Nieuws Sauerwein medaille voor Arjan van Laarhoven

28 november 2022

Op donderdag 24 november ontving Arjan van Laarhoven de Robert Sauerwein medaille. De medaille wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een jonge onderzoeker die verbonden is aan een Nederlandse universiteit of umc en een grote bijdrage heeft geleverd met onderzoek naar tropische infectieziekten. De prijs is voor de tweede keer uitgereikt en bestaat uit een bronzen medaille en een geldbedrag van €500.

Van Laarhoven doet laboratoriumonderzoek waarbij hij kijkt naar de relatie tussen aangeboren immunologische reacties van het lichaam en de overdracht van tuberculose. Ook onderzoekt hij hoe de ziekte zich ontwikkelt. Hij heeft bij de tuberculosebacterie genotypische markers geïdentificeerd die gerelateerd zijn aan de overdracht van tuberculose. Ook heeft hij laten zien dat cerebraal tryptofaanmetabolisme een belangrijke marker is voor de kans op sterfte door hersenvliesontsteking als gevolg van tuberculose. Van Laarhoven heeft zijn thesis ‘Host response in relation to tuberculosis susceptibility, transmission and outcome’ (cum laude) verdedigd in mei 2018 en naast het promotieonderzoek ook zijn training tot internist-infectioloog gevolgd.

Tijdens zijn onderzoek heeft hij samengewerkt met onderzoekers uit veel verschillende landen en met verschillende achtergronden. Ook heeft hij voor langere tijd in Bandung (Indonesië) gewerkt voor zijn onderzoek. Daar heeft hij in het laboratorium methodes opgezet om gedetailleerd onderzoek te kunnen doen naar de witte bloedcellen in het bloed en hersenvocht van patiënten met hersenvliesontsteking door tuberculose. Naast zijn innovatieve en relevante onderzoek, prees het selectiepanel voor de Robert Sauerwein medaille hem vooral voor hoe hij lokale onderzoekers opleidt en betrekt in zijn onderzoek.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet