29 oktober 2019

Met het DSD-team biedt het Radboudumc al lang gespecialiseerde zorg aan mensen met alle vormen van DSD (Disorders/Differences in Sex Development). Voor pasgeborenen, kinderen en adolescenten zijn er specifieke zorgpaden en multidisciplinaire poli’s die zorg op maat bieden. Wij weten dat ook (jong)volwassenen met de diverse DSD-condities veel vragen hebben, waar nog onvoldoende aandacht voor was. Daarom hebben wij nu de DELTA-poli ingericht specifiek voor (jong)volwassenen met DSD.
 
DELTA staat voor ‘DSD en lange termijn adult’. Bij de poli kunnen (jong)volwassenen met DSD terecht met alle vragen, of het nu gaat om seksuele of relationele problematiek, psychologische vragen of vragen over hormoonbehandeling of operatie. Coördinator en gynaecoloog Marian Spath: “We zijn er voor alle mensen met een vorm van DSD. Denk hierbij aan 46 XY DSD zoals androgeen ongevoeligheidssyndroom, gonadale dysgenesie, maar ook 46 XX DSD vormen als AGS. Ook mensen met het Klinefelter syndroom of hypogonadotroop hypogonadisme zijn van harte welkom. Voor mensen met Turner syndroom bestaat al een speciale volwassen Turner polikliniek.”

Hoe werkt het?

Heeft uw patiënt met een DSD-conditie een vraag, of heeft deze hulp en begeleiding nodig? Dan kunt u via Zorgdomein (Gynaecologie > overige zorgvragen > stoornissen/variaties in de geslachtelijke ontwikkeling) uw patiënt doorverwijzen naar de DELTA poli. Als u voorafgaande aan de verwijzing wilt overleggen, bel dan Marian Spath via 024-3614725 of mail naar: dsdcentrum@radboudumc.nl. Marian beoordeelt eventueel na telefonisch overleg met u of uw patiënt wie de beste hulp kan bieden. Dat kan een endocrinoloog, psycholoog, seksuoloog of bijvoorbeeld gynaecoloog zijn. In overleg met uw patiënt wordt dan een afspraak ingepland.

Meer informatie

Meer informatie over de DELTA-poli vindt u op onze website. Ook vindt u hier meer informatie over de DSD-condities en onze zorg hiervoor.
 

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet