Nieuws Raboud Science Awards voor Maroeska Rovers Machteld van Egmond en Niels van Heerbeek
23 juni 2020

Maroeska Rovers, Machteld van Egmond en Niels van Heerbeek ontvangen dit jaar één van de drie Radboud Science Awards. Door het winnen van deze award nemen de onderzoekers deel aan het educatieprogramma van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). Zij krijgen de gelegenheid om hun onderzoek, gericht op de kwaliteit van leven na een neustussenschotcorrectie, samen met leerkrachten, te vertalen naar het basisonderwijs.

Noodzaak rechtzetten neustussenschot

De noodzaak van het rechtzetten van het neustussenschot, de zogeheten septumcorrectie, verbetert de doorgang van de neus door klachten als een verstopte neus en hoofdpijn te verhelpen. Hoewel het de meest voorkomende chirurgische ingreep is bij volwassenen binnen de keel-neus-oorheelkunde, ontbrak tot voor kort bewijs voor de effectiviteit daarvan. Maroeska Rovers, Machteld van Egmond en Niels van Heerbeek onderzochten als eersten de effectiviteit en ook de kosteneffectiviteit van deze behandeling. Zij ontdekten dat patiënten die een septumcorrectie ondergingen een verbeterde neuspassage én een hogere kwaliteit van leven ervaarden dan patiënten die niet-chirurgisch behandeld werden en dat deze behandeling ook kosteneffectief is. Hun bevindingen zorgden voor het opstarten van een landelijke richtlijn voor KNO-artsen.

Traject wetenschapseducatie

Door het winnen van de Radboud Science Awards nemen de onderzoekers deel aan een jaarlijks terugkerend educatieprogramma van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). Zij krijgen de gelegenheid om hun onderzoek, samen met leerkrachten, te vertalen naar het basisonderwijs. De projecten van deze Radboud Science Teams worden jaarlijks uitgebracht in de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Leraren kunnen hiermee zelf activiteiten op het gebied van wetenschapseducatie uitvoeren in de klas. De andere winnaars zijn taalwetenschapper Mark Dingemanse en neurobioloog Tessa van Leeuwen, die onderzoek doen naar de combinatie van klank en kleur, en Niels Spierings, met een studie naar tolerantie in het Midden-Oosten.

De uitreiking vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit. Vanwege de coronacrisis is deze editie kleinschaliger dan voorgaande jaren. Er is beperkte ruimte voor publiek en pers in de zaal, maar het evenement is online voor iedereen vrij toegankelijk te volgen via de stream van de Aula. Aanvang 9.30u en einde 11.00u.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer