Fellows van de Faculty of Impact willen baanbrekende innovaties naar de markt brengen. In de Life Sciences & Health ronde van dit NWO onderzoeksprogramma zijn onder meer aanvragen toegekend van Yvonne Derks en Kiran Vaidhya Venkadesh van het Radboudumc. Derks onderzoekt de kansen voor een nieuw veelbelovend middel voor prostaatkankertherapie, Venkadesh onderzoekt of vroege stadia van kanker automatisch met AI gedetecteerd kunnen worden in CT en MRI scans.
Geselecteerde onderzoekers met ondernemersambities krijgen binnen de Faculty of Impact twee jaar lang intensieve en persoonlijke begeleiding van experts op het gebied van ondernemerschap, intellectueel eigendom en investeringen. Ze behouden (of krijgen) voor die periode een aanstelling aan hun eigen universiteit, maar worden vrijgesteld van administratieve- en onderwijsverplichtingen. Zo hebben ze tijd en ruimte om hun vinding de wereld in te brengen.
Yvonne Derks - Radionuclide therapy to save a man's life
‘We hebben een innovatief middel tegen prostaatkanker ontwikkeld, waarop we in 2021 patent hebben aangevraagd. Dit tumor-specifieke middel (ook wel PSMA-ligand) is veelbelovend voor prostaatkankertherapie: het kan worden gekoppeld aan een therapeutische radionuclide om tumoren specifiek te bestralen en tegelijkertijd normale weefsels te sparen (zogenaamde radioligand therapie). Momenteel zijn mijn team en ik een spin-off van het Radboudumc aan het opzetten, die zich richt op de verdere ontwikkeling van ons PSMA-ligand. Met de grant wil ik mijn vaardigheden als ondernemer versterken en de anti-tumoreffectiviteit van ons gepatenteerde PSMA-ligand aantonen met behulp van de momenteel opkomende en veelbelovende tandem-radioligandtherapie voor prostaatkanker.’
Kiran Vaidhya Venkadesh – LesionLens
‘In Nederland maken we elk jaar drie miljoen CT en MRI scans. Hierop is mogelijk kanker in een vroeg stadium zichtbaar. LesionLens is een AI-startup die automatisch zulke afwijkingen opspoort en voor elk verdacht gebied de waarschijnlijkheid inschat dat het een maligniteit betreft. We maken gebruik van een nieuwe 3D deep learning methode. Onze technologie is gevalideerd voor het beoordelen van longkanker in CT en prostaatkanker in MRI. We zijn bezig, in samenwerking met meerdere radiologie-afdelingen, dit uit te breiden naar meer toepassingen, zodat radiologen altijd effectief ondersteund worden en vroege en accurate detectie van kanker breed toegankelijk wordt gemaakt.’
Faculty of Impact
Wetenschappelijk onderzoek kan worden ingezet om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en economische groei te realiseren. Veel wetenschappelijke vindingen komen nu echter niet op de markt, onder meer omdat het onderzoekers vaak ontbreekt aan de ervaring en kennis die nodig is om een innovatie marktrijp te maken en een commerciële organisatie op te zetten. De Faculty of Impact biedt daarom een intensief, twee jaar durend programma voor wetenschappers die met hun onderzoek impact willen maken en een eigen bedrijf willen starten.
Wetenschap en ondernemerschap combineren
De Faculty of Impact richt zich op getalenteerde wetenschappers die in hun onderzoek een potentieel baanbrekende oplossing voor een groot maatschappelijk vraagstuk hebben ontwikkeld. Ze zijn gemotiveerd om rond die oplossing een bedrijf of non-profit organisatie te ontwikkelen en krijgen binnen de Faculty of Impact de kans om ondernemerschap met wetenschap te combineren. Het kan hierbij gaan om een instrument om gedragsverandering te stimuleren, een technologische innovatie, een nieuw bedrijfsmodel, consultancy om ideeën zonder winstoogmerk te ondersteunen, etc. Het tweejarige programma wil gericht creatieve en baanbrekende ideeën verder ontwikkelen en opschalen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vrouwen ontwikkelen vaker milde variant ziekte van Stargardt
23 mei 2024Bij de milde vorm van de ziekte van Stargardt, een erfelijke oogziekte, krijgen vrouwen vaker problemen met zicht dan mannen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Stéphanie Cornelis.
lees meerNijmeegse onderzoekers vinden nieuwe genetische oorzaak bubble boy ziekte SCID Genetische screening SCID via hielprik kan verder verfijnd worden
19 maart 2024Onderzoekers uit Nijmegen en Newcastle ontdekten een nieuwe genetische mutatie die leidt tot een ernstige gecombineerde afweerstoornis (SCID). Het is voor het eerst dat een mutatie in het proteasoom, een moleculaire hakselaar, is gekoppeld aan deze ernstige ziekte.
lees meerOnePlanet Research Center viert vijfjarig jubileum met evenement ‘Gelderse innovaties met wereldwijde impact’
7 maart 2024Het innovatiecentrum OnePlanet Research Center bestaat vijf jaar en viert dit met een jubileumevenement op 3 april 2024 op Industriepark Kleefse Waard te Arnhem.
lees meer