Nieuws Ingrid van der Geest benoemd tot hoogleraar Orthopedie

5 april 2024

Orthopedisch chirurg Ingrid van der Geest is benoemd tot hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder Orthopedische Oncologie aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Haar aanstelling volgt op haar benoeming tot hoofd van de afdeling Orthopedie van het Radboudumc. Binnen haar onderzoekslijn focust ze zich op de meest optimale behandeling van kraakbeentumoren in het bot en op de behandeling van uitzaaiingen in het bot. 

De patiënten die behandeld worden door de orthopedisch chirurgen in het Radboudumc hebben zeer diverse aandoeningen, variërend van aandoeningen aan de wervelkolom, vervormingen aan gewrichten tot bottumoren. Daarnaast is het Radboudumc één van de centra waar kinderen orthopedische zorg krijgen.  

‘We hebben een grote verwijsfunctie in de regio en opereren patiënten die hier vanwege complexe aandoeningen al bekend zijn, of patiënten met een orthopedisch ingewikkeld vraagstuk. Ook worden er veel traumapatiënten opgevangen in het Radboudumc, waardoor er intensieve samenwerking is tussen de afdelingen traumachirurgie en orthopedie', aldus Ingrid van der Geest, die sinds 1 maart 2023 hoofd van de afdeling Orthopedie is. 

Pijn aan het bewegingsapparaat 

Daarnaast is onderwijs een belangrijke tak voor Van der Geest en collega's, en dat gaat breder dan de opleiding van de orthopeden van de toekomst. Juist ook tijdens de studie geneeskunde en biomedische wetenschappen is kennis van het bewegingsapparaat, het geheel van botten, skeletspieren, gewrichten, kapsels, kraakbeen en banden, van groot belang, aldus Van der Geest. ‘Volgens de WHO staat pijn aan het bewegingsapparaat in de top drie van meeste impact op het dagelijks functioneren van mensen. Daarom is gedegen en voldoende kennis van het bewegingsapparaat ook onder bijvoorbeeld huisartsen en bedrijfsartsen van groot belang. Dat onderwijs verzorgen wij, zodat een deel van de patiënten in de eerstelijn geholpen kan worden.’ 

Kraakbeentumoren volgen met MRI-scans 

De onderzoekslijn van Ingrid van der Geest is gericht op kraakbeentumoren in het bot. Deze tumoren komen bij zo'n 300 patiënten per jaar voor. Bij 250 van hen is de tumor niet kwaadaardig, maar valt de tumor in de klasse ‘intermediate'. Lange tijd werden deze tumoren operatief verwijderd, maar onderzoek van Van der Geest maakte duidelijk dat een ingreep lang niet altijd nodig is, omdat de tumor niet groeit en niet kwaadaardig is. ‘Dit was echt goed nieuws. Bij de meeste patiënten groeide de tumor niet, bij sommigen slechts enkele millimeters in een paar jaar tijd. Daarom adviseren wij nu om niet te opereren, maar patiënten te blijven volgen met MRI's.’ 

Dit onderzoek gaat verder, want de MRI-scans leveren veel informatie op. Aan de hand hiervan wil Van der Geest kunnen bepalen hoe lang en hoe vaak de controles voor patiënten nodig zijn. Ook wil ze nog nauwkeuriger bepalen welke behandeling voor welke patiënt nodig is. ‘Zo kunnen we enerzijds patiënten genezen met een operatie en anderzijds patiënten een operatie besparen bij een goedaardige afwijking in het bot’, aldus Van der Geest.  

Voorspellen met een computermodel

In ander onderzoek van Van der Geest kijkt ze naar uitzaaiingen in het bot als gevolg van bijvoorbeeld borstkanker of prostaatkanker. ‘De levensverwachting van deze patiënten is vaak veel langer, ook als ze uitzaaiingen hebben. Maar deze uitzaaiingen in het bot, botmetastasen, zijn vaak erg pijnlijk en hebben veel impact op de kwaliteit van leven. Een goede behandeling is daarom van groot belang.’ Van der Geest werkt met een computermodel dat berekent hoe groot de kans is dat een bot breekt als gevolg van een uitzaaiing. ‘Deze BOS-score wordt door steeds meer ziekenhuizen geïmplementeerd. Hierdoor kunnen we de zorg voor deze patiënten echt verbeteren.’ 

Ook ontwikkelt en onderzoekt Van der Geest modellen waarmee ze tumoren in het bot beter kan begrijpen, waardoor ze gerichter kan behandelen. ‘We weten nog niet altijd waarom een tumor zich gedraagt zoals ie zich gedraagt. Waarom is een tumor soms kwaadaardig en waarom niet? Als we hiervan meer begrip ontwikkelen, kunnen we behandelingen verbeteren.’ Want daar is het haar uiteindelijk om te doen: patiënten de juiste behandeling geven waarmee de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk blijft.

Loopbaan

Ingrid van der Geest studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze promoveerde daar op onderzoek naar bottumoren (titel proefschrift: 'Bone and soft tissue tumors - Results of cryosurgical treatment and quality of life studies'). In de Regionale Opleidingsgroep Orthopedie Oost, een samenwerkingsverband tussen de Sint Maartenskliniek, Radboudumc en Rijnstate, werd zij opgeleid tot orthopedisch chirurg. Sinds 2011 is ze staflid van de afdeling Orthopedie van het Radboudumc. Sinds 1 maart 2023 is ze hoofd van de afdeling orthopedie. Haar aanstelling tot hoogleraar Orthopedie gaat in op 1 april 2024 voor een periode van vijf jaar.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie (TMS) Waardevolle methode voor gereedschapskist neuroloog

15 april 2024

Sommige patiënten hebben spierklachten door niet goed ontspannende spieren, soms veroorzaakt door een erfelijke spierziekte. Te traag ontspannende spieren zijn niet eenvoudig te diagnosticeren. Joery Molenaar ontwikkelde een methode waarmee dit betrouwbaar kan.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet