29 november 2022

Tandartsen, medisch specialisten of huisartsen kunnen patiënten voortaan via een nieuwe online module verwijzen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). 

Het CBT is bedoeld voor mensen met bijzondere tandheelkundige problemen. U kunt voor de volgende aandachtsgebieden patiënten verwijzen:

  • maxillofaciale problematiek: mensen met aangeboren afwijkingen in mond en kaak, zoals schisis, missende tanden, afwijkingen aan tandglazuur of tandbeen, of verworven afwijkingen als een hoofd-hals tumor of een ernstige verwonding.
  • angstbegeleiding en gehandicaptenzorg: mensen met extreme angst voor de tandartsbehandeling, kokhalsproblematiek, een psychische of psychiatrische stoornis, complexe medische problemen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
  • gnathologie: mensen met orofaciale pijn en disfunctie, bijvoorbeeld pijnlijke kaken door een aandoening, hoofdpijn door een aandoening van de kaakgewrichten of kauwspieren, knappend of krakend kaakgewricht of tandenknarsen of kaakklemmen.

Let op: het CBT is géén kliniek voor implantologie of narcoses. Deze behandelingen zijn mogelijk, maar als weloverwogen onderdeel van een traject. Het CBT focust bijvoorbeeld op angstreductie; een narcose is geen evidente, primaire keuze bij angstige patiënten. Ook zet het CBT in op bredere diagnostiek, preventie en welbevinden.

Goede en snelle screening

Lange tijd was verwijzing naar het CBT alleen mogelijk per mail of post. Dat kan sinds 1 oktober 2022 alleen nog maar via het online formulier. Het formulier bevat alle benodigde invulvelden – én de mogelijkheid om foto’s en andere bestanden toe te voegen – om beter en sneller te bepalen óf en welke zorg uw patiënt bij het CBT kan krijgen.

Meer informatie en verwijzen

Meer informatie over het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde vindt u op onze website. Verwijzen kan dus online, via de verwijsmodule CBT. Het is de bedoeling dat in vanaf voorjaar 2023 verwijzing naar het CBT ook via Zorgdomein mogelijk is (overige zorgvragen MKA). Wijst u uw patiënt er wel op dat ze voor de zorg van het CBT een eigen bijdrage en eigen risico moeten betalen en dat ze tijdens hun behandeltraject bij het CBT een eigen huistandarts moeten aanhouden?

Meer nieuws


Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet