Nieuws Twee Radboudumc-onderzoekers ontvangen een Veni-beurs

17 juli 2025

Neurobioloog Nicky Scheefhals en gastro-intestinaal chirurg Frans van Workum van het Radboudumc ontvangen beiden een Veni-beurs van 320.000 euro van onderzoekorganisatie NWO. Met deze toekenning, bedoeld voor talentvolle onderzoekers, kunnen ze de komende jaren een onderzoekslijn ontwikkelen en hun talent verder ontplooien. In totaal reikt NWO in deze ronde 200 Veni-beurzen uit. 

Nicky Scheefhals - De rol van bijzondere verbindingen tussen zenuwcellen in het ontwikkelende brein 

Ons brein functioneert goed dankzij een delicaat evenwicht tussen ‘gas geven’ en ‘remmen’. Die signalen worden doorgegeven via synapsen: kleine contactpunten tussen zenuwcellen. Bij neuronale ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme, raakt dat evenwicht vaak verstoord. Neurobioloog Nicky Scheefhals richt zich op een bijzonder type synaps waarin onderdelen van zowel stimulerende als remmende synapsen samenkomen. Deze gemengde synapsen zijn nog nauwelijks onderzocht, maar spelen mogelijk een sleutelrol in de ontwikkeling en flexibiliteit van het brein. Met geavanceerde menselijke celmodellen en technieken die deze synapsen tot in detail zichtbaar maken, onderzoekt ze hun rol in gezonde hersenontwikkeling én wat er misgaat bij stoornissen. Dit kan uiteindelijk leiden tot nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van autisme en andere ontwikkelingsstoornissen. 

Frans van Workum - Verbeteren van de kwaliteit van operaties middels video-analyse 

Hoe een chirurg een operatie uitvoert, speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke uitkomst voor patiënten. Hoewel in Nederland veel aandacht is voor kwaliteit en veiligheid in de zorg, wordt het technische handelen van chirurgen tijdens operaties nog niet systematisch geëvalueerd. Hierdoor is er weinig structurele terugkoppeling mogelijk. In de OUTPERFORM-studie onderzoekt gastro-intestinaal chirurg Frans van Workum met behulp van video-analyses hoe endeldarmoperaties in de praktijk verlopen. Hij bestudeert het verband tussen de manier van opereren en de uitkomsten voor patiënten. Daarnaast kijkt hij naar het effect van videosessies waarin chirurgen samen reflecteren op operatiebeelden, elkaar feedback geven en van elkaars ervaringen leren. Het doel is om hiermee de uitvoering van operaties verder te verbeteren en zo bij te dragen aan nog betere zorg en resultaten voor patiënten. 

Over NWO Veni-beurs 

Het doel van het NWO‐Talentprogramma is creatieve ruimte scheppen voor avontuurlijke, talentvolle, baanbrekende onderzoekers, waarin zij onderzoek naar eigen keuze kunnen doen, een onderzoekslijn kunnen ontwikkelen en hun talent verder kunnen ontplooien. De Veni-doelgroep bestaat uit onderzoekers in het stadium van transitie naar zelfstandigheid, waarvoor de Veni kan bijdragen aan de ontwikkeling van de onderzoeker op dit gebied. Onderzoekers die in aanmerking komen voor een Veni-subsidie hebben academische kwaliteiten die duidelijk uitstijgen boven wat gebruikelijk is. De Veni-subsidie is bedoeld om wetenschappelijk innovatief onderzoek te financieren en hiermee deze onderzoekers de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen als zelfstandige onderzoekers. 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet