Nieuws Zeven Vicis voor Radboudumc en Radboud Universiteit
2 maart 2020

Zeven wetenschappers, drie van het Radboudumc en vier van de Radboud Universiteit, ontvangen ieder een Vici-onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro van onderzoekorganisatie NWO. Met het geld kunnen ze de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. In totaal reikte NWO dit jaar 32 Vici-beurzen uit. De volgende onderzoekers ontvangen een Vici-beurs.


Bestuurslid Cees Buren (links) en decaan/vicevoorzitter Raad van Bestuur Jan Smit (rechts) feliciteren Christian Beckmann,  Annette Schenck en Sander Leeuwenburgh met de toekenning van de Vici-beurs. 

Christian Beckmann: nieuwe big-data technieken om cognitie in kaart te brengen
Christian Beckmann is hoogleraar Statistical Imaging Neuroscience. Hij is een expert op het gebied van methodeontwikkeling voor neuroimaging. Om hersenmetingen te interpreteren zijn geavanceerde modellen en analyses nodig. Beckmann integreert deze technieken met andere metingen zoals genetische informatie en vragenlijsten.
Hij ontwikkelt technieken waarmee onderzoekers “vergelijkingscurves” kunnen gebruiken om het hersenfunctioneren van individuele personen te karakteriseren. De technieken zullen toegepast worden in een groot Nederlands Parkinson cohort om de neurobiologie van Parkinson beter te begrijpen met als doel de ziekte in een vroeg stadium op te kunnen sporen.
 
Sander Leeuwenburgh: regeneratie van ziek bot met biomaterialen opgebouwd uit nanodeeltjes
Sander Leeuwenburgh is hoogleraar Regeneratieve Biomaterialen. Hij werkt onder meer aan het ontwerp van injecteerbare en zelfherstellende biomaterialen die het eigen lichaam stimuleren tot zelfherstel van beschadigde of verloren gegane weefsels.
Biomaterialen zijn momenteel niet in staat om defecten in ziek bot effectief te genezen. In dit project zullen nieuwe poreuze en zelfhelende biomaterialen uit nanodeeltjes worden opgebouwd die antibacteriële en antikanker medicijnen direct in cellen kunnen afgeven. Hierdoor zal botregeneratie worden versneld en zullen botziektes effectief worden bestreden.
 
Annette Schenck: op weg naar behandeling van verstandelijke beperking en autisme
Annette Schenck is Associate Professor in Translational Genomics of Neurodevelopmental Disorders. Haar onderzoek richt zich op het ontrafelen van de moleculaire netwerken en mechanismen die ten grondslag liggen aan hersenfuncties en -ziekten. Daarvoor gebruikt ze de fruitvlieg (Drosophila melanogaster) als modelorganisme.
Verstandelijke beperking en autisme zijn frequente, maar nog steeds onbehandelbare aandoeningen. Effectieve strategieën voor de ontwikkeling van medicijnen ontbreken tot nu toe. Dit project gaat een evolutionair geconserveerde vorm van leren in de fruitvlieg bestuderen om bevindingen vanuit dit diermodel vertaalbaar te maken naar medicijnen voor de behandeling van patiënten.
 
Sabine Hunnius: hoe nieuwsgierigheid de ontwikkeling van een kind bepaalt
Sabine Hunnius is hoogleraar Developmental Cognitive Neuroscience, directeur van het Baby and Child Research Center en hoofd van de BabyBRAIN-groep van het Donders Institute.
Jonge kinderen ontwikkelen zich met adembenemende snelheid. Sabine Hunnius gaat met haar Vici-beurs de rol van nieuwsgierigheid – de drang om steeds iets nieuws te leren – voor hun ontwikkeling onderzoeken. Naast de (hersen-)mechanismen die ten grondslag liggen aan nieuwgierigheid onderzoekt ze of kinderen verschillen in hun mate van nieuwsgierigheid en hoe we nieuwsgierigheid kunnen stimuleren.
 
Bas van de Meerakker: temmen van chemische reacties
Bas van de Meerakker is hoogleraar en hoofd van de afdeling Spectroscopy of Cold Molecules in het Institute for Molecules and Materials (IMM). Zijn onderzoek richt zich op het bestuderen van interacties tussen individuele moleculen. Daarvoor laat hij de moleculen botsen bij extreem lage temperaturen en met ongekende precisie.
Als moleculen elkaar tegenkomen kunnen ze met elkaar reageren waarbij er nieuwe moleculen ontstaan. Dit proces is overal in de natuur belangrijk, maar wordt nog slecht begrepen. Van de Meerakker en zijn team gaan chemische reacties ontrafelen door moleculen uiterst behoedzaam op elkaar te schieten waarna de reactieproducten heel precies in beeld worden gebracht.

Anouk Rijs: peptide aggregatie: één niet-covalente interactie tegelijk
Anouk Rijs is UHD bij het FELIX Laboratory van de Radboud Universiteit. In haar onderzoek combineert ze infrarood en terahertz spectroscopie met massa spectrometrie om de interacties tijdens de eiwit (mis)vouwing en aggregatie met ongekende structurele details op te helderen.
De vorming van geordende nanostructuren via de samenklontering van stukjes eiwit speelt een belangrijke rol in bepaalde ongeneeslijke ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Om deze geordende opeenhoping van eiwitten te begrijpen en te sturen, ontwikkelen de onderzoekers een nieuwe experimentele methode die dit proces stap-voor-stap kan volgen.
 
Jana Roithová: de optimale katalysator selecteren
Jana Roithová is hoogleraar Spectroscopy and Catalysis. Met nieuwe spectroscopische technieken onderzoekt ze zeer reactieve ionen in de gasfase; in het bijzonder metaal-organische verbindingen die een belangrijke rol spelen in homogene katalyse.
Enzymen zijn in staat om belangrijke reacties, zoals de fixatie van kooldioxide, te versnellen. Met biomimetische katalysatoren kunnen we de chemische stappen reconstrueren die de natuur in miljoenen jaren van evolutie heeft ontwikkeld. Met behulp van geavanceerde massaspectroscopische methodieken gaat ze onderzoeken welke chemische modificaties nodig zijn om een optimale katalysator te construeren.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Eerste promotie in de Aula volgens nieuwe richtlijnen Woensdag 3 juni, 14.30 uur, Aula Radboud Universiteit

2 juni 2020

Woensdag 3 juni vindt de eerste Radboudumc-promotie in de Aula van de Radboud Universiteit plaats volgens de nieuwe RIVM-richtlijnen. Floor Ploos van Amstel promoveert op haar onderzoek naar een methode om de last en problemen die vrouwen met kanker ervaren te meten.

lees meer

Welke competenties moet de arts van de toekomst hebben? ‘Aandacht voor preventie en kwaliteit van leven’

2 juni 2020

Voorzitter Raamplan Artsopleiding 2020 en directeur Radboudumc Health Academy Roland Laan: ‘De “Nijmeegse” focus op persoonsgerichtheid en innovatie is in dit landelijke plan terug te zien.’

lees meer

Het belang van gender en geslacht bij het bestrijden van COVID-19 Hoogleraar Radboudumc schrijft rapport voor Europese Commissie

2 juni 2020

Sabine Oertelt-Prigione van het Radboudumc, laat in een rapport voor de Europese Commissie zien dat geslacht en gender een belangrijke rol spelen bij de uitbraak en bestrijding van het coronavirus.

lees meer

Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese

29 mei 2020

Onderzoek naar ontstekingsstoffen in bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in MedRxiv

lees meer

Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer