Onderwijs Scholingen Postinitiele Master Kwaliteit en Veiligheid in de patientenzorg

Mooi nieuws

Master kwaliteit en veiligheid in de patiëntenzorg gaat vanaf september a.s. van start. Lees meer

Mooi nieuws

Mooi nieuws, de Master kwaliteit en veiligheid in de patiëntenzorg gaat vanaf september a.s. van start met een mooie mix van zorgprofessionals! Op veler verzoek stellen we nog enkele plekken beschikbaar dus aarzel niet en bekijk de doelgroep- en curriculumomschrijving om te kijken of deze post-initiële, NVAO-geaccrediteerde Master iets voor jou en jouw zorgorganisatie is?!

Ook mooi nieuws betreft de toekenning van een subsidie voor het verder vormgeven van internationalisering binnen onze opleiding. Vanaf komend najaar gaat de Master met haar studenten samenwerken met een vergelijkbaar opleidingsprogramma in Jönkoping, Zweden. We zijn heel blij met deze toekenning: die zal een boost geven aan het verbreden van het perspectief op kwaliteitsverbetering van zowel de Nederlandse als de Zweedse studenten

Inschrijven

Zorgprofessionals worden opgeleid om kwaliteit en veiligheid in de patiëntenzorg succesvol te verbeteren, in sleutelposities zichtbaar op de werkvloer, als rolmodellen die collega’s inspireren en verbinden. De opleiding duurt 2 jaar. naar het formulier

Over de opleiding

In dit tweejarige programma leer je vanuit het perspectief van de patiënt, kritisch, reflectief en op innovatieve wijze te kijken naar kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg. Leer deze succesvol te verbeteren, in sleutelposities zichtbaar op de werkvloer en als rolmodel die collega’s inspireert en verbindt. lees meer

Over de opleiding

Afstudeerprofiel

De master leidt zorgprofessionals op die in de werkpraktijk:

 • anticiperen op veranderingen en ontwikkelingen in het veld
 • knelpunten in de kwaliteit van zorg signaleren
 • multiprofessionele coalities vormen en leiden om duurzame oplossingen te implementeren
 • kwaliteitsverbeterkennis en -toepassingen ontwikkelen, evalueren en verspreiden
 • het eigenaarschap voor het verlenen van kwalitatief goede zorg onder collega’s vergroten

Jaar 1

Het eerste studiejaar is gericht op kennis en attitude, met 9 inhoudelijke modules à 2 EC, waarin alle aspecten van kwaliteit van zorg uitgebreid aan de orde komen. Hierbij zijn de thema's van het Institute of Medicine leidend: effectieve, efficiënte, veilige, ethisch verantwoorde en patiëntgerichte zorg. Dit wordt aangevuld met projectmatig verbeteren en wetenschapsmethodologie.
Tussen de modules door leren de deelnemers aan de hand van literatuur en zelfstudieopdrachten. Ook stellen de deelnemers in het eerste jaar het plan van hun praktijkverbetervoorstel op.
 
Per maand vindt er 1 modulebijeenkomst plaats van 2 dagen: donderdag en vrijdag. Dit gebeurt in de nabijheid van het umc dat de betreffende module verzorgt. In een afsluitende tiende bijeenkomst worden de projectplannen voor het tweede jaar gepresenteerd.

Jaar 2

Het tweede jaar start met een tweedaagse module over Transboundary care. Met de uitvoering van het verbeterproject in de eigen zorgpraktijk staat vooral verbeterkunde op de agenda. Naast intervisie vinden nog 2 leadershiptracks plaats en zijn er teleconferences omtrent de voortgang van het verbeterproject. Ten slotte wordt de vrije studieruimte benut (8 EC).


In het kort

 • Deze master is bedoeld voor artsen, apothekers, verpleegkundigen en paramedici met een academische achtergrond, werkzaam in functie.


 • Data van de modules

  Jaar 1

  Module 1 >  8 & 9 september 2022

  Module 2 >  20 & 21 oktober 2022

  Module 3 >  17 & 18 november 2022

  Module 4 >  19 & 20 januari 2023

  Module 5 >  9 & 10 maart 2023

  Module 6 > 13 & 14 april 2023

  Module 7 >  11 & 12 mei 2023

  Verdediging >  29 juni 2023

   

  Jaar 2

   

  Module 8 > 7 & 8 september 2023

  Module 9 >  12 & 13 oktober 2023

  Module 10 >  9 & 10 november 2023

  Module 11 >  15 december 2023

  Module 12 >  15 maart 2024

  Proefverdediging >  30 mei 2024

  Verdediging >  20 juni 2024

   

  *De planning kan nog worden aangepast.


Genootschap Gepersona­liseerde Zorg

De Master werkt samen met Het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg, om kennis en praktijkervaringen bij elkaar te brengen en te delen wat goed werkt. lees meer

Meer weten of vragen? Neem contact op

Hilly Calsbeek

(024) 361 53 05
contactformulier

Meer informatie


Ronnie van Diemen over de master Directeur-generaal Curatieve Zorg, ministerie VWS


Landkaart vol voorbeelden

bekijk op deze interactieve kaart verschillende voorbeelden in ziekenhuizen of lees interviews met alumni. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet