Nieuws Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie
1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). De jury prijst de bloggers vanwege het effect en bereik van de artikelen die zij schrijven en noemt de manier waarop het blog is georganiseerd een inspiratie. De prijswinnaars ontvangen 10.000 euro van de organisatie. 

Donders Wonders werd in 2014 opgericht door jonge onderzoekers van het Donders Instituut (verbonden aan zowel het Radboudumc als de Radboud Universiteit) en brengt sindsdien verhalen over hersenen en wetenschap. Het ontwikkelde zich tot een zeer gestructureerd blog dat 1 á 2 keer per week een nieuw artikel publiceert in het Nederlands en Engels.

Behalve op de eigen website, verschijnt het merendeel van de teksten op de websites van De Gelderlander en het Algemeen Dagblad en op het platform Radboud Recharge. De navolging die het blog krijgt via andere kanalen wordt gewaardeerd door de jury. ‘Hierdoor bereiken de onderzoekers een nieuw publiek, en leveren ze een actieve bijdrage aan maatschappelijk discussies’, aldus het juryoordeel.

Jong en duurzaam
Het team van Donders Wonders bestaat uit ongeveer vijftien mensen, hoofdzakelijk PhD-studenten en enkele postdoctorale onderzoekers. Zij schrijven niet alleen, maar geven volgens een strak schema feedback op elkaars teksten en zorgen voor vertalingen en eindredactie. ‘Daarmee is er een zeer duurzame structuur ontstaan, waarmee dit blog voor vele jaren voort kan blijven bestaan’, schrijft de jury.

Op deze manier brengt Donders Wonders wetenschap over op een groot publiek. Dit doen de bloggers door fundamenteel onderzoek te vertalen naar praktische, begrijpelijke feiten en door het gedrag van mensen en maatschappelijke ontwikkelingen te verklaren. Daarnaast doen jonge onderzoekers waardevolle ervaring op in het uitleggen van hun onderzoek in begrijpelijke taal, en erover te schrijven.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer