Nieuws 2020 Virtual Reality ingezet bij revalidatie COVID-19 patiënten

23 juni 2020

Het Radboudumc en SyncVR Medical hebben samen het programma COVID Virtual Revalidation ontwikkeld. Dit programma biedt virtual reality (VR) toepassingen voor de fysieke en mentale revalidatie van (post-IC) COVID-19 patiënten. Ze kunnen de oefeningen thuis doen en worden op afstand gemonitord. Het programma is onlangs succesvol getest door het Radboudumc samen met patiënten en fysiotherapiepraktijken in de regio Nijmegen. De resultaten van het programma worden door professor Harry van Goor (afdeling heelkunde Radboudumc) en Bart Staal (afdeling IQ Healthcare Radboudumc en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) onderzocht. Het is de eerste keer dat VR op deze manier wordt ingezet om patiënten thuis mentaal en fysiek te laten revalideren na COVID-19. Andere ziekenhuizen gaan het programma nu ook toepassen.
 
Virtueel revalideren
In het COVID Virtual Revalidation programma zit een pakket van VR-toepassingen die patiënten ondersteunen in hun thuisrevalidatie van COVID-19 door middel van bewegings-, ademhalings-en ontspanningsoefeningen, en ‘serious games’ om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Behandelaren monitoren de patiënten op afstand om hun voortgang te volgen. Zo kunnen zij zien hoe de patiënten hun bewegingsoefeningen uitvoeren, met welke duur en en welke invloed de oefeningen hebben op de long en hartfunctie.  
 
Langdurige revalidatie nodig
Veel COVID-19 patiënten, vooral na een IC-opname, lijken langdurig fysiek en mentaal te moeten revalideren. Er is een voorkeur om dit thuis te doen vanwege de beperkende maatregelen in ziekenhuizen, revalidatiecentra en eerstelijnspraktijken. De roep om meer en betere tele-health en e-health methoden neemt toe om patiënten op afstand te ondersteunen in hun revalidatie en zorgverleners te ontlasten. Het programma COVID Virtual Revalidation beantwoordt hiermee aan de behoefte van patiënt en zorgverlener om adequaat en verantwoord zorg te bieden dichtbij huis.

Peter de Joode (COVID-19 patiënt): "Het gebruik van VR is iedere keer weer een hoogtepunt in m'n revalidatie. Het programma stimuleert mij enorm om te bewegen en om te ontspannen. Ballen tegenhouden in VR is mijn favoriete oefening, dan ben ik bloedfanatiek!"
 
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van het programma is een grote groep deskundigen betrokken. Naast het Radboudumc en SyncVR Medical wordt samengewerkt met de HAN en een tiental fysiopraktijken in de regio Zuid-Oost Nederland. In het VR-pakket van SyncVR Medical zijn daarnaast ook modules van de bedrijven NeuroReality en Reducept opgenomen.
 
 Han Janssen Fysiotherapie Gendt: "COVID Virtual Revalidation is een prachtige technologische innovatie binnen de fysiotherapie; door virtual reality wordt het revalideren een stuk leuker voor patiënten en als behandelaar is het een zeer geschikte tool om mijn patiënten te begeleiden."

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Preventie

Meer informatie


Dennis Verschuren

manager externe communicatie

+31634942522
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Minister Dijkgraaf in gesprek met jonge onderzoekers in Radboudumc

29 augustus 2023

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap bezocht het Radboudumc. Hij sprak met jonge onderzoekers, studenten en opleiders over de mogelijkheden die extra gelden van zijn ministerie hen biedt.

lees meer

We bewegen nóg minder door corona

16 februari 2021 "Als je beweging in pilvorm had, zou dat het meest voorgeschreven medicijn ter wereld zijn" lees meer

Radboudumc onderzoekt de gevolgen van thuiswerken Wat doen de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus met de gezondheid?

2 april 2020 Wat doet thuiswerken met de gezondheid van mensen? Maria Hopman en haar collega's gaan hier onderzoek naar doen. Dit gebeurt als onderdeel van de Nijmegen Exercise Study (NES), waarin de gezondheid van 24.000 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse of Zevenheuvelenloop gevolgd wordt. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet