Nieuws Harry Dolstra benoemd tot hoogleraar Translationele Immunohematologie

14 juni 2023

Harry Dolstra is benoemd tot hoogleraar Translationele Immunohematologie aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op cellulaire immunotherapie, een innovatieve behandelingsvorm voor bloedkanker. Daarbij ruimt het immuunsysteem kankercellen op zonder teveel schade te berokkenen aan gezonde weefsels.

Bloedkanker kent vele vormen, waarvan leukemie en lymfeklierkanker de meest bekende zijn. De prognose van patiënten met bloedkanker wordt steeds beter door ontwikkelingen in chemotherapie, gerichte medicijnen en stamceltransplantatie. Er is echter nog veel winst te behalen. Het onderzoek van Harry Dolstra van de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc richt zich op een veelbelovende nieuwe behandelingsvorm voor deze en andere tumoren: cellulaire immunotherapie. 

Delicate balans

Deze therapie maakt gebruik van cellen van het immuunsysteem die de kanker aanvallen. ‘In het ideale geval vallen deze cellen alleen kankercellen aan en richten ze zich niet tegen de gezonde weefsels’, vertelt Dolstra. ‘Dat is echter een zeer delicate balans. Met mijn onderzoek optimaliseren we die balans. De afweerreactie tegen de kankercellen moet zo sterk mogelijk zijn, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de patiënt.’ 

Dolstra maakt hiervoor onder meer gebruik van vaccins en specialistische immuuncellen verkregen uit de patiënt zelf of uit een donor. Deze cellen kweekt hij op in het laboratorium en past ze aan, waarna de patiënt ze krijgt toegediend. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van bepaalde eiwitten op de buitenkant van de immuuncel, waardoor ze kankercellen beter herkennen en een sterkere afweerreactie opwekken. Door deze therapie blijven patiënten langer kankervrij. 

Killercellen uit navelstrengbloed

Een andere bijzondere ontwikkeling is het gebruik van stamcellen uit navelstrengbloed. Dolstra ontwikkelde een specifiek protocol om uit deze zeer potente stamcellen zogenaamde ‘natural killercelllen’ op te kweken. Deze immuuncellen hebben de prettige eigenschap dat ze heel gericht kankercellen aanvallen en minder schade berokkenen aan gezonde weefsels. 

‘Navelstrengbloed wordt normaliter nergens voor gebruikt, maar bevat hele potente stamcellen’, vertel Dolstra. ‘Onze toepassing is zeer veelbelovend voor de behandeling van bepaalde vormen van leukemie waar geen stamceltransplantatie wordt toegepast en bij eierstokkanker. De eerste patiëntonderzoeken naar deze vorm van therapie zijn inmiddels gestart. Mijn droom is dat we deze behandeling dusdanig kunnen door ontwikkelen dat er over tien jaar een product is voor gebruik in de reguliere zorg.’

Loopbaan

Dolstra (Smallingerland, 1965) studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde cum laude aan de Radboud Universiteit op de effecten van donorlymfocyten op leukemie (titel proefschrift: ‘Donor cytotoxic T cell responses against leukemia in allogeneic bone marrow recipients’). Als postdoc werkte hij in het CRC Institute for Cancer Studies in Birmingham. Vanaf 1999 werkt hij in het Radboudumc. Sinds 2017 is hij directeur van de Stamceltherapie faciliteit van het Radboudumc. Dolstra haalde verscheidene beurzen binnen, onder meer van KWF, ZonMw, en NWO. Ook is hij projectleider van DARE-NL, een nationaal kennisplatform voor ontwikkeling van celtherapie geneesmiddelen tegen kanker. 

Dolstra is met ingang van 1 juni 2023 benoemd tot hoogleraar Translationele Immunohematologie voor een periode van vijf jaar.

Meer informatie


Matthijs Kox

senior researcher IC

+31618820482
lees meer

Meer nieuws


Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer

Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet