Nieuws Prijs voor model dat leven een jaar na IC-opname voorspelt
18 februari 2020

Promovenda Nina Wubben, MSc van de afdeling Intensive Care van het Radboudumc heeft op 7 februari tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de best abstract prijs gewonnen voor haar onderzoek naar het voorspellen van leven na een IC-opname.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 85.000 patiënten opgenomen op de Intensive Care (IC). Steeds meer IC-patiënten overleven, maar er is weinig zicht op hoe het op de lange termijn met deze patiënten gaat. Om hier inzicht in te krijgen, is de MONITOR-IC studie opgezet, een prospectieve cohortstudie waarin informatie over allerlei gezondheidsaspecten verzameld wordt over IC-patiënten, tot 5 jaar na ontslag.

Als onderdeel van deze studie, die wordt gefinancierd door Zorginstituut Nederland, heeft Nina Wubben een statistisch model ontwikkeld om de verandering van kwaliteit van leven één jaar na IC-opname te kunnen voorspellen. Dit heeft ze gedaan onder begeleiding van dr. Marieke Zegers, dr. Mark van den Boogaard en prof. dr. Hans van der Hoeven. Belangrijke voorspellers blijken onder andere kwaliteit van leven en mate van kwetsbaarheid vóór IC-opname. Het model is praktisch bruikbaar omdat het om een klein aantal voorspellers gaat.

Meer inzicht voor IC-medewerkers en voor patiënten

Dit model geeft zowel intensivisten en IC-verpleegkundigen als patiënten en hun naasten meer inzicht te geven in de langetermijnuitkomsten van een IC-opname. Het gaat immers niet alleen om overleven, maar om overleven met een goede kwaliteit van leven. Zo kunnen IC-overlevers aan hun opname langdurige fysieke, mentale en cognitieve problemen ervaren. Ook voor IC-overlevers die geen problemen ervaren, kan (volledig) herstel onverwacht langdurig zijn.

De komende maanden wordt het gebruik van het voorspelmodel getest in bestaande gesprekken tussen IC-artsen en patiënten en hun naasten. Hierbij zal onder andere worden onderzocht wat de toegevoegde waarde is van het gebruik van uitkomstinformatie in de IC-praktijk, en of deze informatie betrokkenen kan helpen bij het bespreken van het leven na intensive care.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Eerste promotie in de Aula volgens nieuwe richtlijnen Woensdag 3 juni, 14.30 uur, Aula Radboud Universiteit

2 juni 2020

Woensdag 3 juni vindt de eerste Radboudumc-promotie in de Aula van de Radboud Universiteit plaats volgens de nieuwe RIVM-richtlijnen. Floor Ploos van Amstel promoveert op haar onderzoek naar een methode om de last en problemen die vrouwen met kanker ervaren te meten.

lees meer

Welke competenties moet de arts van de toekomst hebben? ‘Aandacht voor preventie en kwaliteit van leven’

2 juni 2020

Voorzitter Raamplan Artsopleiding 2020 en directeur Radboudumc Health Academy Roland Laan: ‘De “Nijmeegse” focus op persoonsgerichtheid en innovatie is in dit landelijke plan terug te zien.’

lees meer

Het belang van gender en geslacht bij het bestrijden van COVID-19 Hoogleraar Radboudumc schrijft rapport voor Europese Commissie

2 juni 2020

Sabine Oertelt-Prigione van het Radboudumc, laat in een rapport voor de Europese Commissie zien dat geslacht en gender een belangrijke rol spelen bij de uitbraak en bestrijding van het coronavirus.

lees meer

Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese

29 mei 2020

Onderzoek naar ontstekingsstoffen in bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in MedRxiv

lees meer

Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer