Voorkomen van verspreiding
Om arbovirus vaccins nog veiliger te maken, heeft hoogleraar Experimentele Virologie Ronald van Rij een ERC (European Research Council) Proof of Concept beurs gekregen van 150.000 euro. Het onderzoek dat hij daarmee kan doen, richt zich op een mechanisme voor genregulatie door kleine RNA-moleculen in muggen. Deze kleine moleculen zullen gebruikt worden om het levende virusvaccin, als het wordt opgezogen door een mug, in het insect te vernietigen. Deze blokkade zal een ongecontroleerde verspreiding van het vaccin voorkomen en daarmee de terugkeer naar een virulente, ziekmakende vorm tegengaan.Het project, VIVARNAsilencing2, richt zich eerst op menselijke arbovirussen die gevaarlijke epidemieën veroorzaken: de dengue-, zika- en chikungunya-virussen. De aanpak is echter gemakkelijk toepasbaar op alle arbovirussen die worden overgedragen door Culex- en Aedes-muggen, inclusief degene die landbouwhuisdieren treffen. Gezien de enorme ziektelast van door muggen overgedragen ziekten zet Van Rij zich samen met zijn onderzoeksgroep in voor een dringende behoefte.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Stephan van Duin
wetenschapsvoorlichter
Meer nieuws

Tuberculosevaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen COVID-19 Eerste resultaten BCG-PRIME studie
18 januari 2021Het BCG-vaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat zijn de eerste resultaten van de BCG-PRIME studie onder 6132 kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder.
lees meer
Is het mogelijk om je pijngrens te beïnvloeden?
15 januari 2021Pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson geeft antwoord bij de Universiteit van Nederland
lees meer
Grote regionale verschillen bij euthanasie
15 januari 2021In sommige Nederlandse gemeenten komt euthanasie soms tot zeven keer vaker voor dan in andere gemeenten blijkt uit onderzoek.
lees meer
Films van LUX kijken vanuit je ziekenhuisbed in het Radboudumc
14 januari 2021Een bezoek aan het filmtheater brengen vanuit het ziekenhuisbed? LUX en Blue Zone van het Radboudumc maken het mogelijk. Patiënten kunnen vanaf donderdag 14 januari arthouse-films van LUX via filmplatform Picl bekijken.
lees meer