Over je coschap

Je staat aan het begin van het coschap Verloskunde en Gynaecologie in het Laurentius Ziekenhuis. Hopelijk vind je snel je plek en heb je een leuke en leerzame periode.

Melden op de eerste dag

Je wordt tussen 07.45u en 08.00u verwacht bij de overdracht op het Moeder-Kind Centrum.

lees meer

Melden op de eerste dag

Vervolgens zul je wegwijs gemaakt worden door een co-assistent die al langer op onze afdeling aanwezig is.
Verder krijg je kleding van het ziekenhuis en een badge (borg).


Rooster en werkzaam­heden

Voor het grootste deel van de stage wordt je per dag aan een gynaecoloog gekoppeld.

lees meer

Rooster en werkzaam­heden

Voor het grootste deel van de stage wordt je per dag aan een gynaecoloog gekoppeld. Dit heeft als voordeel dat de desbetreffende gynaecoloog beter een beeld over je kan vormen en dat je zelf ook sneller aan de gynaecoloog kunt wennen. Je loopt mee op de poli, OK, POK, verloskundig spreekuur, echospreekuur en met de fertiliteitsarts. Je draait een 24-uurs dienst en loopt een dag mee met een 1e lijns verloskundige.

Daarnaast wordt je een week ingedeeld op de verloskamers. Indien je de hele dag een patiënte hebt begeleid, ben je uiteraard vrij om de rest van de partus nog mee te maken. 
 

Iedere ochtend om 08:00u is er overdracht, hierbij worden de bevallingen besproken en de patiënten met bijzonderheden van de afdeling, poli of OK.

Je wordt geacht iedere ochtend de overdracht bij te wonen, behalve als je op de OK dient te zijn.

Op het eind van je co-schap presenteer je een CAT/PICO.

Verloskamers

Tijdens een verloskamerdienst word je  voornamelijk begeleid door de 2e-lijnsverloskundigen. De co-assistent begeleidt patiënten welke in partu zijn, waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk één patiënt per keer te begeleiden. Hierbij kan gedacht worden aan psychische ondersteuning van patiënte en partner, het vervaardigen van CTG’s en indien mogelijk, onder begeleiding van de dienstdoende verloskundige of gynaecoloog, na toestemming van de patiënte, het verrichten van een vaginaal toucher. Het is de bedoeling een algemene indruk te krijgen van wat de bevalling voor een vrouw en haar partner betekent. Het accent ligt vooral op het observeren, minder op zelf uitvoeren. Eventueel kan wel een spontane partus in Aav onder supervisie begeleid worden, het nageboortetijdperk begeleid worden, de neonaat afgenaveld en onderzocht worden. Ook kan navelstrengbloed afgenomen worden. Partus welke zijn bijgewoond worden de daaropvolgende dag bij de ochtendoverdracht gerapporteerd. 

Ook patiënten welke zich op de verloskamers melden met klachten kunnen in kaart gebracht worden, door het verrichten van een anamnese, het vervaardigen van een CTG en het uitvoeren van het uitwendig zwangerenonderzoek en algemeen lichamelijk onderzoek. Indien een patiënte opgenomen wordt, wordt hiervan in de dossier een verslag gemaakt door de co-assistent. De bevindingen en het beleid kunnen onder supervisie van de verloskundige besproken worden met de gynaecoloog.

Polikliniek

Hier bestaat de mogelijkheid meerdere patiënten zelfstandig te zien. Hierbij is dan de bedoeling dat bij patiënten een anamnese wordt afgenomen. Dit kan zijn onder directe supervisie of helemaal zelfstandig, waarbij de casus vervolgens met de gynaecoloog wordt nabesproken. Het gynaecologisch onderzoek gebeurt altijd in het bijzijn van de gynaecoloog en na toestemming van de patiënte.

Operatiekamer

Hier bestaat de mogelijk voor de co-assistent om bij meerdere ingrepen te assisteren. Om de leerzaamheid te vergroten wordt aangeraden de patiënten, indicaties en de ingrepen zelf voor te bereiden. De patiënten zijn poliklinisch reeds helemaal in kaart gebracht door zowel de gynaecologen als de anaesthesisten. Van deze patiënten behoeft dus geen k


Afdelingen

Bekijk hier de afdelingen waar je mee te maken krijgt.

lees meer

Afdelingen

Polikliniek gynaecologie route nr 0.39

Begane grond (hier zijn 8 poli-kamers, waardoor vaak de mogelijkheid bestaat om bij patiënten zelfstandig een anamnese af te nemen).

Afdeling A1 (Moeder-Kind Centrum)

1e etage. Hier zijn verloskamers, kraamsuites en zwangerenkamers. Op deze afdeling bevindt zich ook de overdrachtsruimte, waar 's ochtends de overdracht plaatsvindt.

Afdeling E2 (kinderafdeling)

1e etage, naast het Moeder-Kind Centrum

Afdeling AOA (short stay)

Begane grond (hier liggen de patiënten met een z.g. dag-opname).

Afdeling B2 (gynaecologie)

2e etage (dit is een gemengde afdeling gynaecologie/urologie/chirurgie)

OK-complex

1e etage

POK-complex

Begane grond, tegenover de poli gynaecologie


Medewerkers

De 2e-lijns-verloskundigen zijn degenen die tijdens een dienst op de verloskamers de begeleiding van de co-assistenten voor het grootste deel op zich zullen nemen.

lees meer

Medewerkers

  • Mw. Dr. E.C.M. Nelissen (co-assistenten opleider)
  • Dhr. Dr. R.J.N.T.M. Litjens (waarnemend co-assistentenopleider)
  • Mw M.W.G. Moonen-Delarue
  • Dhr R.J.A.B. Mulder
  • Mw I. M. Zwaan
  • Mw C.B.M. Wingen


 

  • Medewerkers
  • Intranet