Nieuws Oorzaak gevonden van beperkingen in flexibel denken bij schizofreniepatienten
18 juni 2020

Schizofreniepatiënten kunnen beperkingen ervaren in het ruimtelijk geheugen, planning en organisatie. Onderzoek van Dorien Maas van het Radboudumc aan hersenen laat zien dat dat komt omdat in de prefrontale cortex van deze patiënten onvoldoende myeline wordt aangemaakt. In haar publicatie in Nature Communications laat zij echter ook zien dat meer fysieke activiteit en sociale interactie de aanmaak van myeline kunnen stimuleren.

Schizofrenie is een psychiatrische stoornis die gekenmerkt wordt door verschillende symptomen. Allereerst door zogeheten ‘positieve’ symptomen. Deze worden positief genoemd omdat ze niet voorkomen bij mensen zonder schizofrenie. Het gaat hierbij om symptomen als psychoses en waandenken. Daarnaast zijn er negatieve symptomen, zoals depressies en het niet kunnen tonen van emoties. Deze heten negatief omdat er iets ontbreekt dat er eerst wel was. Tot slot zijn er cognitieve symptomen waaronder problemen met het geheugen en het kunnen plannen en organiseren. Momenteel zijn er geen medicijnen beschikbaar gericht op deze cognitieve symptomen. Dorien Maas: “Veel onderzoek is gericht op de positieve symptomen. Maar ook de andere symptomen, met name cognitieve symptomen, leiden voor deze patiëntengroep tot veel problemen in het dagelijks leven.”

De onderzoekers van het Radboudumc laten in deze studie in een rattenmodel zien dat de vorming van myelineschedes in de prefrontale cortex een centrale rol speelt bij het ontstaan van schizofrenie. Myeline is een vettige witte stof die werkt als een soort isolatiemateriaal en die om de zenuwuitlopers van hersencellen heen zit. Het proces waarbij de myelineschedes worden aangemaakt, myelinisatie, duurt de gehele kindertijd en is pas tijdens de adolescentie afgerond.

Het onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de ontwikkeling van de prefrontale cortex onvolledige myelinisatie van bepaalde hersencellen plaatsvindt, de zogenaamde parvalbumine-interneuronen. Dit komt doordat de cellen die myeline produceren, de oligodendrocieten, niet uitontwikkeld zijn. Doordat de myeline rondom de hersencellen zich niet volledig ontwikkeld heeft, is er sprake van beperkingen in het flexibel denken.

Fysieke activiteit en sociale interactie leiden tot betere ontwikkeling van myeline
De onderzoekers tonen tevens aan dat milieuverrijking, zoals fysieke activiteit en sociale interacties, de onvolledige myelinisatie van de prefrontale cortex kan verbeteren en flexibel denken kan herstellen. Dit onderzoek geeft meer inzicht in de neurobiologische achtergrond van de cognitieve symptomen in schizofrenie. Dorien Maas: “We weten dat het voor schizofreniepatiënten moeilijk is om cognitieve taken gedaan te krijgen. Dit heeft veel invloed op hoe zij kunnen functioneren in het dagelijks leven. We hebben nu aangetoond wat het tekort aan myeline kan verhelpen. Dit moet het met vervolgonderzoek mogelijk maken om in de toekomst nieuwe behandelingen voor schizofreniepatiënten te ontwikkelen.”

Publicatie in Nature Communications: Interneuron hypomyelination is associated with cognitive inflexibility in a rat model of schizophrenia – Dorien A. Maas, Vivian D. Eijsink, Marcia Spoelder, Josephus A. van Hulten, Peter De Weerd, Judith R. Homberg, Astrid Vallès, Brahim Nait-Oumesmar & Gerard J. M. Martens.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer