Nieuws Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboud onderzoekers
13 januari 2020

Marieke Klein en Sami Mohammed hebben een Rubicon-beurs van NWO ontvangen. De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen. In totaal zijn in deze ronde (2019-2) 16 gepromoveerde onderzoekers met deze subsidie gehonoreerd.

Puzzelen voor gevorderden: de genetische complexiteit van psychiatrische aandoeningen

Dr. Marieke Klein gaat voor 24 maanden naar de University of California in San Diego (VS). Zij zal daar onderzoek gaan doen aan het Department of Psychiatry, waarbij ze zich richt op DNA-mutaties. Deze hebben vaak ernstige gevolgen en toch vinden er miljoenen veranderingen plaats zonder ogenschijnlijke consequenties. Gecombineerd vormen ze een sleutel voor de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen. Marieke Klein gaat nieuwe analysemethoden ontwikkelen om het samenspel van deze genetische varianten te onderzoeken.

Beta-pods voor de behandeling van type 1 diabetes

Dr. Sami Mohammed gaat voor 18 maanden naar het grootste diabetes onderzoekscentrum ter wereld: het Joslin Diabetes Center in Boston (VS), naar de afdeling Islet Cell and Regenerative Biology. Hij doet onderzoek naar beta-pods voor de behandeling van type 1 diabetes. Dit zijn implantaten speciaal gemaakt om insuline producerende bètacellen te transplanteren voor type 1 diabetes. Het doel van dit project is om de effectiviteit van de beta-pod te onderzoeken op het in evenwicht houden van bloedsuikerwaardes in een preklinische studie. Sami Mohammed is inmiddels werkzaam aan de Universiteit van Maastricht.

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan internationale topinstituten. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-beurs kunnen ze maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Voor deze ronde dienden 59 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 16 zijn gehonoreerd.

Marieke Klein is verbonden aan Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Sami Mohammed was dat aan Radboud Institute for Molecular Life Sciences.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer