Nieuws Groot onderzoek naar dosisvermindering geneesmiddelen voor psoriasis
31 januari 2020

Prof. dr. Elke de Jong en dr. Juul van den Reek van de afdeling Dermatologie van het Radboudumc ontvangen samen met de afdeling Dermatologie van UZ Gent een subsidie van 1,6 miljoen euro voor een groot onderzoek naar dosisvermindering van de nieuwste biologische geneesmiddelen voor psoriasis.

Radboudumc zet zich in voor de optimale inzet van medicatie. Het doel is om overdosering, verspilling en onnodig medicijngebruik tegen te gaan. De medicatie wordt daarbij zoveel mogelijk persoonsgericht en individueel op de patiënt afgestemd.

Het BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) programma, waarin ZonMw en het Belgische KCE de krachten hebben gebundeld, heeft de eerste twee subsidieaanvragen gehonoreerd. Eén daarvan is een studie naar de dosisvermindering van biologische middelen bij psoriasis, uitgevoerd door prof. dr. dermatoloog Elke de Jong en dr. Juul van den Reek van het Radboudumc in samenwerking met UZ Gent.

Het onderzoek richt zich op het verminderen van de dosis van de nieuwste generatie biologics bij psoriasis. Biologics zijn zeer effectieve middelen voor het behandelen van deze aandoening. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de dosis TNFα-blokkerende biologische middelen bij sommige patiënten kan worden verlaagd. Voor de nieuwe generatie biologische middelen, IL17 en IL23 remmers, is nog niet bekend of dosisvermindering van deze middelen mogelijk is. De nieuwe middelen hebben andere mechanismen en veiligheidsprofielen dan TNFα-blokkers en worden steeds vaker voorgeschreven. Het is daarom belangrijk om de mogelijkheden voor dosisreductie van deze nieuwe biologische middelen tijdig te onderzoeken.

ZonMw en KCE hebben 1,6 miljoen euro toegekend om deze grote multinationale studie uit te voeren in 17 ziekenhuizen in België en Nederland.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer

Radboudumc-onderzoek leidt tot vereenvoudigde dosis hiv-medicijn voor kinderen

5 augustus 2020

Resultaten zijn opgenomen in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO

lees meer