Nieuws Twee nieuwe hoogleraren bij Cardiologie Radboudumc
15 juni 2020 De afdeling Cardiologie in het Radboudumc is per 1 april 2020 versterkt met twee nieuwe hoogleraren. Jan Hein Cornel is benoemd tot bijzonder hoogleraar Inflammatie bij atherosclerotisch cardiovasculair lijden en Robert-Jan van Geuns is de nieuwe hoogleraar Interventiecardiologie. Met deze twee nieuwe hoogleraren krijgen de afdeling Cardiologie en het Radboudumc Hart & Vaatcentrum een nieuwe impuls binnen het wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelingen van aderverkalking van het hart.

Jan Hein Cornel

Prof. Jan Hein Cornel is gespecialiseerd in de werkingsmechanismen en nieuwe klinische ontstekingsremmende behandelopties bij zowel chronische als acute hartproblemen ten gevolge van aderverkalking. Vanuit het onderwerp ‘Ontstekingen aan de Vaatwand’ in het Radboudumc zal Cornel een strategische samenwerking aangaan tussen het Radboudumc, de vereniging Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN) en Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder.

Centraal in het onderzoek staan de ontwikkelingen en het verloop van ontstekingen aan de vaatwand en de gevolgen voor de behandeling hiervan. Jan Hein Cornel: “Ook mensen met minimale ontstekingen lopen een verhoogd risico. Meer dan 40 procent van de patiënten met een acuut hartinfarct heeft een dergelijke minimale ontsteking. Tot op heden is hier onvoldoende aandacht aan besteed.” Deze bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door het Radboudumc, WCN en Noordwest.

Robert-Jan van Geuns

Prof. Robert-Jan van Geuns is een expert op het gebied van complexe dotterbehandelingen binnen de interventiecardiologie. De interventiecardiologie is het medisch specialisme dat zich richt op het opsporen, diagnosticeren en behandelen van hartaandoeningen door middel van katheters. Een veelvoorkomende interventie is een dotterbehandeling. Van Geuns is expert op het gebied van complexe dotterbehandelingen. Het gaat hier om behandelingen waarbij de aderen in het hart compleet geblokkeerd zijn (Chronische Totaal Occlusie, CTO) of in acute situaties een dotter moet plaatsvinden waarbij een extracorporale membraanoxygenatie (ECMO) moet worden gebruikt ter ondersteuning bij hartfalen.

Als hoogleraar Interventiecardiologie zal Van Geuns zich bezig houden met het specificeren van de indicatie samen met hartchirurgen (multidisciplinaire indicatiestelling). Ook richt hij zich op onderzoek waarbij de beste indicatiemethodiek en vroege en late farmacotherapie worden onderzocht in relatie tot de gebruikte materialen tijdens een dotterbehandeling. Belangrijke thema’s zijn de diagnostiek en behandeling van vroege aderverkalking en de behandeling van het acute en/of complexe hartinfarct. Robert-Jan van Geuns: “Het klassieke acute hartinfarct wordt tegenwoordig zeer succesvol behandeld met snelle dotterbehandelingen. Bij het complexe hartinfarct dat gepaard gaat met een cardiogene shock en/of reanimatie, is de sterfte nog steeds erg hoog en is er een grote behoefte aan nieuwe behandelingsmogelijkheden.”

Personalia Jan Hein Cornel en Robert-Jan van Geuns

Jan Hein Cornel (Harlingen, 1960) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1986 zijn artsexamen behaalde. Hij specialiseerde zich tot cardioloog in het Thoraxcentrum, Academisch Ziekenhuis Dijkzigt te Rotterdam. In 1996 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op onderzoek naar Myocardiale levensvatbaarheid bij ischemische syndromen. Cornel werkt vanaf 1995 als cardioloog bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder. Daarnaast was hij daar opleider cardiologie van 2012 tot aan zijn benoeming tot hoogleraar. Hij is lid en oud-voorzitter van de WCN, een nationaal cardiologennetwerk met leden uit bijna 60 Nederlandse niet-academische ziekenhuizen, dat zich heeft bewezen als productieve onderzoeksgroep op het gebied van multicenter cardiovasculaire onderzoeken.

Binnen het Radboudumc is de expertise van clinical trialist in grote internationale studies een waardevolle aanvulling op de bestaande onderzoekslijnen. Cornel bouwt met behulp van de WCN en Noordwest aan de vertaalslag van academische bevindingen, via klinische trials, naar de dagelijkse praktijk in de spreekkamer.

Robert-Jan van Geuns (Son & Breugel, 1966) studeerde van 1984 -1990 geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde in 1992 zijn artsexamen. In 1995 trad hij als onderzoeker in dienst van het Thoraxcenter van het Erasmus MC, Rotterdam. Hij specialiseerde zich daar in de cardiologie en later verder in de interventiecardiologie.

In 2000 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit op onderzoek naar niet-invasieve coronaire beeldvorming met MRI en Electron beam computed tomography. Na zijn promotie bleef Van Geuns als cardioloog werkzaam in het Erasmus MC, waar hij van 2012 tot 2014 coördinator was van de afdeling Interventiecardiologie. In 2014 werd hij daar benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Interventiecardiologie.

Sinds zijn overstap naar het Radboudumc heeft hij als primaire verantwoordelijkheid het versterken van wetenschappelijk onderzoek in de interventie-cardiologie. Hij bouwt aan een nieuwe onderzoeksgroep, verwerft subsidies en organiseert seminars over invasieve beeldvorming en de fysiologie van het hart voor een internationaal publiek.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer