Nieuws Internationale zoektocht naar optimaal vaccin tegen Plasmodium vivax malaria

13 oktober 2023

Plasmodium vivax is de meest wijdverspreide malariaveroorzakende ziekteverwekker bij de mens, met 2,5 miljard mensen die risico lopen in Afrika, Zuid-Amerika, Oceanië en Azië. OptiViVax, een nieuw publiek-privaat consortium, gaat de komende 5 jaar state-of-the-art ontwikkelingen in de immunologie van parasieten, het ontwerp van vaccins en innovatieve preklinische en klinische studies integreren. OptiViVax, dat wordt gecoördineerd door de universiteit Oxford en Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, wil zo een volgende generatie vaccins ontwikkelen met een verhoogde werkzaamheid tegen de P. vivax parasiet.

 

Momenteel zijn de twee goedgekeurde vaccins tegen malaria gericht op P. falciparum en beschermen ze niet tegen P. vivax. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen P. falciparum en P. vivax, zijn er ook grote verschillen. Die verschillen zijn van invloed zijn op de verspreiding van P. vivax en pogingen om het onder controle te krijgen. P. vivax malaria wordt door muggen snel van mens op mens overgedragen en in tegenstelling tot P. falciparum kan één enkele infectie resulteren in herhaalde ziekte-episoden die worden geïnitieerd door slapende leverstadia van de parasiet. Opmerkelijk is dat die door slapende leverstadia geïnitieerde ziekte-episoden verantwoordelijk worden geacht voor de meerderheid van nieuwe infecties (80-90%).

 

Malaria Roadmap

P. vivax is wijder verspreid dan P. falciparum en recente studies tonen een aanzienlijke ziektelast aan, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. De herziene Malaria Vaccin Technology Roadmap tot 2030, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, erkent de ernst van P. vivax malaria en roept op tot een vaccininterventie met een werkzaamheid van 75% over twee jaar, gelijkwaardig aan P. falciparum.

 

Publiek-private samenwerking

Het OptiViVax consortium brengt academici, non-profits en industriële partners samen, met expertise in vaccinontwikkeling, productie en klinische proeven. Het project zal voortbouwen op de expertise van zijn partners in P. vivax immuunbiologie, preklinische functionele testen, vaccinontwikkeling, gecontroleerde menselijke malaria-infectie (CHMI) klinische modellen en verbeterde GMP biofabricage kennis, om de volgende generatie vaccins met verbeterde werkzaamheid te ontwikkelen. De beschikbaarheid van nieuwe functionele testen en humane testmodellen vormt een goede basis voor geïnformeerde besluitvorming door medici, beleidsmakers, financiers en regelgevers. Het project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland (SERI). De startbijeenkomst van het OptiViVax consortium werd gehouden op 19 september in Oxford.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer

Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet