Nieuws Rob Collin benoemd tot hoogleraar Moleculaire therapie voor erfelijke netvliesaandoeningen
29 januari 2021

Met ingang van 16 januari 2021 is moleculair geneticus Rob Collin benoemd tot hoogleraar ‘Moleculaire Therapie voor Erfelijke Netvliesaandoeningen’ aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

Rob Collin gaat zich als hoogleraar richten op erfelijke aandoeningen aan het netvlies. Deze aandoeningen vormen een heterogene groep ziekten, die over het algemeen leiden tot progressief verlies van ons gezichtsvermogen, in sommige gevallen met volledige blindheid tot gevolg. Door vooruitgang in ‘genetische technologieën ’is het steeds beter mogelijk om op verschillende manieren de nadelige gevolgen van erfelijke mutaties te herstellen. Zo heeft zijn onderzoek het mogelijk gemaakt dat een bepaald RNA-defect, een veroorzaker van aangeboren blindheid, hersteld kan worden. Inmiddels wordt deze veelbelovende techniek in patiënten getest. Recent ontving Rob een subsidie (van EJP-RD) voor een project dat hij coördineert waarbinnen hij, met Europese collega’s, nieuwe genetische therapieën gaat ontwikkelen om bepaalde erfelijke netvliesaandoeningen te bestrijden.

Rob Collin ziet het in deze nieuwe functie, mede mogelijk gemaakt door de Algemene Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Blindheid (ANVVB), als zijn grootste uitdaging om enerzijds meer van deze effectieve therapieën te ontwikkelen voor zoveel mogelijk genetische defecten, en anderzijds om samen met anderen ervoor te zorgen dat deze therapieën ook daadwerkelijk bij de patiënten terecht komen.

Van gendefect tot behandeling

Na een studie scheikunde aan de Nijmeegse Radboud Universiteit promoveerde Rob Collin (1978, Tegelen) op de rol van eiwitten bij de ziekte van Alzheimer. In 2006 ging hij in het Radboudumc aan de slag als postdoc, eerst op de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en daarna op de afdeling Genetica, waar hij tot op de dag van vandaag aan verbonden is. Hier was hij betrokken bij de ontdekking van verschillende genen die, wanneer ze gemuteerd zijn, kunnen leiden tot erfelijke slechthorendheid/doofheid of erfelijke slechtziendheid/blindheid. In 2010, kort na het verkrijgen van zijn VENI-subsidie, werkte hij aan de University of Philadelphia in Amerika, waar hij zich verdiepte in de ontwikkeling van gentherapie. Met de verworven kennis en expertise bouwde hij vervolgens verder aan zijn eigen onderzoeksgroep, met als doel nieuwe therapieën te ontwikkelen voor erfelijke netvliesaandoeningen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Succesvol werken aan een beter geheugen Kennis beklijft beter als ze wordt gekoppeld aan bekende ruimtes

3 maart 2021

Als je namen, een boodschappenlijst of andere zaken wilt onthouden, lukt dat beter als je ze koppelt aan spullen in je huiskamer of keuken. Die techniek helpt niet alleen bij het snel onthouden, maar verbetert ook het langetermijngeheugen.

lees meer

Bewegen voorkomt nieuwe hart- en vaatziekten

3 maart 2021

Promotie van Esmée Bakker op 4 maart om 10.30 uur

lees meer

Een genetische pleister die erfelijke doofheid moet voorkomen Onderzoek wijst uit dat aanpak voor DFNA9 kan werken

3 maart 2021

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een genetische pleister ontwikkeld voor DFNA9, een vorm van erfelijke doofheid. Daarmee kunnen ze de problemen in de gehoorcellen opheffen. Verder onderzoek is nodig om de genetische pleister als therapie naar de kliniek te brengen.

lees meer

Hoe gaan angstige mensen om met het coronavirus?

2 maart 2021

Mensen die van nature geneigd zijn zich vaker terug te trekken, blijken tijdens de coronapandemie juist minder angstig.

lees meer

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

1 maart 2021

Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken.

lees meer