Nieuws MI robot tumoren in beeld
21 september 2021

Hoe kan technologie ons helpen om tumoren sneller en beter in beeld te brengen, en zo mensenlevens te redden? In deze podcastaflevering van AI for Life staat de MI-robot centraal. Radboudumc, Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils werken aan een robot die gerichter biopten kan nemen met een MRI geleide naald en antenne. Luister hier.

Eerder dit jaar ontvingen de twee Gelderse bedrijven Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils met het Radboudumc ruim een miljoen euro subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO-Oost). De subsidie is voor het project MI-Robot - ‘Metabole beeldvorming voor MR geleide robot interventies’. In het project wordt nieuwe beeldvorming ontwikkeld waardoor robotgestuurde biopsies nog preciezer zijn uit te voeren. Tom Scheenen, onderzoeker in het Radboudumc, zei daarover “Gecombineerd zorgen beide innovaties voor nieuwe hoogwaardige bedrijvigheid in Gelderland en een betere zorg voor patiënten met kanker.”

Lees hier meer over het project.

Robot in actie

In deze achtste podcast een gesprek over het ontdekken en identificeren van tumoren, en wat de robot gaat betekenen voor patiënt en professional met:

Tom Scheenen van het Radboudumc;

Gerrit Tigelaar van het bedrijf Soteria Medical;

en Thomas Meurs van het bedrijf Tesla Dynamic Coils.

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De podcast-serie staat onder redactie van Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek

19 oktober 2021

Vier TURBO-subsidies zijn vandaag toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centre) en het Radboudumc voor vernieuwend technisch-medisch onderzoek. Met de subsidie kunnen ze gezamenlijk een innovatief idee uitwerken.

lees meer

Muis geeft aanpassing aan infectie door aan volgende generaties Epigenetica: Immunisatie wordt doorgegeven aan nakomelingen

19 oktober 2021

Heeft een infectie invloed op de immunisatie van volgende generaties? Ja, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en internationale collega’s gepubliceerd in Nature Immunology.

lees meer

Coronalockdown leidt tot verdubbeling depressies bij zwangere vrouwen

12 oktober 2021

Zorgen over het virus en verminderde ondersteuning van hulpverlening en sociaal netwerk dragen bij aan mentale gezondheidsproblemen

lees meer

Vaker genetisch testen bij kinderen met een taalachterstand

8 oktober 2021

Genetische oorzaak voor ontwikkelingsstoornis in taal en spraak bij kind geeft opluchting voor de ouders. Lot Snijders Blok beschrijft fouten in vijf nieuwe genen.

lees meer