Nieuws medewerkers Defensie draaien mee in patientenzorg
8 april 2020

In het Radboudumc helpen nu ook medewerkers van Defensie mee op de COVID-afdelingen, waar patiënten liggen die positief getest zijn. Op dit moment zijn dat twee artsen en tien verpleegkundigen. Ze draaien diensten in de directe patiëntenzorg.
 
Radboudumc-medewerkers kunnen de zorg op dit moment goed aan. Maar het umc verwacht dat de crisis lang gaat duren. Daarom is het belangrijk de krachten te spreiden. Zo is het Radboudumc beter voorbereid op de langetermijnperiode.

Gewend aan crisissituaties

De collega’s van Defensie zijn goed getrainde professionals en gewend om in crisissituaties te werken. Het Radboudumc is daarom erg blij dat zij de teams komen versterken. De artsen en verpleegkundigen van Defensie zijn in eerste instantie ingepland voor een periode van drie weken, met de mogelijkheid tot verlenging. Ze draaien ook mee in de onregelmatige diensten.
De extra inzet van zorgpersoneel, waaronder ook deze medewerkers van Defensie, wordt gecoördineerd vanuit de Flexpool. De defensiemedewerkers komen voornamelijk uit onze eigen regio.

Beademingsapparatuur

Naast de inzet van Defensie-medewerkers, ontving het Radboudumc ook materiaal van Defensie: vier beademingsapparaten. Deze worden ingezet voor patiënten besmet met het coronavirus op de IC.

Relatieziekenhuis

Het Radboudumc is een van de 12 relatieziekenhuizen van Defensie. Onder normale omstandigheden worden in het Nijmeegse ziekenhuis chirurgische teams gestationeerd. Daarnaast is het Radboudumc een opleidingsziekenhuis voor algemeen militair artsen (AMA’s) en werkt geschoold militair geneeskundig personeel (AMA’s , maar ook Algemeen Militair Verpleegkundigen) in het kader van de 'praktische tewerkstelling' in het Radboudumc.

Ervaring militaire arts

Een van de artsen in opleiding voor algemeen militair arts is Mark van Heumen: “Ik ben gestart op de SEH-afdeling van het Radboudumc, tegelijkertijd met de start van de corona-uitbraak. Dat was een hectische tijd, maar zeer leerzaam. Nu is het natuurlijk nog niet voorbij. De meeste patiënten die binnen worden gebracht zijn (grote-)trauma-patiënten, mensen die bijvoorbeeld een verkeersongeluk hebben gehad.
Er zijn momenten dat er veel COVID-patiënten tegelijkertijd binnen worden gebracht, dan wordt er snel geschakeld en worden er snel inschattingen gemaakt: op welke plek krijgt deze patiënt de beste zorg voor zijn/haar aandoening en wie moet als eerste beoordeeld worden.”
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Onderzoek: Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektrische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer

Ontstekingsremmer Anakinra lijkt ademhalingsfunctie te verbeteren in specifieke groep covid-19 patiënten

19 mei 2020

Een Grieks-Nijmeegs onderzoek naar het effect van anakinra bij 8 ernstig zieke covid-19 patiënten laat een verbetering van de ademhalingsfunctie zien. Ondanks de bemoedigende gegevens is het aantal patiënten in dit onderzoek nog te klein om harde conclusies te trekken.

lees meer