Nieuws Rubicon-beurzen voor onderzoek naar hersencellen en slaap bij Alzheimer

22 januari 2024

Twee onlangs gepromoveerde onderzoekers van het Radboudumc gaan met een Rubicon-beurs van NWO en ZonMw onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Het programma biedt jonge, veelbelovende wetenschappers deze mogelijkheid.

Verschillende hersencellen en hun rol in gedrag

Mandy Meijer gaat vanuit het Radboudumc / Radboud Universiteit Nijmegen voor twee jaar naar de University of British Columbia, British Columbia Children’s Hospital Research Institute in Canada.
Hersenen bestaan uit verschillende soorten cellen, die de hersenfunctie en hoe iemand zich gedraagt bepalen. Het is onmogelijk om hersencellen te bestuderen in levende mensen. De onderzoeker zal nieuwe methoden ontwikkelen om hersencellen te meten op basis van perifeer bloed en hun rol in gedrag en hersenontwikkeling bij kinderen bestuderen.

De cyclus doorbreken: Een systeemaanpak voor slaap, depressie en Alzheimer over de levensloop

Jeroen Uleman gaat vanuit het Radboudumc voor twee jaar naar de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken.
Er is geen behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Nog zorgwekkender is dat preventiestrategieën maar beperkt succes hebben bij ouderen. Om effectieve strategieën te ontwikkelen voor vroeger in het leven, zal de onderzoeker computersimulaties gericht op slaap en mentale gezondheid gebruiken om interventies te vinden die latere cognitieve achteruitgang voorkomen.

Over het Rubicon programma

De beurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen NWO en ZonMw zo'n zestig jonge onderzoekers financieren (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over 3 ronden). De toewijzingen uit dit bericht betreffen de tweede financieringsronde van 2023.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet