Nieuws Prijs voor model dat leven een jaar na IC-opname voorspelt
18 februari 2020

Promovenda Nina Wubben, MSc van de afdeling Intensive Care van het Radboudumc heeft op 7 februari tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de best abstract prijs gewonnen voor haar onderzoek naar het voorspellen van leven na een IC-opname.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 85.000 patiënten opgenomen op de Intensive Care (IC). Steeds meer IC-patiënten overleven, maar er is weinig zicht op hoe het op de lange termijn met deze patiënten gaat. Om hier inzicht in te krijgen, is de MONITOR-IC studie opgezet, een prospectieve cohortstudie waarin informatie over allerlei gezondheidsaspecten verzameld wordt over IC-patiënten, tot 5 jaar na ontslag.

Als onderdeel van deze studie, die wordt gefinancierd door Zorginstituut Nederland, heeft Nina Wubben een statistisch model ontwikkeld om de verandering van kwaliteit van leven één jaar na IC-opname te kunnen voorspellen. Dit heeft ze gedaan onder begeleiding van dr. Marieke Zegers, dr. Mark van den Boogaard en prof. dr. Hans van der Hoeven. Belangrijke voorspellers blijken onder andere kwaliteit van leven en mate van kwetsbaarheid vóór IC-opname. Het model is praktisch bruikbaar omdat het om een klein aantal voorspellers gaat.

Meer inzicht voor IC-medewerkers en voor patiënten

Dit model geeft zowel intensivisten en IC-verpleegkundigen als patiënten en hun naasten meer inzicht te geven in de langetermijnuitkomsten van een IC-opname. Het gaat immers niet alleen om overleven, maar om overleven met een goede kwaliteit van leven. Zo kunnen IC-overlevers aan hun opname langdurige fysieke, mentale en cognitieve problemen ervaren. Ook voor IC-overlevers die geen problemen ervaren, kan (volledig) herstel onverwacht langdurig zijn.

De komende maanden wordt het gebruik van het voorspelmodel getest in bestaande gesprekken tussen IC-artsen en patiënten en hun naasten. Hierbij zal onder andere worden onderzocht wat de toegevoegde waarde is van het gebruik van uitkomstinformatie in de IC-praktijk, en of deze informatie betrokkenen kan helpen bij het bespreken van het leven na intensive care.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

Pauline Dekhuijzen MSc, MA
wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


‘Door onze ogen gezien’ - het verhaal van onze IC-afdeling tijdens de eerste coronacrisis in beelden vastgelegd

3 december 2020

Marcel Rekers, ic-verpleegkundige en fotograaf fotografeerde de IC-afdeling tijdens de eerste coronacrisis. Een indrukwekkend tijdsbeeld van een indrukwekkende tijd.

lees meer

Getrainde immuniteit duikt ook op na malaria-infectie

3 december 2020

Het is de eerste keer dat getrainde immuniteit wordt aangetoond na een parasitaire infectie

lees meer

Saïda – van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger Een bijzonder boek over een bijzonder vrouw

2 december 2020

Een boek over het leven en het werk van een islamitische vrouw, geschreven door drie predikanten. Een vrouw - Saïda - die zich al jaren positief inzet voor mee begrip tussen arts en patiënten met een niet-westerse achtergrond en voor de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

lees meer

Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer