Nieuws Donal Hollywood award voor onderzoek naar bestralings-boost bij prostaatkanker

6 mei 2022

Linda Kerkmeijer van het Radboudumc neemt dit jaar namens het FLAME consortium de Donal Hollywood award in ontvangst tijdens het ESTRO-congres in Kopenhagen op 9 mei. De prijs wordt uitgereikt voor het abstract over de toegevoegde waarde van een bestralings-boost bij prostaatkanker in de FLAME studie. Het abstract is als beste geselecteerd uit meer dan 1900 inzendingen op basis van duidelijkheid, wetenschappelijke nauwkeurigheid en innovatie. 

Uit de FLAME studie blijkt dat een extra dosis bestraling precies op de tumor de vooruitzichten verbetert voor mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen kleiner dan voor mannen die deze boost niet krijgen. Naast het verminderen van de kans op terugkeer van de tumor in de prostaat, blijkt ook de kans op uitzaaiingen in de lymfeklieren en op afstand kleiner bij patiƫnten die de bestralings-boost krijgen.

Radiotherapeut-oncoloog Linda Kerkmeijer is hoofdonderzoeker van de FLAME studie, die is uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen het UMC Utrecht, Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut, Universitaire Ziekenhuizen Leuven en Radboudumc. De resultaten van deze gerandomiseerde fase III studie zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology en European Urology.

Het ESTRO-congres is de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Vereniging voor Radiotherapie & Oncologie, die dit jaar van 6 tot 10 mei plaatsvindt in Kopenhagen.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

+31 611091018
neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet