Nieuws Hoogste punt nieuwe hoofdgebouw Radboudumc bereikt
17 november 2020

Vandaag bereikt het nieuwe hoofdgebouw (voorheen gebouw S) van het Radboudumc het hoogste punt. Anderhalf jaar na de start van de bouw heeft het bouwteam ervoor gezorgd dat deze mijlpaal ondanks corona volgens planning is behaald. Door corona wordt dit heugelijke feit op een andere manier gemarkeerd dan normaal. Medio 2022 zal dit belangrijke deel van het bouwprogramma van het umc worden opgeleverd en kan het hoofdgebouw in gebruik worden genomen.

Doelmatig bouwen

Het nieuwe hoofdgebouw zal een groot aantal gebouwen vervangen. Gebouwen aan de oost- en westzijde van het ziekenhuis (waar nu o.a. Oogheelkunde, KNO en de verpleegafdeling van Neurologie in zitten) worden gesloopt. Afdelingen als Interne Geneeskunde, Medische Oncologie, Hematologie, Geriatrie en Neurologie verhuizen straks ook naar de nieuwbouw.

Het masterplan leidt tot een drastische herordening van de campus en een aanzienlijke reductie van het vloeroppervlak met 15 procent (ca. 70.000 m2).

Over het hoofdgebouw

Het gebouw krijgt in totaal elf verdiepingen (waarvan 2 ondergronds) met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en restaurant- en winkelvoorzieningen. Het gebouw heeft de classificatie BREEAM Excellent ontvangen, o.a. door de grote aandacht die besteed is in het ontwerp aan de energiezuinigheid van het gebouw.

Het nieuwe hoofdgebouw wordt met een oppervlak van 45.000 m2 en een verbindingsgang van 5.000 m2 het grootste gebouw op de zorgcampus in Nijmegen. In de nieuwbouw werken na ingebruikname medio 2022 verschillende specialismes samen. Naast de nieuwe hoofdingang van het Radboudumc komen er poliklinieken, verpleegafdelingen, dagbehandelingen, kantoorruimtes en facilitaire voorzieningen. Het nieuwe hoofdgebouw krijgt 150 eenpersoons patiëntenkamers die voldoen aan de principes van ‘healing environment’. Licht, lucht, ruimte en uitzicht spelen daarbij een belangrijke rol naast een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen.

Op de plattegrond op onze website is het hoofdgebouw te vinden als gebouw A.

Smart Hospital

We zetten het programma Smart Hospital voort, waarmee we slimme digitale toepassingen in huis halen. Denk aan volgsystemen voor medische hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor infuuspompen en palen (track & trace), ‘slimme’ zorgtelefoons en digitale deurbordjes. Patiëntenkamers worden ook uitgerust met een Radboudumc-tablet. Patiënten krijgen hiermee meer controle over hun omgeving, denk hierbij aan de bediening van verlichting, verwarming en gordijnen; of het gebruik van het internet, toegang tot het eigen dossier of kranten en tijdschriften. Daarnaast kan via de tablet de verpleegkundige of de voedingsassistent opgeroepen worden. Hierdoor kunnen deze meteen gehoor geven aan een verzoek, bijvoorbeeld voor een glaasje water. Dit draagt ook bij aan efficiëntie en daarmee tot het verlagen van de werkdruk voor zorgprofessionals.

Lopende bouwwerkzaamheden

Ondertussen start aan de Erasmuslaan de bouw van het nieuwe zorggebouw (gebouw P) voor patiënten met een infectieziekte. In 2022 worden hier de eerste patiënten verwacht. Het oude Pro Persona-gebouw (naast ingang Oost) wordt tegelijkertijd drastisch verbouwd om de afdeling Longrevalidatie vanuit Dekkerswald te kunnen huisvesten. Bovendien is de verbouwing van het Amalia kinderziekenhuis nog in volle gang en wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van de studio’s van het Transitorium waar de studenten begin 2021 hun intrek in kunnen gaan nemen (SSH&).

Onderwijsgebouw wordt Experience Center

Begin 2021 opent het gerenoveerde Onderwijsgebouw haar deuren. Het gebouw is omgetoverd tot een hypermodern Experience Center; de ontmoetingsplek voor leren, innoveren en verbinden van het Radboudumc.

Bouwteam bedankt!

We hebben het hoogste punt van onze nieuwbouw bereikt binnen de planning ondanks de coronacrisis en danken het projectbureau bouwzaken, ontwerpers, adviseurs en bouwers voor hun inzet om dit mogelijk te maken. Medewerkers van de verschillende bedrijven hebben een attentie ontvangen om het heugelijke feit op een alternatieve manier te markeren.

Wij bedanken het bouwteam en alle andere betrokkenen op onze manier met dit filmpje.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer