Nieuws Nieuw ultrahoogveld MRI systeem beschikbaar voor Radboudumc en universiteit
10 juni 2021

Het Erwin L. Hahn Institute for Magnetic Resonance Imaging (ELH) in Essen, dat zich bezighoudt met onderzoek, ontwikkeling en toepassing van ultra-high field magnetic resonance imaging (UHF-MRI) heeft een nieuw MRI-systeem aangeschaft. Het Radboudumc en de universiteit, partners in het ELH, kunnen met dit nieuwe apparaat nog gedetailleerder opnames maken, waardoor ook weer meer mogelijkheden voor onderzoek ontstaan. Daarnaast is het systeem CE-goedgekeurd, waardoor ook klinische onderzoeken op het systeem mogen plaatsvinden.

 

Het ELH is opgericht in 2005 als centrale instelling van de Universiteit van Duisburg-Essen en de Radboud Universiteit. Jarenlang hebben de onderzoekers Tom Scheenen van de afdeling Beeldvorming van het Radboudumc en David Norris van het Donders Center for Cognitive Neuroimaging in het ELH Nijmeegs georiënteerd onderzoek kunnen vormgeven.

 

 

Nieuw hart van 7 Tesla

Recentelijk heeft het ELH een nieuw ‘hart’ gekregen in de vorm van een 20 ton ultra-high-field magnetische resonantie scanner van Siemens Healthcare (MAGNETOM Terra) met een magnetische veldsterkte van 7 Tesla. Ondanks beperkende corona-maatregelen is de nieuwe 7T MRI nu klaar voor gebruik en gaan er onderzoeksprojecten van start in beeldvorming van niet alleen de hersenen, maar ook de rest van het menselijk lichaam. De eerste scans bij mensen met het ruim 7,5 miljoen euro kostende MRI-systeem hebben inmiddels al plaatsgevonden.

 

Scherpere beelden

Vergeleken met de MRI-systemen in het UMC en het Donders Instituut (met veldsterktes van 1,5 en 3,0 Tesla) is het 7 Tesla MRI-systeem in staat om anatomische, functionele en metabole metingen in het menselijk lichaam en de hersenen uit te voeren met een zeer hoge ruimtelijke resolutie, wat scherpere, gedetailleerdere beelden oplevert. Tom Scheenen: “Deze nieuwe MRI-scanner is sneller, krachtiger en zuiniger dan zijn voorganger. Met dit nieuwe apparaat kunnen onderzoekers en clinici in Essen ook in de toekomst baanbrekend onderzoek blijven doen.”

Meer nieuws


Verrassend besluit FDA vrijgeven aducanumab als alzheimermedicijn Nederlandse neurologen hebben twijfels

18 juni 2021

Amerikaanse medicijnwaakhond besluit het middel aducanumab vrij te geven als alzheimermedicijn; Nederlandse neurologen zijn verrast over dit besluit. Onderzoeken laten andere uitkomst zien.

lees meer

Nieuw genetisch onderzoek geeft inzicht in mannelijke onvruchtbaarheid Promotie van Manon Oud op 18 juni om 12.30 uur

18 juni 2021

Manon Oud onderzocht tijdens haar promotietraject de rol van genetica bij mannelijke onvruchtbaarheid. Hierdoor is een stap gezet in het ontrafelen van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man.

lees meer

Radboudumc en Astherna slaan handen ineen voor nieuwe therapie voor de ziekte van Stargardt

17 juni 2021

RNA-therapie voor patiënten met ernstige erfelijke oogaandoening

lees meer