Nieuws Raboud Science Awards voor Maroeska Rovers Machteld van Egmond en Niels van Heerbeek
23 juni 2020

Maroeska Rovers, Machteld van Egmond en Niels van Heerbeek ontvangen dit jaar één van de drie Radboud Science Awards. Door het winnen van deze award nemen de onderzoekers deel aan het educatieprogramma van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). Zij krijgen de gelegenheid om hun onderzoek, gericht op de kwaliteit van leven na een neustussenschotcorrectie, samen met leerkrachten, te vertalen naar het basisonderwijs.

Noodzaak rechtzetten neustussenschot

De noodzaak van het rechtzetten van het neustussenschot, de zogeheten septumcorrectie, verbetert de doorgang van de neus door klachten als een verstopte neus en hoofdpijn te verhelpen. Hoewel het de meest voorkomende chirurgische ingreep is bij volwassenen binnen de keel-neus-oorheelkunde, ontbrak tot voor kort bewijs voor de effectiviteit daarvan. Maroeska Rovers, Machteld van Egmond en Niels van Heerbeek onderzochten als eersten de effectiviteit en ook de kosteneffectiviteit van deze behandeling. Zij ontdekten dat patiënten die een septumcorrectie ondergingen een verbeterde neuspassage én een hogere kwaliteit van leven ervaarden dan patiënten die niet-chirurgisch behandeld werden en dat deze behandeling ook kosteneffectief is. Hun bevindingen zorgden voor het opstarten van een landelijke richtlijn voor KNO-artsen.

Traject wetenschapseducatie

Door het winnen van de Radboud Science Awards nemen de onderzoekers deel aan een jaarlijks terugkerend educatieprogramma van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). Zij krijgen de gelegenheid om hun onderzoek, samen met leerkrachten, te vertalen naar het basisonderwijs. De projecten van deze Radboud Science Teams worden jaarlijks uitgebracht in de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Leraren kunnen hiermee zelf activiteiten op het gebied van wetenschapseducatie uitvoeren in de klas. De andere winnaars zijn taalwetenschapper Mark Dingemanse en neurobioloog Tessa van Leeuwen, die onderzoek doen naar de combinatie van klank en kleur, en Niels Spierings, met een studie naar tolerantie in het Midden-Oosten.

De uitreiking vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit. Vanwege de coronacrisis is deze editie kleinschaliger dan voorgaande jaren. Er is beperkte ruimte voor publiek en pers in de zaal, maar het evenement is online voor iedereen vrij toegankelijk te volgen via de stream van de Aula. Woensdag 16 september, aanvang 10.00 en einde 11.00u.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Is het mogelijk om je pijngrens te beïnvloeden?

15 januari 2021

Pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson geeft antwoord bij de Universiteit van Nederland

lees meer

Grote regionale verschillen bij euthanasie

15 januari 2021

In sommige Nederlandse gemeenten komt euthanasie soms tot zeven keer vaker voor dan in andere gemeenten blijkt uit onderzoek.

lees meer

Films van LUX kijken vanuit je ziekenhuisbed in het Radboudumc

14 januari 2021

Een bezoek aan het filmtheater brengen vanuit het ziekenhuisbed? LUX en Blue Zone van het Radboudumc maken het mogelijk. Patiënten kunnen vanaf donderdag 14 januari arthouse-films van LUX via filmplatform Picl bekijken.

lees meer

Radboudumc Penningen en Innovation Award uitgereikt Jaarlijkse prijzen voor Radboudumc’ers voor buitengewone prestaties

11 januari 2021

IC-verpleegkundige Marcel Rekers en kinderverpleegkundige Sanne van Alphen kregen de Radboudumc Penning en Junior Penning. Winnaars van de Innovation Award zijn chirurg Harry van Goor en internist Bas Bredie.

lees meer