Nieuws Groot onderzoek naar dosisvermindering geneesmiddelen voor psoriasis
31 januari 2020

Prof. dr. Elke de Jong en dr. Juul van den Reek van de afdeling Dermatologie van het Radboudumc ontvangen samen met de afdeling Dermatologie van UZ Gent een subsidie van 1,6 miljoen euro voor een groot onderzoek naar dosisvermindering van de nieuwste biologische geneesmiddelen voor psoriasis.

Radboudumc zet zich in voor de optimale inzet van medicatie. Het doel is om overdosering, verspilling en onnodig medicijngebruik tegen te gaan. De medicatie wordt daarbij zoveel mogelijk persoonsgericht en individueel op de patiënt afgestemd.

Het BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) programma, waarin ZonMw en het Belgische KCE de krachten hebben gebundeld, heeft de eerste twee subsidieaanvragen gehonoreerd. Eén daarvan is een studie naar de dosisvermindering van biologische middelen bij psoriasis, uitgevoerd door prof. dr. dermatoloog Elke de Jong en dr. Juul van den Reek van het Radboudumc in samenwerking met UZ Gent.

Het onderzoek richt zich op het verminderen van de dosis van de nieuwste generatie biologics bij psoriasis. Biologics zijn zeer effectieve middelen voor het behandelen van deze aandoening. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de dosis TNFα-blokkerende biologische middelen bij sommige patiënten kan worden verlaagd. Voor de nieuwe generatie biologische middelen, IL17 en IL23 remmers, is nog niet bekend of dosisvermindering van deze middelen mogelijk is. De nieuwe middelen hebben andere mechanismen en veiligheidsprofielen dan TNFα-blokkers en worden steeds vaker voorgeschreven. Het is daarom belangrijk om de mogelijkheden voor dosisreductie van deze nieuwe biologische middelen tijdig te onderzoeken.

ZonMw en KCE hebben 1,6 miljoen euro toegekend om deze grote multinationale studie uit te voeren in 17 ziekenhuizen in België en Nederland.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Relevante items


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Gerelateerde items


Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

Lees meer

Zo werkt het Radboudumc samen met eerste en tweede lijn ‘Patiënten moeten geen muren ervaren, maar zorg krijgen die vloeiend in elkaar overloopt’

17 februari 2020

De juiste zorg, op de juiste plek. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Dat gun je elke patiënt. In dit achtergrondverhaal lees je drie voorbeelden hoe het Radboudumc dit realiseert.

Lees meer

Grote Europese subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Radboudumc onderzoekt hoe stamcel het immuunsysteem beïnvloedt

17 februari 2020

Bij een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s kijkt het Radboudumc vooral naar het effect van de stamcellen op het immuunsysteem.

Lees meer

People-like-me behandeling bij etalagebenen Persoonsgerichte benadering voor patiënten

14 februari 2020

Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen.

Lees meer

Oproep: onderzoeksvoorstellen voor Lowlands Science

13 februari 2020

Onderzoekers opgelet: Lowlands Science is weer op zoek naar onderzoeksvoorstellen voor 2020! Lees hier alles over de uitstaande call en reageer snel.

Lees meer