Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken, vroegen ontwerper Emma van der Leest en bioloog Aneta Schaap-Oziemlak zich af. Zij zochten de samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog van het Radboudumc. Samen wonnen zij de Bio Art & Design Award om de ontwikkeling van waterdicht kunstleer verder uit te werken.
Schimmels kunnen wel waterafstotende stoffen produceren, maar het gebruik hiervan in de ontwikkeling van biomaterialen is nog onbekend terrein. Een van deze schimmels is Hormographiella aspergillata. Geen prettige schimmel. In het ziekenhuis zorgde deze voor een moeilijk behandelbare longinfectie bij een patiënten met leukemie. In de natuur kennen we de seksuele vorm van deze schimmel als een paddenstoel (inktzwam). De draden van deze schimmel zijn mogelijk bruikbaar voor het maken van een waterdichte coating.
In het project ‘Coating extrahuntur a fungi’ zochten Van der Leest en Schaap-Oziemlak de samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog van het Radboudumc. Binnen het Expertisecentrum Schimmelinfecties van het Radboudumc en het CWZ hebben zij veel kennis over de Hormographiella aspergillata schimmel en de mogelijkheid om deze te cultiveren. Samen gaan zij de schimmelcoatings verder ontwikkelen. Hiervoor kregen zij op 13 juni een Bio Art & Design Award van 25.000 euro. De eerste resultaten worden in november gepresenteerd op de MU Exhibition in Eindhoven.

Uitreiking van de BAD Award. Van links naar rechts: Paul Verweij, Aneta Schaap-Oziemlak, Sybren de Hoog, Emma van der Leest. Daarnaast hoofd van de jury William Myers en overige winnaars Jon Ho en Michael Sedbon
Over de BAD Award
De Bio Art & Design Award (BAD Award) is een unieke competitie voor grensverleggende projecten van kunstenaars en wetenschappers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en komt tot stand door een samenwerking tussen ZonMw, MU Artspace (Eindhoven) en BioArt Laboratories (Eindhoven).
Expertisecentrum Schimmelinfecties Radboudumc /CWZ
Dit centrum biedt consultatie voor patiënten met complexe schimmelinfecties. Het team bestaat uit onder andere internist-infectiologen, artsen-microbioloog, longartsen en klinisch farmacologen. In het centrum is ook het Nationale Schimmel Referentie Laboratorium gehuisvest en wordt landelijk onderzoek naar resistentie gecoördineerd.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws

Verrassend veldonderzoek naar werking malariavaccin
23 mei 2022 In veldonderzoek naar de werking van een malariavaccin zagen de onderzoekers, onder wie Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, een opmerkelijk effect. Het vaccin roept een bredere respons op tegen malaria-eiwitten dan er in het vaccin zitten. lees meer
Radboudumc start onderzoek naar combinatie griepvaccin en coronabooster
10 september 2021 Onderzoek onder 60-plussers die langer dan 4 maanden geleden volledig gevaccineerd zijn lees meer