Nieuws ERC Consolidator Grant voor Andre Marquand
14 december 2020

De European Research Counsel (ERC) heeft André Marquand een Consolidator Grant toegekend van 2 miljoen euro voor het project ’Mental Precision’. Marquand wil daarmee op AI gebaseerde technieken ontwikkelen om mentale aandoeningen zoals depressie en bipolaire stoornissen in te delen op basis van hersenscans en het monitoren van smartphones

 

Het gebruik van biomarkers - specifieke stoffen die iets zeggen over de medische toestand van iemand – hebben in veel gebieden van de geneeskunde een revolutie veroorzaakt in de diagnose en behandeling op maat. De psychiatrie loopt in dat opzicht duidelijk achter. Mentale stoornissen worden vrijwel altijd nog gediagnostiseerd op basis van de symptomen, omdat bruikbare biomarkers eenvoudigweg ontbreken. Dat komt omdat de middelen om mentale stoornissen op alle denkbare niveau’s te analyseren - van neurobiologie tot gedrag - nog ontbreken.

 

Nieuwe analytische toolbox

Marquand: “Ik wil een nieuwe toolbox met middelen ontwikkelen waarmee je het begin en de uitkomst van mentale stoornissen kunt voorspellen op basis van biomarkers. Biomarkers die de variatie in de opbouw en organisatie van de hersenen aangeven, op basis van hersenscans van meer dan 40.000 mensen. Ik heb een ‘brain chart technology’ ontwikkeld, dat als platform kan dienen voor de gedeelde én onderscheidende karakteristieken van de mentale stoornis voor individuele personen. Een platform en model dat niet alleen verschillende klinische hersentoestanden kan simuleren, maar ook potentiële interventies kan testen en modelleren.”

 

Precision medicine

De innovatieve aanpak van Marquand, verbonden aan de afdeling Cognitive Neuroscience (CNS), kan verreikende implicaties hebben. De aanpak die hij voorstaat wil hij illustreren aan de hand van depressies en bipolaire stoornissen. “We willen onderzoeken of we voor deze aandoeningen bijvoorbeeld de ontwikkeling naar weerbaarheid of risico kunnen voorspellen. Het zal de toepassing van precision medicine binnen het bereik van de psychiatrie brengen. Daarmee zullen we niet alleen de mentale aandoeningen beter begrijpen, maar worden ook vroege, op de individuele persoon gerichte interventies en preventieve behandelingen mogelijk.”

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer