Nieuws Ioannis Sechopoulos benoemd tot hoogleraar Advanced X-ray Imaging Methods

10 juli 2023

Ioannis Sechopoulos is benoemd tot hoogleraar Advanced X-ray Imaging Methods aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Sechopoulos werkt aan beeldvorming met röntgenstraling, met name bij borstkanker. Hij verbetert zowel de apparatuur als de analyse van de röntgenbeelden. Ook onderzoekt hij in klinische studies de waarde van verbeterde beeldvorming bij screening en behandeling van kanker en andere aandoeningen.

Twee jaar geleden startte Ioannis Sechopoulos een project waarin hij een nieuwe beeldvormende methode ontwikkelt met röntgenstraling: 4-dimensionale borst-CT. Deze nieuwe techniek zal worden gebruikt bij borstkankerpatiënten. Artsen krijgen met deze techniek meer inzicht in borsttumoren en zo verbetert de behandeling. Volgend jaar, als het CT-systeem klaar is, zal Sechopoulos het gebruik evalueren in twee klinische studies. Het is een mooi voorbeeld van het werk van Sechopoulos: eerst een techniek opzetten of verbeteren en dan testen wat dat oplevert voor patiënten.

Sechopoulos werd in 2021 al benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Twente. Daar sleutelt hij aan de röntgenapparatuur zelf. Bijvoorbeeld met nieuwe röntgenbronnen of verbeterde detectoren die de röntgenstraling opvangen en meten. In het Radboudumc werkt Sechopoulos aan de vervolgstappen, zoals de verbetering van de productie en analyse van de beelden met de hulp van computers. Ook voert hij klinische studies uit.

Patronen

Volgens Sechopoulos kunnen we veel meer informatie uit röntgenbeelden halen: ‘We kijken nu vooral naar de vorm en de afmeting van een afwijking in bijvoorbeeld de borst. Als we meer willen weten over het type weefsel waaruit de afwijking bestaat, dan kiezen we meestal voor een MRI of PET-scan. Maar die methoden zijn duur en traag. Terwijl je die informatie ook met slimmere productie en analyse van röntgenbeelden kunt krijgen.’

Dat werkt als volgt: Sechopoulos maakt veel beelden of zelfs een soort 4-dimensionale filmpjes met röntgenstraling. Daarbij kijkt hij hoe het bloed stroomt in de tumor. Met behulp van AI zoekt hij naar patronen in de bloedtoevoer. De AI kan op basis daarvan meer informatie geven over het type tumorweefsel, zelfs tot aan genetische en moleculaire eigenschappen aan toe. Die informatie kan helpen om de juiste behandeling te kiezen.

Structuur

Zo’n analyse met CT kan in de toekomst mogelijk zelfs operaties voorkomen. ‘Eén biopt is nodig om kanker te bevestigen met pathologie’, vertelt Sechopoulos. ‘Maar tumoren zijn altijd heterogeen. Dat wil zeggen dat het weefsel in de tumor niet overal hetzelfde is. Met geavanceerde röntgentechnieken kun je de rest van de tumor beoordelen zonder nog meer biopten te nemen. En je kunt een tumor ook volgen tijdens therapie: als je een tumor ziet verdwijnen, is een operatie misschien niet meer nodig.’

Ook voor andere aandoeningen dan borstkanker is het interessant om met CT te kijken naar de samenstelling en het gedrag van weefsels, naast de afmeting en de vorm. Zo werkt Sechopoulos ook aan bijvoorbeeld longkanker en hartaandoeningen.

Loopbaan

Ioannis Sechopoulos (Athene, 1975) behaalde zijn MSc in Werktuigbouwkunde aan Stanford University. Hij promoveerde aan het Georgia Institute of Technology, op zijn proefschrift, getiteld: Investigation of Physical Processes in Digital X-ray Tomosynthesis Imaging of the Breast. Sechopoulos werkte vervolgens aan de Emory University School of Medicine en het University of Massachusetts Medical Center. Sinds 2015 werkt hij in het Radboudumc.

Sechopoulos ontving vele subsidies, waaronder NIH RO1s, ERC consolidator, KWF en NWO Talent (VICI). Hij is fellow bij de American Association of Physicists in Medicine. In 2021 werd Sechopoulos al benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Twente. De benoeming tot hoogleraar aan het Radboudumc gaat in per 1 juli 2023 voor een periode van vijf jaar.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet