Nieuws Nimma Hacks hoe kom je aan personeel voor Health en Hightech
23 november 2021

Hoe los je het personeelstekort in de Health en Hightech sector op? Dat antwoord zoeken ze in Nijmegen via een hackathon.

Het aantrekken van nieuw talent in de Health en Hightech sector in de regio Nijmegen lukt moeizaam. Via een 24-uur durende hackathon ‘Nimma Hacks’ zoeken grote spelers in de regio, zoals Byondis, Ampleon en NXP naar een oplossing. Ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) het Radboudumc en de Radboud Universiteit doen mee.


Op 11 december kunnen diverse teams aan de slag om een oplossing te bedenken voor het vraagstuk van dit jaar dat betrekking heeft op de Nijmeegse Health en Hightech sector.

Duizenden vacatures
We horen natuurlijk veel over personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Maar ook in de techniek is al jaren een tekort aan personeel. Nijmegen is een belangrijke Health en Hightech hotspot en het aantal vacatures in die sector groeit met duizenden per jaar. In heel Gelderland zijn er momenteel zo’n 35.000 openstaande vacatures in de techniek. 

Moeilijk in te vullen
Die groei, in combinatie met de vergrijzing van het huidige personeel, zorgt ervoor dat de aanwas van jonge mensen in de techniek te klein is om het gat op te vullen. Dat merken ze onder meer bij NXP. “Wij hebben momenteel zo’n 140 vacatures, waarvan een deel echt moeilijk in te vullen is”, vertelt Jean Schreurs, de Nederlandse topman van NXP. “We doen er alles aan om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Maar in de praktijk draaien we soms met minder mensen dan nodig. En dat geldt niet alleen voor ons. Ook andere grote bedrijven in de hightechsector hebben hier last van.”

Aandeel vrouwen
Een deel van het probleem zit volgens Schreurs in het achterblijven van het aandeel vrouwen in de sector. “Bij ons is nog geen 10 procent van de engineers vrouw. Bij de instroom gaat het relatief goed, zo is bij onze R&D afdeling 20 procent van de nieuwe medewerkers vrouw. Maar er is nog veel te winnen.” 
In Nederland werken veel minder vrouwen in de techniek dan in andere Europese landen. De man-vrouw verhouding is daardoor erg scheef: het aandeel vrouwen is slechts 18 procent. Dat is veel lager dan bijvoorbeeld in Duitsland (24 procent), Denemarken (31 procent) of Frankrijk (30 procent). In Oost-Europese landen is 30-40 procent van de mensen werkzaam in techniek vrouw.

Instroom hapert
Maar los van het aandeel vrouwen in de techniek, blijkt het ook lastig om jongeren te motiveren voor een toekomst in de Health en Hightech sector. Zo hapert de instroomgroei van studenten bij de technische opleidingen van de HAN. “De meeste techniekopleidingen van de HAN zitten in Arnhem. Studenten uit Nijmegen zijn sterker georiĆ«nteerd op het zuiden van Nederland en kiezen dan voor een technische opleiding in Eindhoven of Den Bosch”, aldus een woordvoerder van de HAN. “Dat betekent dat jonge mensen met interesse voor techniek de regio verlaten en eerder kiezen voor de Brainport regio in Eindhoven om te gaan studeren en werken.” 

Hackathon
Tijdens de 24 uur durende hackathon gaan de deelnemende teams het tegen elkaar opnemen om een goede oplossing te bedenken. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de kennis en hulp die de experts bieden. Vervolgens worden de pitches uitgewerkt. De deelnemende partijen hebben minimaal 10.000 euro gereserveerd om het winnende idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Een onafhankelijke jury bepaalt uiteindelijk wie er wint. Naast dit budget maken de teams kans op een ballonvaart boven de Novio Tech Campus en een jaar lang gratis ondernemen bij Start-Up Nijmegen. 

Meedoen?
Wil je ook meedoen met Nimma Hacks, waarbij je een antwoord probeert te vinden op de probleemstelling: Hoe kunnen jongeren (met name vrouwen) in de regio Nijmegen gemotiveerd worden om een beroeps- of studiekeuze te maken in de richting van Health en Hightech en hoe kan het bedrijfsleven hier op korte termijn ook al van profiteren door de krapte in de arbeidsmarkt op te vangen?  Meld je dan alleen of met je team aan op www.intonijmegen.com/nimmahacks  
Nimma Hacks is een initiatief van onder meer Novio Tech Campus, Radboudumc, Radboud Universiteitg, HAN, CITC, NXP, Byondis en de gemeente Nijmegen.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Hoogleraar orthopedie Nico Verdonschot wetenschappelijk directeur MedTechNL

24 januari 2022

Nico Verdonschot, hoogleraar orthopedie in het Radboudumc en wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente, is benoemd tot Wetenschappelijk Directeur van MedTechNL

lees meer

Onvruchtbaar­heid bij man soms al voor zijn geboorte in DNA ontstaan

17 januari 2022

Nieuwe fouten in het DNA, die niet van vader of moeder zijn geërfd maar spontaan ontstaan rondom de bevruchting, kunnen onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet