Nieuws Eerste promotie in de Aula volgens nieuwe richtlijnen weer een feit
2 juni 2020

Woensdag 3 juni vindt de eerste Radboudumc-promotie in de Aula van de Radboud Universiteit plaats volgens de nieuwe RIVM-richtlijnen. Floor Ploos van Amstel van de afdeling Medische Oncologie promoveert op haar onderzoek naar een methode om de last en problemen die vrouwen met kanker ervaren te meten.

In maart werd besloten promoties uit te stellen of via videoverbinding doorgang te laten vinden. Dit als gevolg van de verscherpte maatregelen om verdere uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Nu sinds 1 juni weer is toegestaan om bijeenkomsten met maximaal 30 mensen te organiseren, mits het mogelijk is 1,5 meter afstand te houden, kunnen promoties in de Aula van de universiteit in afgeslankte vorm weer doorgang vinden. De promotie van Floor Ploos van Amstel is vanwege het beperkt aantal toegestane gasten niet openbaar toegankelijk, maar wel online te volgen.

Het gebruik van de Lastmeter bij vrouwen met kanker

Het onderzoek dat Floor Ploos van Amstel heeft uitgevoerd richt zich op de kwaliteit van leven van vrouwen met kanker. Door middel van het gebruik van de Lastmeter, een korte vragenlijst, wordt in kaart gebracht welke last en problemen deze groep patiënten ervaart net na diagnose, tijdens behandeling en na behandeling. Een derde van de vrouwen met borstkanker en eierstokkanker ervaart verhoogde last, waarbij vermoeidheid het meest voorkomende probleem is. Regelmatig screenen met de Lastmeter door zorgverleners helpt zowel de patiënten als de verpleegkundigen om inzicht te krijgen in de ervaren last en problemen. Het structureel bespreken van de Lastmeter door de verpleegkundigen op vastgestelde tijdens en na behandeling laat geen effect zien op de kwaliteit van leven, maar het afnemen van de Lastmeter lijkt wel een positief effect te hebben op patiënten die een uitgebreide behandeling ondergaan.

Floor Ploos van Amstel is verbonden aan het Radboud Institute for Health Sciences en promoveert bij Winette van der Graaf, Judith Prins en Nelleke Ottevanger.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer