Onderwijs Alle scholingen PAOT Lokale Slijtage: Hoe maak ik een Dahl?

Over de cursus

In deze eendaagse cursus wordt ingegaan op lokale beetverhoging, vaak aangeduid als een ‘Dahl-behandelingen’. Dr. Dahl was een orthodontist uit Noorwegen die met lokale verhogingen tandverplaatsing bewerkstelligde.

lees meer

Over de cursus

Een lokale beetverhoging wordt vaak aangeduid als een ‘Dahl-behandelingen’. Dr. Dahl was een orthodontist uit Noorwegen die met lokale verhogingen tandverplaatsing bewerkstelligde. In eerste instantie met uitneembare voorzieningen, later ook met gecementeerde metalen palatinale backings. Sinds het eind van het vorige millennium worden directe composietrestauraties gebruikt om deze (tijdelijke) lokale verhogingen aan te brengen. Saillant detail: Dahl heeft nooit als doel gehad patiënten met lokale gebitsslijtage met zijn techniek te behandelen, maar het blijkt wel heel goed te werken!

Deze cursus is praktisch toegespitst en bestaat voor 50 % uit hands-on training. U leert over de etiologie van het ontstaan van lokale slijtagedefecten en de behandelopties hoe deze lokale gebitsslijtage het beste kan worden behandeld. De opgedane kennis is eenvoudig in de praktijk toe te passen.


In het kort

  • Tandartsen, met een maximum van 16 deelnemers.


  • Leerdoelen

    •  Kennis opdoen van de verschillende mogelijke behandelopties
    •  Leren hoe de verhoging van de beet wordt bepaald
    •  Toepassen van de DSO-techniek om een Dahl-plateau te maken

  • Sprekers

    prof. dr. Bas Loomans

    Bas Loomans (1974) is in 2007 gepromoveerd op het gebied van de adhesieve tandheelkunde. In 2008 heeft hij enkele maanden als gastdocent/onderzoeker op de KU Leuven gewerkt. In 2021 werd hij benoemd tot hoogleraar Orale Functieleer en restauratieve tandheelkunde aan het Radboudumc. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en geeft onderwijs, postacademische cursussen en wordt regelmatig gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland. Hij is projectleider van het ‘Radboud Tooth Wear Project’, een omvangrijk klinisch project dat zich richt op de etiologie en behandeling van ernstige gebitsslijtage. Naast zijn aanstelling op de universiteit is hij twee dagen per week werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk MondzorgOost in Nijmegen, waar zijn speciale aandacht uitgaat naar de adhesieve en reconstructieve tandheelkunde bij de behandeling van verworven en aangeboren gebitsafwijkingen zoals ernstige gebitsslijtage, schisis en amelogenesis imperfecta.

    Luuk Crins

    Luuk Crins (1991) is in 2017 afgestudeerd als tandarts aan het Radboudumc in Nijmegen. In 2018 is hij begonnen met een promotietraject op het gebied van restauratieve behandeling van gebitsslijtage, met een verwacht einde in de tweede helft van 2023. Het promotie traject is gebaseerd op het ‘Radboud Tooth Wear Project’, waarbinnen Luuk ruime klinische ervaring heeft opgedaan met de patiëntengroep met gebitsslijtage. Tevens is aan het Radboudumc betrokken bij diversie onderzoeksprojecten en postacademisch onderwijs. Naast zijn aanstelling op de universiteit is hij werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk MondzorgOost in Nijmegen. Hier richt Luuk zich op de adhesieve en reconstructie behandeling van gebitsslijtage en op ‘functionele esthetiek’.

Locatie

Afdeling Tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX, Nijmegen
 


Programma

Eendaagse cursus op 13 december 2024

lees meer

Programma

08.30 - 09.00 uur             ontvangst bij coll.kamer 

09.00.- 10.30 uur             theorie etiologie en verschijningsvormen van locale gebitsslijtage, zowel posterior als anterior

10.30 - 10.45 uur             pauze

10.45 - 12.30 uur             behandelopties, minimaal invasief, evaluatie en procedure

12.30 - 13.30 uur             lunch (lunchruimte 3e verd. westzijde)

13:30 - 16.45 uur             oefenen met het maken van een Dahl in front, prekliniek 3e verdieping

16.45 - 17.00 uur             afsluiting en borrel


Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT.

lees meer

Meer weten? Neem contact op

Merel Nas
Projectmedewerker

contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet