29 oktober 2019 Met het DSD-team biedt het Radboudumc al lang gespecialiseerde zorg aan mensen met alle vormen van DSD (Disorders/Differences in Sex Development). Voor pasgeborenen, kinderen en adolescenten zijn er specifieke zorgpaden en multidisciplinaire poli’s die zorg op maat bieden. Wij weten dat ook (jong)volwassenen met de diverse DSD-condities veel vragen hebben, waar nog onvoldoende aandacht voor was. Daarom hebben wij nu de DELTA-poli ingericht specifiek voor (jong)volwassenen met DSD.
 
DELTA staat voor ‘DSD en lange termijn adult’. Bij de poli kunnen (jong)volwassenen met DSD terecht met alle vragen, of het nu gaat om seksuele of relationele problematiek, psychologische vragen of vragen over hormoonbehandeling of operatie. Coördinator en gynaecoloog Marian Spath: “We zijn er voor alle mensen met een vorm van DSD. Denk hierbij aan 46 XY DSD zoals androgeen ongevoeligheidssyndroom, gonadale dysgenesie, maar ook 46 XX DSD vormen als AGS. Ook mensen met het Klinefelter syndroom of hypogonadotroop hypogonadisme zijn van harte welkom. Voor mensen met Turner syndroom bestaat al een speciale volwassen Turner polikliniek.”

Hoe werkt het?

Heeft uw patiënt met een DSD-conditie een vraag, of heeft deze hulp en begeleiding nodig? Dan kunt u via Zorgdomein (Gynaecologie > overige zorgvragen > stoornissen/variaties in de geslachtelijke ontwikkeling) of per fax (024-3619456) uw patiënt doorverwijzen naar de DELTA poli. Als u voorafgaande aan de verwijzing wilt overleggen, bel dan Marian Spath via 024-3614725 of mail naar: dsdcentrum@radboudumc.nl. Marian beoordeelt eventueel na telefonisch overleg met u of uw patiënt wie de beste hulp kan bieden. Dat kan een endocrinoloog, psycholoog, seksuoloog of bijvoorbeeld gynaecoloog zijn. In overleg met uw patiënt wordt dan een afspraak ingepland.

Meer informatie

Meer informatie over de DELTA-poli vindt u op onze website. Ook vindt u hier meer informatie over de DSD-condities en onze zorg hiervoor.
 

Meer nieuws


Aandacht voor zingeving en levensvragen

16 december 2019

Een patiënt worstelt met zingeving of levensvragen. Om patiënt én professional niet te laten verdwalen in een kluwen aan organisaties, richtte onder andere het Radboudumc het transmuraal netwerk ZINNET op.

lees meer

AVG-arts portaal over zorg aan verstandelijk beperkte patiënten

16 december 2019

In november is avgartsportaal.nl online gegaan: een zoekmachine en kennisbank met allerlei informatie over de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De informatie is beschikbaar gesteld door de artsen verstandelijk gehandicapten van het Radboudumc.

lees meer

Samenwerking voor kind en gezin door het TRANSIT-team

29 oktober 2019

Een kwart van de kinderen met een ingrijpende medische aandoening heeft emotionele en sociale problemen. Bekijk wat het TRANSIT-team van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis hierin kan betekenen.

lees meer

Teleconsult erfelijke kanker

29 oktober 2019

Sinds kort kunnen huisartsen bij vragen van hun patiënten over erfelijkheid en kanker in de familie een teleconsult aanvragen met een klinisch geneticus. Voordelen voor de patiënt: er wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico en vaak wordt een reis naar het Radboudumc bespaard.

lees meer

Nieuwe richtlijn vermoeidheid na Q-koorts

29 oktober 2019

Op de website van het RIVM is de recent herziene richtlijn QVS gepubliceerd. Hierin vindt u de kaders voor het vaststellen van de diagnose QVS en vervolgstappen voor behandeling en re-integratie van patiënten met QVS.

lees meer

Inzage in patiëntendossier Radboudumc

29 oktober 2019

Specialisten ouderengeneeskunde van het ZZG Herstelcentrum in Groesbeek hebben sinds deze maand inzage in de dossiers van patiënten die na ontslag uit het Radboudumc daar naartoe gaan om te revalideren. Die inzage gebeurt via mijnRadboudpatiënten, waar huisartsen al een tijd gebruik van maken.

lees meer