Nieuws Eerste promotie in de Aula volgens nieuwe richtlijnen weer een feit
2 juni 2020

Woensdag 3 juni vindt de eerste Radboudumc-promotie in de Aula van de Radboud Universiteit plaats volgens de nieuwe RIVM-richtlijnen. Floor Ploos van Amstel van de afdeling Medische Oncologie promoveert op haar onderzoek naar een methode om de last en problemen die vrouwen met kanker ervaren te meten.

In maart werd besloten promoties uit te stellen of via videoverbinding doorgang te laten vinden. Dit als gevolg van de verscherpte maatregelen om verdere uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Nu sinds 1 juni weer is toegestaan om bijeenkomsten met maximaal 30 mensen te organiseren, mits het mogelijk is 1,5 meter afstand te houden, kunnen promoties in de Aula van de universiteit in afgeslankte vorm weer doorgang vinden. De promotie van Floor Ploos van Amstel is vanwege het beperkt aantal toegestane gasten niet openbaar toegankelijk, maar wel online te volgen.

Het gebruik van de Lastmeter bij vrouwen met kanker

Het onderzoek dat Floor Ploos van Amstel heeft uitgevoerd richt zich op de kwaliteit van leven van vrouwen met kanker. Door middel van het gebruik van de Lastmeter, een korte vragenlijst, wordt in kaart gebracht welke last en problemen deze groep patiënten ervaart net na diagnose, tijdens behandeling en na behandeling. Een derde van de vrouwen met borstkanker en eierstokkanker ervaart verhoogde last, waarbij vermoeidheid het meest voorkomende probleem is. Regelmatig screenen met de Lastmeter door zorgverleners helpt zowel de patiënten als de verpleegkundigen om inzicht te krijgen in de ervaren last en problemen. Het structureel bespreken van de Lastmeter door de verpleegkundigen op vastgestelde tijdens en na behandeling laat geen effect zien op de kwaliteit van leven, maar het afnemen van de Lastmeter lijkt wel een positief effect te hebben op patiënten die een uitgebreide behandeling ondergaan.

Floor Ploos van Amstel is verbonden aan het Radboud Institute for Health Sciences en promoveert bij Winette van der Graaf, Judith Prins en Nelleke Ottevanger.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer