Nieuws Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboudumc-onderzoekers

13 januari 2020

Marieke Klein en Sami Mohammed hebben een Rubicon-beurs van NWO ontvangen. De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen. In totaal zijn in deze ronde (2019-2) 16 gepromoveerde onderzoekers met deze subsidie gehonoreerd.

Puzzelen voor gevorderden: de genetische complexiteit van psychiatrische aandoeningen

Dr. Marieke Klein gaat voor 24 maanden naar de University of California in San Diego (VS). Zij zal daar onderzoek gaan doen aan het Department of Psychiatry, waarbij ze zich richt op DNA-mutaties. Deze hebben vaak ernstige gevolgen en toch vinden er miljoenen veranderingen plaats zonder ogenschijnlijke consequenties. Gecombineerd vormen ze een sleutel voor de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen. Marieke Klein gaat nieuwe analysemethoden ontwikkelen om het samenspel van deze genetische varianten te onderzoeken.

Beta-pods voor de behandeling van type 1 diabetes

Dr. Sami Mohammed gaat voor 18 maanden naar het grootste diabetes onderzoekscentrum ter wereld: het Joslin Diabetes Center in Boston (VS), naar de afdeling Islet Cell and Regenerative Biology. Hij doet onderzoek naar beta-pods voor de behandeling van type 1 diabetes. Dit zijn implantaten speciaal gemaakt om insuline producerende bètacellen te transplanteren voor type 1 diabetes. Het doel van dit project is om de effectiviteit van de beta-pod te onderzoeken op het in evenwicht houden van bloedsuikerwaardes in een preklinische studie. Sami Mohammed is inmiddels werkzaam aan de Universiteit van Maastricht.

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan internationale topinstituten. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-beurs kunnen ze maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Voor deze ronde dienden 59 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 16 zijn gehonoreerd.

Marieke Klein is verbonden aan Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Sami Mohammed was dat aan Radboud Institute for Molecular Life Sciences.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet