Nieuws medewerkers Defensie draaien mee in patientenzorg
8 april 2020

In het Radboudumc helpen nu ook medewerkers van Defensie mee op de COVID-afdelingen, waar patiënten liggen die positief getest zijn. Op dit moment zijn dat twee artsen en tien verpleegkundigen. Ze draaien diensten in de directe patiëntenzorg.
 
Radboudumc-medewerkers kunnen de zorg op dit moment goed aan. Maar het umc verwacht dat de crisis lang gaat duren. Daarom is het belangrijk de krachten te spreiden. Zo is het Radboudumc beter voorbereid op de langetermijnperiode.

Gewend aan crisissituaties

De collega’s van Defensie zijn goed getrainde professionals en gewend om in crisissituaties te werken. Het Radboudumc is daarom erg blij dat zij de teams komen versterken. De artsen en verpleegkundigen van Defensie zijn in eerste instantie ingepland voor een periode van drie weken, met de mogelijkheid tot verlenging. Ze draaien ook mee in de onregelmatige diensten.
De extra inzet van zorgpersoneel, waaronder ook deze medewerkers van Defensie, wordt gecoördineerd vanuit de Flexpool. De defensiemedewerkers komen voornamelijk uit onze eigen regio.

Beademingsapparatuur

Naast de inzet van Defensie-medewerkers, ontving het Radboudumc ook materiaal van Defensie: vier beademingsapparaten. Deze worden ingezet voor patiënten besmet met het coronavirus op de IC.

Relatieziekenhuis

Het Radboudumc is een van de 12 relatieziekenhuizen van Defensie. Onder normale omstandigheden worden in het Nijmeegse ziekenhuis chirurgische teams gestationeerd. Daarnaast is het Radboudumc een opleidingsziekenhuis voor algemeen militair artsen (AMA’s) en werkt geschoold militair geneeskundig personeel (AMA’s , maar ook Algemeen Militair Verpleegkundigen) in het kader van de 'praktische tewerkstelling' in het Radboudumc.

Ervaring militaire arts

Een van de artsen in opleiding voor algemeen militair arts is Mark van Heumen: “Ik ben gestart op de SEH-afdeling van het Radboudumc, tegelijkertijd met de start van de corona-uitbraak. Dat was een hectische tijd, maar zeer leerzaam. Nu is het natuurlijk nog niet voorbij. De meeste patiënten die binnen worden gebracht zijn (grote-)trauma-patiënten, mensen die bijvoorbeeld een verkeersongeluk hebben gehad.
Er zijn momenten dat er veel COVID-patiënten tegelijkertijd binnen worden gebracht, dan wordt er snel geschakeld en worden er snel inschattingen gemaakt: op welke plek krijgt deze patiënt de beste zorg voor zijn/haar aandoening en wie moet als eerste beoordeeld worden.”
 

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email
lees meer

Meer nieuws


FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen

27 januari 2022

Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.

lees meer

Hoogleraar orthopedie Nico Verdonschot wetenschappelijk directeur MedTechNL

24 januari 2022

Nico Verdonschot, hoogleraar orthopedie in het Radboudumc en wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente, is benoemd tot Wetenschappelijk Directeur van MedTechNL

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet