Nieuws Bart Loeys ontvangt prestigieuze Belgische Nobelprijs

16 december 2020

Bart Loeys, geneticus van het Radboudumc en de Universiteit Antwerpen, ontving op woensdag 16 december uit handen van de Belgische koning Filip de Franqui-Collen prijs, ook wel de Belgische Nobelprijs genoemd. Hij krijgt de prijs voor zijn baanbrekende klinisch onderzoek naar genetische ziekten van de bloedvaten.

Hoogleraar Bart Loeys woont en werkt in België, maar komt al tien jaar maandelijks naar Nijmegen. Hij is expert op het gebied van de genetica van het hart (cardiogenetica) en doet onderzoek naar de genetische oorzaken van aneurysma’s van de aorta. Loeys heeft ontdekt dat genetische veranderingen aan de basis liggen van aneurysma's. Samen met een Amerikaanse collega heeft hij een nieuwe vorm van aorta-aneurysma ontdekt, die nu hun naam draagt: het Loeys-Dietz syndroom. 

De aorta, of slagader, is het belangrijkste bloedvat in ons lichaam en loopt vanuit het hart door het lichaam. Als de aorta te wijd wordt kan een scheur(tje) ontstaan (een aneurysma). Deze aandoening treft vaak jonge mensen tussen dertig en vijftig jaar oud. Ruim de helft van de patiënten sterft.  

Doorbraak in Nijmegen

Han Brunner, hoogleraar en hoofd van de afdeling Genetica: “Bart doet als hij in Nijmegen is met enthousiasme en grote deskundigheid samen met collega’s van de afdelingen Genetica en Cardiologie speciale expertise-spreekuren voor patiënten het syndroom van Marfan en andere erfelijke ziekten van het hart en grote vaten. Eén van zijn belangrijke wetenschappelijke doorbraken is dat het gen TGFB2 een belangrijke rol speelt bij aneurysma van de aorta. Die ontdekking begon met een patiënt die hij en zijn team hier in Nijmegen zagen.”

Loeys heeft ontdekt dat genetische veranderingen aan de basis liggen van aneurysma's. Samen met een Amerikaanse collega heeft hij een nieuwe vorm van aorta aneurysma ontdekt die nu hun naam draagt: het Loeys-Dietz syndroom. 

Francqui-Collenprijs

De Francqui-Collenprijs, ook wel de “Belgische Nobelprijs” genoemd is een belangrijke Belgische wetenschappelijke prijs, uitgereikt door de Francqui-stichting. De prijs is een bekroning van door een (relatief) jong persoon reeds geleverd werk, en bedoeld als ondersteuning voor verder wetenschappelijk onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van 250.000 euro verbonden. Hij werd woensdag 16 december uitgereikt in het Paleis der Academiën in Brussel.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet