Met het DSD-team biedt het Radboudumc al lang gespecialiseerde zorg aan mensen met alle vormen van DSD (Disorders/Differences in Sex Development). Voor pasgeborenen, kinderen en adolescenten zijn er specifieke zorgpaden en multidisciplinaire poli’s die zorg op maat bieden. Wij weten dat ook (jong)volwassenen met de diverse DSD-condities veel vragen hebben, waar nog onvoldoende aandacht voor was. Daarom hebben wij nu de DELTA-poli ingericht specifiek voor (jong)volwassenen met DSD.
DELTA staat voor ‘DSD en lange termijn adult’. Bij de poli kunnen (jong)volwassenen met DSD terecht met alle vragen, of het nu gaat om seksuele of relationele problematiek, psychologische vragen of vragen over hormoonbehandeling of operatie. Coördinator en gynaecoloog Marian Spath: “We zijn er voor alle mensen met een vorm van DSD. Denk hierbij aan 46 XY DSD zoals androgeen ongevoeligheidssyndroom, gonadale dysgenesie, maar ook 46 XX DSD vormen als AGS. Ook mensen met het Klinefelter syndroom of hypogonadotroop hypogonadisme zijn van harte welkom. Voor mensen met Turner syndroom bestaat al een speciale volwassen Turner polikliniek.”
Hoe werkt het?
Heeft uw patiënt met een DSD-conditie een vraag, of heeft deze hulp en begeleiding nodig? Dan kunt u via Zorgdomein (Gynaecologie > overige zorgvragen > stoornissen/variaties in de geslachtelijke ontwikkeling) uw patiënt doorverwijzen naar de DELTA poli. Als u voorafgaande aan de verwijzing wilt overleggen, bel dan Marian Spath via 024-3614725 of mail naar: dsdcentrum@radboudumc.nl. Marian beoordeelt eventueel na telefonisch overleg met u of uw patiënt wie de beste hulp kan bieden. Dat kan een endocrinoloog, psycholoog, seksuoloog of bijvoorbeeld gynaecoloog zijn. In overleg met uw patiënt wordt dan een afspraak ingepland.
Meer informatie
Meer informatie over de DELTA-poli vindt u op onze website. Ook vindt u hier meer informatie over de DSD-condities en onze zorg hiervoor.
Meer nieuws

Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag
10 juli 2024Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.
lees meer