Nieuws Radboudumc geeft Leidse Waaghoofdbrug tweede leven in binnentuin
18 februari 2021

Op vrijdag 19 februari komt de voormalige Waaghoofdbrug uit Leiden met groot transport naar het Radboudumc. De stalen voetgangersbrug (26 m lang x 2,75 m breed) die ooit over de Oude Rijn in Leiden lag, krijgt bij het Radboudumc een tweede leven en gaat twee binnentuinen met elkaar verbinden: een parklandschap en tuinen bij het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.
De voetgangersbrug werd opgeknapt bij B. Van Hees en Zonen uit Nieuwegein. Na transport naar Nijmegen wordt de brug met een grote kraan op de juiste plek ingehesen, vanaf de oostkant van het terrein.

Het is wetenschappelijk bewezen dat groene omgevingen rustgevend werken en bijdragen aan het welbevinden van patiënten en medewerkers, een zogenoemde ‘healing environment’.  Met de huisvestingsplannen voor het Radboudumc komt er dan ook meer ruimte voor groen. Verspreid over het terrein komen verschillende helende tuinen die verbonden worden door de beeldbepalende brug.
Denk hierbij aan kijk- en mindfulness-tuinen, daktuinen, een mini-savannelandschap en een wadi-tuin met bijenkorven. 

Helende tuinen

Het geheim van een helende omgeving ligt in het aanleggen van de verschillende tuinen. ‘Onze tuinen zijn geen ‘grasveldjes met een paar coniferen of rododendrons, maar specifiek voor bepaalde doelgroepen ontworpen tuinen, die de zorg voor onze patiënten en medewerkers ondersteunen’, aldus René Bleeker, directeur projectbureau Bouwzaken Radboudumc. Mensen kunnen dan zelf op gevoel kiezen welke tuin op dat moment bij hen past. Elke tuin heeft de bezoeker iets anders te bieden. ‘Zo betrekken we de buitenruimte en de tuinen bij de zorg(processen) rondom onze patiënten. Waarbij patiënten en zorgverleners hun eigen keuzes kunnen maken in wat bij hen past en op welk moment.’

Bewezen effectief

Hiermee neemt niet alleen de omvang maar ook de kwaliteit van de groene buitenruimte van de campus toe. De plannen hiervoor zijn gemaakt in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit en de eigen landschapsarchitecten. Daarbij waren de ideeën van professor Roger Ulrich  (Centrum voor Gezondheidszorgarchitectuur, Chalmers Technische Universiteit, Zweden) van grote invloed. ‘Hij ontdekte dat patiënten die uitzicht hadden op natuur minder stress ervaren, aantoonbaar minder medicatie nodig hebben en eerder ontslagen worden dan patiënten die geen ‘groen’ uitzicht hadden. Ook heeft Ulrich recent onderzoek gedaan naar de relatie tussen burn-out bij zorgverleners, en de mogelijkheid om pauze te nemen in een groene omgeving. En wat blijkt, het stressniveau van zorgverleners daalt aantoonbaar als ze pauze kunnen houden in een groene omgeving’.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Dat geldt voor onderwijs, onderzoek, zorg én voor de eigen bedrijfsvoering. Zo heeft de nieuwbouw het BREEAM Excellent certificaat ontvangen en wordt 96% van het materiaal hergebruikt. ‘We hebben het BREEAM Excellent certificaat gekregen voor onze nieuwbouw. We worden hiermee het eerste academische ziekenhuis  met die status. In alles rondom de bouw houden we daar rekening mee – van de aan- en afvoer op de bouwplaats tot het hang- en sluitwerk’, aldus projectleider Paul Grotens.

‘Vanuit die wens  is ook  gekeken naar een duurzame invulling voor een brug voor onze tuinen en het parklandschap. We vonden de Waaghoofdbrug via een website voor tweedehands bruggen. Na een stevige opknapbeurt kunnen we de prachtige brug een tweede leven geven. En het mooiste is, dat hergebruik goedkoper bleek dan een nieuwe te laten maken. Een win-win dus voor ons culturele erfgoed, het milieu en de portemonnee van het ziekenhuis.’  

De Waaghoofdbrug

De brug (1988) bestaat uit een betonnen fundering, stalen overspanning met een nieuw FSC-houten brugdek en lag in de binnenstad van Leiden. De fietsers- en voetgangersbrug verbond het Waaghoofd aan de Aalmarkt met de Stille Rijn. De Waaghoofdbrug is aan het Radboudumc geschonken door de gemeente Leiden.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
neem contact op

Meer nieuws


Een zeldzame ziekte hebben is niet zeldzaam

25 februari 2021

Zondag 28 februari is Rare Disease Day of Zeldzameziektendag

lees meer

Artificiële Intelligentie voor betere preventie van dementie AI-Mind project ontwikkelt platform voor snelle, vroege diagnostiek

23 februari 2021

Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen.

lees meer

Het kan, direct contact met iemand die droomt Publicatie in Current Biology

18 februari 2021

Kan iemand in een droom vragen oppikken en ze beantwoorden? Een onderzoeksgroep met wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut laat zien dat het kan.

lees meer

We bewegen nóg minder door corona

16 februari 2021

"Als je beweging in pilvorm had, zou dat het meest voorgeschreven medicijn ter wereld zijn"

lees meer