Nieuws Oorzaak gevonden van beperkingen in flexibel denken bij schizofreniepatienten
18 juni 2020

Schizofreniepatiënten kunnen beperkingen ervaren in het ruimtelijk geheugen, planning en organisatie. Onderzoek van Dorien Maas van het Radboudumc aan hersenen laat zien dat dat komt omdat in de prefrontale cortex van deze patiënten onvoldoende myeline wordt aangemaakt. In haar publicatie in Nature Communications laat zij echter ook zien dat meer fysieke activiteit en sociale interactie de aanmaak van myeline kunnen stimuleren.

Schizofrenie is een psychiatrische stoornis die gekenmerkt wordt door verschillende symptomen. Allereerst door zogeheten ‘positieve’ symptomen. Deze worden positief genoemd omdat ze niet voorkomen bij mensen zonder schizofrenie. Het gaat hierbij om symptomen als psychoses en waandenken. Daarnaast zijn er negatieve symptomen, zoals depressies en het niet kunnen tonen van emoties. Deze heten negatief omdat er iets ontbreekt dat er eerst wel was. Tot slot zijn er cognitieve symptomen waaronder problemen met het geheugen en het kunnen plannen en organiseren. Momenteel zijn er geen medicijnen beschikbaar gericht op deze cognitieve symptomen. Dorien Maas: “Veel onderzoek is gericht op de positieve symptomen. Maar ook de andere symptomen, met name cognitieve symptomen, leiden voor deze patiëntengroep tot veel problemen in het dagelijks leven.”

De onderzoekers van het Radboudumc laten in deze studie in een rattenmodel zien dat de vorming van myelineschedes in de prefrontale cortex een centrale rol speelt bij het ontstaan van schizofrenie. Myeline is een vettige witte stof die werkt als een soort isolatiemateriaal en die om de zenuwuitlopers van hersencellen heen zit. Het proces waarbij de myelineschedes worden aangemaakt, myelinisatie, duurt de gehele kindertijd en is pas tijdens de adolescentie afgerond.

Het onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de ontwikkeling van de prefrontale cortex onvolledige myelinisatie van bepaalde hersencellen plaatsvindt, de zogenaamde parvalbumine-interneuronen. Dit komt doordat de cellen die myeline produceren, de oligodendrocieten, niet uitontwikkeld zijn. Doordat de myeline rondom de hersencellen zich niet volledig ontwikkeld heeft, is er sprake van beperkingen in het flexibel denken.

Fysieke activiteit en sociale interactie leiden tot betere ontwikkeling van myeline
De onderzoekers tonen tevens aan dat milieuverrijking, zoals fysieke activiteit en sociale interacties, de onvolledige myelinisatie van de prefrontale cortex kan verbeteren en flexibel denken kan herstellen. Dit onderzoek geeft meer inzicht in de neurobiologische achtergrond van de cognitieve symptomen in schizofrenie. Dorien Maas: “We weten dat het voor schizofreniepatiënten moeilijk is om cognitieve taken gedaan te krijgen. Dit heeft veel invloed op hoe zij kunnen functioneren in het dagelijks leven. We hebben nu aangetoond wat het tekort aan myeline kan verhelpen. Dit moet het met vervolgonderzoek mogelijk maken om in de toekomst nieuwe behandelingen voor schizofreniepatiënten te ontwikkelen.”

Publicatie in Nature Communications: Interneuron hypomyelination is associated with cognitive inflexibility in a rat model of schizophrenia – Dorien A. Maas, Vivian D. Eijsink, Marcia Spoelder, Josephus A. van Hulten, Peter De Weerd, Judith R. Homberg, Astrid Vallès, Brahim Nait-Oumesmar & Gerard J. M. Martens.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

Pauline Dekhuijzen MSc, MA
wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


‘Door onze ogen gezien’ - het verhaal van onze IC-afdeling tijdens de eerste coronacrisis in beelden vastgelegd

3 december 2020

Marcel Rekers, ic-verpleegkundige en fotograaf fotografeerde de IC-afdeling tijdens de eerste coronacrisis. Een indrukwekkend tijdsbeeld van een indrukwekkende tijd.

lees meer

Getrainde immuniteit duikt ook op na malaria-infectie

3 december 2020

Het is de eerste keer dat getrainde immuniteit wordt aangetoond na een parasitaire infectie

lees meer

Saïda – van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger Een bijzonder boek over een bijzonder vrouw

2 december 2020

Een boek over het leven en het werk van een islamitische vrouw, geschreven door drie predikanten. Een vrouw - Saïda - die zich al jaren positief inzet voor mee begrip tussen arts en patiënten met een niet-westerse achtergrond en voor de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

lees meer

Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer