Nieuws Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie
26 februari 2020

Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan het Radboudumc.
 
Arnt Schellekens (Loon op Zand, 1977) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit en behaalde in 2003 cum laude zijn Master geneeskunde. Hij specialiseerde zich tot psychiater en promoveerde in 2011 op onderzoek naar alcoholverslaving, met name de relatie tussen genetische en omgevingsfactoren.
Sinds 2012 is hij als psychiater werkzaam in het Radboudumc, waar hij zich specialiseerde in de verslaving en waar hij vanaf 2017 hoofd is van de medisch-psychiatrische opnameafdeling. Hij onderzoekt neurobiologische en psychologische mechanismen die bijdragen aan verslaving en hoopt een verklaring te vinden voor het gegeven dat patiënten met verslavingsgedrag vaak ook lijden aan andere psychiatrische stoornissen (bijvoorbeeld ADHD en depressie) of omgekeerd. Zijn uiteindelijk doel is om met deze inzichten effectievere behandelingsstrategieën te ontwikkelen.
 
Spilfunctie in verslavingsonderzoek
Schellekens werkte tijdens zijn opleiding tot psychiater onder meer aan HIV/AIDS-onderzoek in Bandung, Indonesië. Naast psychiater in het Radboudumc, is hij tevens onderzoeker binnen het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag en postdoctoraal onderzoeker bij het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), waarvan hij sinds 2015 ook wetenschappelijk directeur is.
Door de combinatie van zijn klinische werk, wetenschappelijk onderzoek en zijn posities bij het NISPA, vervult Schellekens een spilfunctie in de samenwerking met verslavingszorgfaciliteiten, en met neurowetenschappelijke collega's van het Donders Institute en gedragswetenschappers van het Behavioral Science Institute (BSI).
 
Verslavingsonderwijs
Arnt Schellekens heeft het verslavingsonderwijs een belangrijke plek gegeven in het geneeskundecurriculum, is hoofddocent van de landelijke opleiding tot verslavingsarts en coördinator van de landelijke opleiding verslavingspsychiatrie.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Omleiding centrale gang Radboudumc Vrouw en Kind, Poliplein en het restaurant bereikbaar

8 april 2020

Om goed te kunnen werken aan de nieuwbouw van het Radboudumc, is er een omleiding gemaakt in de centrale gang richting het Poliplein (route 725) en Vrouw en Kind.

lees meer

Continue monitoring van COVID-patiënten wordt uitgebreid naar patiënten verdacht van besmetting

8 april 2020

Op de COVID-afdelingen van het Radboudumc worden de vitale functies continu gemeten en vastgelegd. Door het succes van deze benadering worden nu ook de patiënten met een waarschijnlijke COVID-besmetting op deze manier gemonitord.

lees meer

12 Defensie-medewerkers draaien mee in patiëntenzorg Radboudumc borgt zorg langere termijn

8 april 2020

Radboudumc-medewerkers kunnen de zorg op dit moment goed aan. Maar het umc verwacht dat de crisis lang gaat duren. Daarom is het belangrijk de krachten te spreiden. Zo is het Radboudumc beter voorbereid op de lange termijn.

lees meer

SAFE: Als het thuis niet veilig is… Huiselijk geweld neemt toe tijdens coronacrisis

7 april 2020

‘Blijf zoveel mogelijk thuis, zo blijf je veilig.’ Dat geldt voor besmetting met het coronavirus. Nu partners gedwongen meer bij elkaar thuis zijn, neemt het huiselijk geweld toe. Via online platform SAFE Women biedt het Radboudumc vrouwen in deze situatie hulp.

lees meer

Drone NLblijftThuis vliegt boven Radboudumc en neemt boodschap op Zaterdag 4 april om 16.00 uur schreeuwen we van de daken 'Jebentnodig.nl'

5 april 2020

Het Radboudumc bedankt NL en Nijmegen en roept op te doneren voor onderzoek naar middelen om het coronavirus te kunnen bestrijden voor patiënten en zorgmedewerkers.

lees meer

Radboudumc gebruikt UV-boxen voor desinfecteren medische hulpmiddelen 'Enorme aanwinst in verlagen virusload'

3 april 2020

Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs: ‘Enorme winst: virussen en andere micro-organismen binnen 25 seconden verdwenen’

lees meer