Nieuws Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboud onderzoekers
13 januari 2020

Marieke Klein en Sami Mohammed hebben een Rubicon-beurs van NWO ontvangen. De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen. In totaal zijn in deze ronde (2019-2) 16 gepromoveerde onderzoekers met deze subsidie gehonoreerd.

Puzzelen voor gevorderden: de genetische complexiteit van psychiatrische aandoeningen

Dr. Marieke Klein gaat voor 24 maanden naar de University of California in San Diego (VS). Zij zal daar onderzoek gaan doen aan het Department of Psychiatry, waarbij ze zich richt op DNA-mutaties. Deze hebben vaak ernstige gevolgen en toch vinden er miljoenen veranderingen plaats zonder ogenschijnlijke consequenties. Gecombineerd vormen ze een sleutel voor de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen. Marieke Klein gaat nieuwe analysemethoden ontwikkelen om het samenspel van deze genetische varianten te onderzoeken.

Beta-pods voor de behandeling van type 1 diabetes

Dr. Sami Mohammed gaat voor 18 maanden naar het grootste diabetes onderzoekscentrum ter wereld: het Joslin Diabetes Center in Boston (VS), naar de afdeling Islet Cell and Regenerative Biology. Hij doet onderzoek naar beta-pods voor de behandeling van type 1 diabetes. Dit zijn implantaten speciaal gemaakt om insuline producerende bètacellen te transplanteren voor type 1 diabetes. Het doel van dit project is om de effectiviteit van de beta-pod te onderzoeken op het in evenwicht houden van bloedsuikerwaardes in een preklinische studie. Sami Mohammed is inmiddels werkzaam aan de Universiteit van Maastricht.

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan internationale topinstituten. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-beurs kunnen ze maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Voor deze ronde dienden 59 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 16 zijn gehonoreerd.

Marieke Klein is verbonden aan Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Sami Mohammed was dat aan Radboud Institute for Molecular Life Sciences.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer

Bas Bloem vandaag te gast bij 5 Uur Live

21 januari 2020

De neuroloog is samen met Ernst Daniël Smid te gast om te praten over Parkinson

lees meer