4 april 2019

Begin maart heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waardoor huidige PrEP-gebruikers naar de GGD kunnen voor zorg en begeleiding, en waarmee het hiv-preventiemiddel hopelijk vanaf de zomer grotendeels vergoed wordt. Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

Landelijk krijgen ieder jaar ongeveer 900 mensen te horen dat ze het besmettelijke humane immunodeficiency virus hebben. Voor de hiv-behandeling kunnen zij terecht bij één van de 27 hiv-behandelcentra, waaronder het Radboudumc. Als mensen met hiv eenmaal in zorg zijn en de voorgeschreven antivirale behandeling goed innemen, dan zijn zij niet meer besmettelijk. “Het gaat er juist nu om, dat de mensen gevonden worden die niet weten dat ze besmet zijn. Omdat dit de mensen zijn die hiv verder verspreiden. Uit gegevens van de Stichting HIV Monitoring in Nederland blijkt dat naar schatting 11% van de geïnfecteerden zich niet bewust is van de besmetting”, vertelt Karin Grintjes. “Het blijft dus van groot belang om als zorgverleners samen alert te blijven op hiv en de epidemie verder terug te brengen.” Daarom roept ze huisartsen op om hiv hoger op de differentiaal diagnose te zetten en bijvoorbeeld extra alert te zijn bij (een combinatie van) verschijnselen als:
 
  • een (anale) soa
  • opmerkelijke tandvleesproblemen, bijvoorbeeld forse parodontitis
  • onbegrepen gewichtsverlies
  • kwakkelende gezondheid met infecties of verschijnselen die duiden op een verminderde afweer, bijvoorbeeld een candida in de mond of keel, aanhoudende huidafwijkingen of bijzonder eczeem of herpes zoster bij iemand in een onverwachte leeftijdscategorie
“Let hier niet alleen op bij (jonge) mannen die seks hebben met mannen”, licht Karin toe. “Hiv kan bij iedereen voorkomen. Ook bij mensen in een heteroseksuele relatie of mensen met wisselende (bi-)seksuele contacten buiten hun vaste relatie. Het is van belang dat we het gesprek over seksueel risicogedrag bij iedereen aan durven gaan.” Alle zwangere vrouwen worden met 12 weken zwangerschap bij de verloskundigenpraktijk ook op hiv getest.

Pre-expositie profylaxe (PrEP)

Sinds enkele jaren is PrEP beschikbaar in Nederland: pre-expositie profylaxe (bekijk de landelijke richtlijn). Karin legt uit: “De PrEP pil bestaat uit een combinatiepil met 2 middelen: emtricitabine/tenofovir 200/245 mg. Dit middel is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben maar wel risico lopen om het te krijgen. Zij nemen het in vóór een mogelijk risicovol seksueel contact, ter voorkoming van hiv-besmetting. Dat kan intermitterend gebruikt worden maar ook dagelijks, wanneer ze vaker risicocontacten hebben. Huisartsen en GGD kunnen dit nu al voorschrijven, maar met de aangenomen motie komt er dus een grotere rol voor de GGD en is er vaart gezet achter de vergoeding van de generieke emtricitabine/tenofovir 200/245 mg. Wat kan het Radboudumc betekenen voor de huisarts? “Wij kunnen helpen bij het opzetten van de hele structuur rondom de behandeling met PrEP. De huisarts kan zelf in overleg met de patiënt PrEP opstarten of, als er onzekerheid is over het voorschrijven ervan, verwijst de huisarts de patiënt door naar GGD of naar ons HIV behandelcentrum. Wij doen de intake, informeren de patiënt en starten de PrEP op om deze vervolgens weer terug te verwijzen met de juiste informatie naar de huisarts. Hierbij verwijzen we voor de driemaandelijkse controles naar de landelijke PrEP-richtlijn.”  

Consult of verwijzing

Kijk voor meer informatie over hiv en de behandeling ervan op onze website. Voor een telefonisch consult of overleg over hiv, PEP of PrEP kunt u altijd bellen met ons hiv-behandelcentrum: 06-52807931. Verwijzing naar het hiv-behandelcentrum gaat via Zorgdomein (Interne Geneeskunde - infectieziekten).

Meer nieuws


Bereikbaarheid Radboudumc tijdens Vierdaagse-week

8 juli 2019

Het Radboudumc is tijdens de Vierdaagse (16-19 juli) bereikbaar, maar houdt u rekening met een langere reistijd. We raden u aan uw route vooraf goed uit te stippelen. Op verschillende plaatsen in de stad wordt u omgeleid.

lees meer

Gezamenlijke besluitvorming bij patiënten met kanker

4 juli 2019

In april is onze polikliniek Medische Oncologie gestart met een nieuwe werkwijze in gezamenlijk besluitvorming. Hier gaat u, als huisarts, mogelijk ook iets van merken. Omdat het hierbij vooral gaat over de context van de patiënt, is nauwe afstemming met en betrokkenheid van u onmisbaar.

lees meer

Depressie Connect: een nieuwe online community rondom depressie

21 juni 2019

Hoe kunnen kennis en ervaring van mensen die een depressie hebben gehad het beste ingezet worden voor anderen? ‘Depressie Connect’, een nieuwe online community, helpt hierbij. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden.

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer