Nieuws Maagverkleining verbetert doorbloeding van hersengebied voor geheugen

12 februari 2024

Na een maagverkleining verbetert de kwaliteit van de doorbloeding in delen van de hersenen die betrokken zijn bij leren en geheugen, blijkt uit MRI-scans. Dat kan verklaren waarom mensen na een maagverkleining fors beter scoren op testen voor het brein. Deze positieve effecten van gewichtsverlies zijn ook twee jaar later nog steeds zichtbaar, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Eerder was al bekend dat meer dan veertig procent van de mensen een half jaar na een maagverkleining flink beter scoort op testen voor het brein. Dat is na twee jaar nog steeds zo, en nu blijkt uit MRI-scans dat bepaalde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met leren en geheugen, de temporaal kwab en hierin gelegen hippocampus, subtiele verbeteringen laten zien.

Niet alleen de hersenfunctie ging er op vooruit tot twee jaar na de operatie. Onderzoeker Emma Custers en hoogleraar Anatomie Amanda Kiliaan van het Radboudumc zien ook na twee jaar nog steeds verbetering in depressieve symptomen, medicijngebruik, ontstekingen, andere aandoeningen, lichamelijke activiteit, gewicht en bloeddruk. Een hele waslijst aan positieve effecten.

Stabiele bloedstroom

Uit de MRI-scans blijkt dat twee jaar na de maagverkleining de grijze stof in de hersenen in volume achteruit gaat, maar in vergelijking met andere studies valt dat binnen de normale veroudering van de hersenen. Maar juist de hippocampus krimpt niet. Ook de grijze stof van de temporaal kwab blijft dikker en de doorbloeding blijft daar tegen de veroudering in gelijk. De stabiliteit van de bloedstroom verbetert daar zelfs, wat duidt op een betere kwaliteit van de bloedvaten. Kiliaan: ‘Het zijn subtiele verbeteringen, of het stoppen van achteruitgang. Maar zeker in combinatie met alle andere verbeteringen zijn er veel goede effecten van een maagverkleining op de lange termijn.’

De conclusies zijn gebaseerd op de BARICO-studie, waarin 133 personen twee jaar lang gevolgd werden na een maagverkleining. Aan de studie deden naast het Radboudumc ook het Rijnstate en TNO Leiden mee.

Bekijk hier ons vorige bericht over deze studie.

Over de publicatie

De resultaten van de BARICO-studie na twee jaar en de MRI-scans zijn gepubliceerd in JAMA Network Open: Long-term brain structure and cognition following bariatric surgery. Emma Custers, Debby Vreeken, Robert Kleemann, Roy P. C. Kessels, Marco Duering, Jonna Brouwer, Theo J. Aufenacker, Bart P.L. Witteman, Jessica Snabel, Eveline Gart, Henk J. M. M. Mutsaerts, Maximilian Wiesmann, Eric J. Hazebroek, Amanda J. Kiliaan.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet