Nieuws Nieuw ultrahoogveld MRI systeem beschikbaar voor Radboudumc en universiteit
10 juni 2021

Het Erwin L. Hahn Institute for Magnetic Resonance Imaging (ELH) in Essen, dat zich bezighoudt met onderzoek, ontwikkeling en toepassing van ultra-high field magnetic resonance imaging (UHF-MRI) heeft een nieuw MRI-systeem aangeschaft. Het Radboudumc en de universiteit, partners in het ELH, kunnen met dit nieuwe apparaat nog gedetailleerder opnames maken, waardoor ook weer meer mogelijkheden voor onderzoek ontstaan. Daarnaast is het systeem CE-goedgekeurd, waardoor ook klinische onderzoeken op het systeem mogen plaatsvinden.

 

Het ELH is opgericht in 2005 als centrale instelling van de Universiteit van Duisburg-Essen en de Radboud Universiteit. Jarenlang hebben de onderzoekers Tom Scheenen van de afdeling Beeldvorming van het Radboudumc en David Norris van het Donders Center for Cognitive Neuroimaging in het ELH Nijmeegs georiƫnteerd onderzoek kunnen vormgeven.

 

 

Nieuw hart van 7 Tesla

Recentelijk heeft het ELH een nieuw ‘hart’ gekregen in de vorm van een 20 ton ultra-high-field magnetische resonantie scanner van Siemens Healthcare (MAGNETOM Terra) met een magnetische veldsterkte van 7 Tesla. Ondanks beperkende corona-maatregelen is de nieuwe 7T MRI nu klaar voor gebruik en gaan er onderzoeksprojecten van start in beeldvorming van niet alleen de hersenen, maar ook de rest van het menselijk lichaam. De eerste scans bij mensen met het ruim 7,5 miljoen euro kostende MRI-systeem hebben inmiddels al plaatsgevonden.

 

Scherpere beelden

Vergeleken met de MRI-systemen in het UMC en het Donders Instituut (met veldsterktes van 1,5 en 3,0 Tesla) is het 7 Tesla MRI-systeem in staat om anatomische, functionele en metabole metingen in het menselijk lichaam en de hersenen uit te voeren met een zeer hoge ruimtelijke resolutie, wat scherpere, gedetailleerdere beelden oplevert. Tom Scheenen: “Deze nieuwe MRI-scanner is sneller, krachtiger en zuiniger dan zijn voorganger. Met dit nieuwe apparaat kunnen onderzoekers en clinici in Essen ook in de toekomst baanbrekend onderzoek blijven doen.”

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer