Nieuws Ziekenhuisbrede nieuwe aanpak om Radboudpatiënten ‘beter uit bed’ te krijgen

5 juni 2019

Het Radboudumc beleeft dit jaar een stille revolutie. Alle zorgafdelingen gaan werken volgens het concept ‘Beter uit bed’. Die term staat voor het actief stimuleren, faciliteren en motiveren van patiënten, bezoekers en zorgverleners om de patiënten zoveel mogelijk te laten bewegen. Minder inactiviteit blijkt namelijk tot een beter herstel én een betere prognose te leiden. Vandaar dat het Radboudumc nu als eerste in Nederland ziekenhuisbreed de focus verlegt van ‘zorg en dienstverlening aan en in bed’ naar een aanpak die beweging stimuleert. De zeven afdelingen die het nieuwe concept inmiddels al omarmden, doen soms verrassende ontdekkingen.

In 2017 presenteerde het Radboudumc al testresultaten van ‘Beter uit bed’ op twee cardiologische afdelingen. Vooral voor ouderen blijkt beweging vaak cruciaal. Zij verliezen per (lig)dag tot wel vijf procent van hun spierkracht. Dat bemoeilijkt hun revalidatie en maakt hen vaak langdurig bedlegerig en zorgafhankelijk. Daarom gaat het Radboudumc ‘omdenken’: rust wanneer het moet, bewegen zodra het kan. Er is budget vrijgemaakt voor onder meer coaching van zorgmedewerkers, betere informatie over bewegen voor de patiënten en het functioneler (leuningen, bewegwijzering) en gezelliger aankleden van gangen en zithoekjes.

Spierkracht intact

Omschakelen naar de nieuwe norm betekent psychologisch en praktisch een aardverschuiving. Niet alleen om de ‘ik LIG in het ziekenhuis’-mentaliteit uit de hoofden van de patiënten te krijgen, vertelt Yvonne Geurts, fysiotherapeut en een van de projectleiders van Beter uit bed. Geurts: ‘Ook zorgverleners gaan hun werk anders aanvliegen. Dat leidt tot ontdekkingen: als je de patiënt zodra het kan aan een mobiel infuus legt in plaats van aan wandapparatuur en goede uitleg geeft, komt meneer eerder in beweging. Of: een gezellig zitje op de gang activeert patiënten. Zo simpel kan het zijn.’ De resultaten spreken voor zich, stelt Geurts. ‘Op de hartafdeling lag men vroeger ruim 80 procent van de tijd in bed. Nu is dat nog maar 56 procent en dan zie je dat patiënten gemiddeld genomen eerder herstellen, korter in het ziekenhuis verblijven en met een betere prognose de deur uitgaan.’ Stef Veldkamp uit Gaanderen was zo’n patiënt: ‘Na een zware hartoperatie had ik niet verwacht dat ik na één dag mezelf alweer kon wassen. Ik kreeg direct spierpijn. Maar achteraf gezien heeft vroeg starten met bewegen me geholpen om mijn spierkracht en conditie op peil te houden.’  

Het concept ‘Beter uit bed’ past bij de ambitie van het Radboudumc om een patiëntgericht en innovatief ziekenhuis te zijn.

Lees hier meer informatie over dit programma.
Kijk hier even mee.

 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Preventie

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet