29 oktober 2019 Met het DSD-team biedt het Radboudumc al lang gespecialiseerde zorg aan mensen met alle vormen van DSD (Disorders/Differences in Sex Development). Voor pasgeborenen, kinderen en adolescenten zijn er specifieke zorgpaden en multidisciplinaire poli’s die zorg op maat bieden. Wij weten dat ook (jong)volwassenen met de diverse DSD-condities veel vragen hebben, waar nog onvoldoende aandacht voor was. Daarom hebben wij nu de DELTA-poli ingericht specifiek voor (jong)volwassenen met DSD.
 
DELTA staat voor ‘DSD en lange termijn adult’. Bij de poli kunnen (jong)volwassenen met DSD terecht met alle vragen, of het nu gaat om seksuele of relationele problematiek, psychologische vragen of vragen over hormoonbehandeling of operatie. Coördinator en gynaecoloog Marian Spath: “We zijn er voor alle mensen met een vorm van DSD. Denk hierbij aan 46 XY DSD zoals androgeen ongevoeligheidssyndroom, gonadale dysgenesie, maar ook 46 XX DSD vormen als AGS. Ook mensen met het Klinefelter syndroom of hypogonadotroop hypogonadisme zijn van harte welkom. Voor mensen met Turner syndroom bestaat al een speciale volwassen Turner polikliniek.”

Hoe werkt het?

Heeft uw patiënt met een DSD-conditie een vraag, of heeft deze hulp en begeleiding nodig? Dan kunt u via Zorgdomein (Gynaecologie > overige zorgvragen > stoornissen/variaties in de geslachtelijke ontwikkeling) of per fax (024-3619456) uw patiënt doorverwijzen naar de DELTA poli. Als u voorafgaande aan de verwijzing wilt overleggen, bel dan Marian Spath via 024-3614725 of mail naar: dsdcentrum@radboudumc.nl. Marian beoordeelt eventueel na telefonisch overleg met u of uw patiënt wie de beste hulp kan bieden. Dat kan een endocrinoloog, psycholoog, seksuoloog of bijvoorbeeld gynaecoloog zijn. In overleg met uw patiënt wordt dan een afspraak ingepland.

Meer informatie

Meer informatie over de DELTA-poli vindt u op onze website. Ook vindt u hier meer informatie over de DSD-condities en onze zorg hiervoor.
 

Meer nieuws


Aangepaste verwijzing Corona-nazorgpoli

17 december 2020

Heeft een patiënt uit uw praktijk aanhoudende COVID-19-klachten? Dan kunt u verwijzen naar de Corona-nazorgpoli van het Radboudumc. Mede op basis recent onderzoek, is de termijn van deze verwijzing aangepast naar 3 maanden na het eerste besmettingscontact.

lees meer

Uitbreiding transgenderzorg vanaf februari 2021 ook voor volwassenen

16 december 2020

Naast de transgenderzorg voor kinderen biedt het Radboudumc vanaf februari 2021 ook transgenderzorg voor volwassenen aan. Verwijzingen voor deze zorg is mogelijk vanaf 1 januari 2021.

lees meer

Behandeling depressie met hersenstimulatie

10 november 2020

Depressies worden op dit moment vooral behandeld met medicatie en psychotherapie. In sommige gevallen is er echter nog een behandeloptie: hersenstimulatie. Daarvoor kunnen uw patiënten terecht in het Radboudumc.

lees meer

Nieuws uit de Commissie Transmurale Samenwerking

8 juli 2020

In de vergadering van onze Commissie Transmurale Samenwerking eind mei zijn besluiten genomen over de toegangstijden, urgentiestatus en de uitvraag van de COVID-19-status in Zorgdomein.

lees meer

Resultaten corona-onderzoek in de eerste lijn

7 juli 2020

Onze afdeling Eerstelijnsgeneeskunde is op verschillende manieren aanjager van of betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar de eerstelijnszorg voor COVID-19-patiënten en de impact van het virus.

lees meer

Acute opname afdeling geopend

2 juni 2020

Op 3 februari 2020 werd onze nieuwe Acute opname afdeling (AOA) geopend. Op deze verpleegafdeling nemen we spoedpatiënten op voor acute zorg.

lees meer