Nieuws Bespreek inleiding bij 41 weken met vrouwen die hun eerste kind krijgen
9 december 2020

Het reguliere beleid in Nederland is om bij een normaal verlopende zwangerschap de baring bij 42 weken in te leiden. Bij een eerste kind zijn er nieuwe aanwijzingen om te overwegen dit bij 41 weken te doen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Verloskunde van Amsterdam UMC in samenwerking met het Radboudumc en het Zweedse Sahlgrenska ziekenhuis te Göteborg. De resultaten zijn nu gepubliceerd in PLoS Medicine.

De onderzoekers hebben de databases van twee aparte studies uit Nederland en Zweden samengevoegd tot een groot onderzoeksbestand. Hierbij konden gegevens op individueel niveau geanalyseerd konden worden. Dit staat bekend als een individual participant data meta-analysis.

In Nederland en Zweden is het risico op sterfte van de baby rondom de geboorte in de uitgerekende periode in het algemeen erg klein, evenals het risico op geboorteletsel of gezondheidsschade. De kleine risico’s die er zijn, stijgen iets naarmate de zwangerschap vordert na de uitgerekende datum.

Het doel van de meta-analyse was om de uitkomsten van een beleid waarbij de baring werd ingeleid bij 41 weken te vergelijken met het reguliere beleid waarbij tot uiterlijk 42 weken is gewacht met inleiden, indien de bevalling zich niet spontaan had aangediend.

Uitkomsten bij het kind

Het gecombineerde onderzoeksbestand bevatte gegevens van 4561 gezonde vrouwen met een normaal verlopende zwangerschap van een eenling die een zwangerschapsduur hadden bereikt van 41 weken.
De helft van de vrouwen was geloot in de inleidgroep (2281) en de andere helft in de afwachtgroep (2280). In de inleidgroep werd 80% van de vrouwen ingeleid en in de afwachtgroep 30%, de overige vrouwen hadden een spontane start van de baring.

Omdat slechte uitkomsten bij het kind (sterfte en gezondheidsschade) zo weinig voorkomen waren die gecombineerd tot één uitkomstmaat. De slechte uitkomst kwam voor bij 0,4% van de baby’s van vrouwen uit de inleidgroep en bij 1,0% van de baby’s van vrouwen uit de afwachtgroep, dit betreft een significant verschil. Het gunstige effect van inleiden bleek echter alleen op te gaan voor vrouwen die voor het eerst een kind kregen. Voor vrouwen die al een keer bevallen waren was het aantal slechte uitkomsten voor het kind zo laag dat het niet mogelijk was om enig effect aan te kunnen tonen, in het voordeel of in het nadeel van inleiden.

Medische nadelen

Er was geen verschil in de gezondheidstoestand van vrouwen na de geboorte tussen de groepen. De percentages keizersnede en kunstverlossingen (vacuüm of verlostang) kwamen overeen in beide groepen.

En nu?

Deze uitkomst betekent volgens de auteurs uit Nederland niet dat de bevalling van het eerste kind na 41 weken standaard zou moeten worden ingeleid. Jeroen van Dillen, gynaecoloog van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en copromotor van de promovendi vanuit het Radboudumc: “We moeten deze vrouwen informeren dat de kans op problemen bij afwachten wat groter wordt. Als ze  besluiten om af te wachten in plaats van inleiden is dat ook goed, de begeleiding in Nederland door verloskundigen is goed, met extra controles als de zwangerschap langer duurt dan 41 weken, veelal in samenwerking met de gynaecoloog. De meeste vrouwen bevallen van een gezond kind, we willen nu nog graag onderzoeken hoe we de kinderen kunnen opsporen die na 41 weken het hoogste risico lopen.”

Over de studie

Publicatie in PLoS Medicine: Induction of labour at 41 weeks or expectant management until 42 weeks: A systematic review and an individual participant data meta-analysis of randomised trials - Mårten Alkmark, Judit K. J. Keulen, Joep C. Kortekaas, Christina Bergh, Jeroen van Dillen, Ruben G. Duijnhoven, Henrik Hagberg, Ben Willem Mol, Mattias Molin, Joris A. M. van der Post, Sissel Saltvedt, Anna-Karin Wikström, Ulla-Britt Wennerholm, Esteriek de Miranda.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
neem contact op

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer