Nieuws 'Idea Generator' beurs voor Nijmeegse virologen

9 juli 2020

De Idea Generator beurs van de Nationale Wetenschapsagenda viel ten deel aan Rebecca Halbach en Pascal Miesen van de groep Experimentele Virologie. Zij wonnen met een project naar de bestrijding van ziekteoverdracht onder muggen.

Muggenbestrijding is milieubelastend

Op dit moment worden muggen, die ziektes overbrengen als malaria en gele koorts, in veel gebieden bestreden met insecticide, maar dat heeft twee grote nadelen. De muggen worden er langzaam resistent tegen, en het zorgt ook voor de sterfte van veel andere insecten. Sommige van die andere insecten zijn juist onmisbaar voor de bestuiving.

Antivirale middelen onderzoeken

In het project gaan de virologen op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Dat doen zij samen met het Nijmeegse biotechbedrijf TropIQ, de maatschappelijke partner in het project. De bedoeling is om uit honderden mogelijke stoffen enkele anti-virale middelen te identificeren die de overdracht van virussen tegenhouden. Wellicht kunnen die middelen dan via gezoet water toegediend worden aan muggen, zodat de bevolking lokaal minder risico loopt op een infectie.

Vrijdagmiddagonderzoek

Het is de tweede keer dat de Idea Generator beurs (50.000 euro) wordt uitgereikt. De beurs hoort bij de Nationale Wetenschapsagenda, en is bedoeld voor ‘vrijdagmiddagonderzoek’ – creatieve ideeën die zich nog in een vroeg stadium bevinden.
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet