkomende progressieve hersenziekte met 7 miljoen patiënten. In Nederland hebben ongeveer 50.000 mensen de ziekte van Parkinson en de verwachting is dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld. Hoewel er dus steeds meer mensen met Parkinson bijkomen, is de kennis over deze ziekte helaas nog altijd ontoereikend. Daarom is continue aandacht hiervoor belangrijk ook vóór en na 11 april.

Grote verschillen tussen mensen met Parkinson

De ziekte van Parkinson is voor iedereen anders en artsen begrijpen niet wat deze grote verschillen veroorzaakt. Waarom trilt de ene persoon wel en de ander niet? Waarom kan de ene persoon nog van alles en de ander niet meer? En waarom werkt een pil bij de ene persoon beter dan bij de ander? Op dat soort vragen hebben we momenteel nog geen antwoord. Dit maakt het voor artsen lastig om te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en om per persoon de beste behandeling te bepalen. Zo kan het gebeuren dat een man van 80 jaar dezelfde zorg ontvangt als een vrouw van 45 jaar, terwijl ze in werkelijkheid andere dingen nodig hebben. Om dit te verbeteren is onderzoek naar Parkinson van groot belang.
 
Het Parkinson Centrum Nijmegen houdt zich bezig met onderzoek naar het totale spectrum van de ziekte van Parkinson en is een vooraanstaand onderzoekscentrum op dit gebied.

Mensen met Parkinson dragen graag bij aan onderzoek

Onze ervaring is dat veel mensen met Parkinson ontzettend gedreven zijn om bij te dragen aan onderzoek om de kennis over hun ziekte te vergroten en betere zorg te realiseren. Het is een gepassioneerde en betrokken groep, die er alles aan doet om leven met Parkinson zo draaglijk mogelijk te maken.

Lopende onderzoeken

Onze artsen en onderzoekers houden zich bezig met verschillende onderzoeken op verschillende gebieden van de ziekte van Parkinson. Zo is revalidatiearts Jorik Nonnekes bezig met onderzoek naar compensatiestrategieën voor loopstoornissen; vindt er fundamenteel onderzoek plaats om meer kennis te vergaren voor bijvoorbeeld loop- en balansstoornissen en specifieke veranderingen in het brein (neuroloog Marcel Verbeek) en zoeken we naar methoden om de diagnostiek van Parkinson te versnellen door o.a. onderzoek te doen naar het hersenvocht (neuroloog Rick Helmich).
 
Een ander voorbeeld van een onderzoek met een groot aantal enthousiaste deelnemers is de Parkinson Op Maat-studie. We volgen hierbij 650 mensen met Parkinson twee jaar lang nauwkeurig. We hopen zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van Parkinson waardoor uiteindelijk betere, op het individu toegesneden zorg kan worden gerealiseerd. Om het onderzoek naar Parkinson verder te helpen, deelt de Parkinson Op Maat-studie de verzamelde onderzoeksgegevens wereldwijd. Dit, het aantal deelnemers, de duur van het onderzoek en de inzet van de nieuwste technologieën, maken de Parkinson Op Maat-studie uniek in Nederland. 
 

Parkinson pandemie

Lang is Parkinson een zeldzame aandoening geweest. Nu is het de snelstgroeiende neurologische aandoening in de wereld. Van 1990 tot 2015 verdubbelde het aantal mensen met de ziekte van Parkinson tot 6 miljoen. Met name door de vergrijzing zal dit aantal in 2040 meer dan 12 miljoen zijn. Verwacht wordt dat door langere levensverwachting, minder roken en verder toenemende industrialisatie, dit cijfer richting 17 miljoen zal gaan.                  
   
Nu lijkt het erop dat de demografie en de gevolgen van industrialisatie een Parkinson-pandemie creëren die nog serieuzere aandacht vraagt dan eerder gedacht en meer onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.
 
Bas Bloem, neuroloog en directeur van het Parkinson Center Nijmegen, voorvechter van het eerste uur, en gedreven onderzoeker, schreef en deed mee aan een aantal onderzoeken en papers over de Parkinson Pandemie. Lees het artikel uit Scientias hier

Weten wat de ziekte van Parkinson precies is, kijk dan hier.

Tijdens onderzoek worden MRI-scans gemaakt. Deze scans worden gedaan om de veranderingen in het brein te kunnen volgen over een bepaalde periode.

 

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer