Nieuws Virtual Reality ingezet bij revalidatie COVID
23 juni 2020

Het Radboudumc en SyncVR Medical hebben samen het programma COVID Virtual Revalidation ontwikkeld. Dit programma biedt virtual reality (VR) toepassingen voor de fysieke en mentale revalidatie van (post-IC) COVID-19 patiënten. Ze kunnen de oefeningen thuis doen en worden op afstand gemonitord. Het programma is onlangs succesvol getest door het Radboudumc samen met patiënten en fysiotherapiepraktijken in de regio Nijmegen. De resultaten van het programma worden door professor Harry van Goor (afdeling heelkunde Radboudumc) en Bart Staal (afdeling IQ Healthcare Radboudumc en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) onderzocht. Het is de eerste keer dat VR op deze manier wordt ingezet om patiënten thuis mentaal en fysiek te laten revalideren na COVID-19. Andere ziekenhuizen gaan het programma nu ook toepassen.
 
Virtueel revalideren
In het COVID Virtual Revalidation programma zit een pakket van VR-toepassingen die patiënten ondersteunen in hun thuisrevalidatie van COVID-19 door middel van bewegings-, ademhalings-en ontspanningsoefeningen, en ‘serious games’ om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Behandelaren monitoren de patiënten op afstand om hun voortgang te volgen. Zo kunnen zij zien hoe de patiënten hun bewegingsoefeningen uitvoeren, met welke duur en en welke invloed de oefeningen hebben op de long en hartfunctie.  
 
Langdurige revalidatie nodig
Veel COVID-19 patiënten, vooral na een IC-opname, lijken langdurig fysiek en mentaal te moeten revalideren. Er is een voorkeur om dit thuis te doen vanwege de beperkende maatregelen in ziekenhuizen, revalidatiecentra en eerstelijnspraktijken. De roep om meer en betere tele-health en e-health methoden neemt toe om patiënten op afstand te ondersteunen in hun revalidatie en zorgverleners te ontlasten. Het programma COVID Virtual Revalidation beantwoordt hiermee aan de behoefte van patiënt en zorgverlener om adequaat en verantwoord zorg te bieden dichtbij huis.

Peter de Joode (COVID-19 patiënt): "Het gebruik van VR is iedere keer weer een hoogtepunt in m'n revalidatie. Het programma stimuleert mij enorm om te bewegen en om te ontspannen. Ballen tegenhouden in VR is mijn favoriete oefening, dan ben ik bloedfanatiek!"
 
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van het programma is een grote groep deskundigen betrokken. Naast het Radboudumc en SyncVR Medical wordt samengewerkt met de HAN en een tiental fysiopraktijken in de regio Zuid-Oost Nederland. In het VR-pakket van SyncVR Medical zijn daarnaast ook modules van de bedrijven NeuroReality en Reducept opgenomen.
 
 Han Janssen Fysiotherapie Gendt: "COVID Virtual Revalidation is een prachtige technologische innovatie binnen de fysiotherapie; door virtual reality wordt het revalideren een stuk leuker voor patiënten en als behandelaar is het een zeer geschikte tool om mijn patiënten te begeleiden."

Meer informatie


Dennis Verschuren

woordvoerder / persvoorlichter

+31634942522
send an email

Meer nieuws


Grote subsidie voor onderzoek naar afstoting van transplantatieorganen

22 april 2021

Willem Mulder ontvangt ERC Grant van 2,5 miljoen euro

lees meer

Subsidies voor wetenschapscommunicatie in het Radboudumc

22 april 2021

KNAW onderstreept met nieuw fonds belang van toegankelijk maken van wetenschap

lees meer

Overgewicht vergroot de kans op overlijden bij baarmoederkanker Promotie van Hannah Donkers op 22 april om 12.30

22 april 2021

Uit onderzoek van Hannah Donkers blijkt dat obesitas zorgt voor een slechtere overlevingskans bij vrouwen met baarmoederkanker. Daarnaast blijkt dat ook een lagere sociaaleconomische klasse en bloedarmoede hieraan bijdragen.

lees meer

Patiënten met obesitas of overgewicht lopen het risico op een ernstiger verloop COVID-19

19 april 2021

Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt.

lees meer