Onderwijs Alle scholingen Lijden, Lot, Liefde - Teksten lezen van Antoine de Saint-Exupéry

Over de training

Lijden, lot en liefde zijn drie oermenselijke thema’s die in onze gesprekken met patiënten en cliënten aan de orde komen. Soms vruchtbaar en tot bijna bovenmenselijke keuzes leidend. Soms ontwrichtend en tergend, zeker als het ene (liefde) gemist wordt en het andere (lijden) volop aanwezig is.

lees meer

Over de training

Gelukkig zijn zij en wij niet de eersten die ons tot deze grondbewegingen van het leven moeten verhouden. Mystici en denkers gingen ons voor. In deze training laten we ons leiden door Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944). We kennen hem van De Kleine Prins, maar in deze cursus staat vooral ander werk centraal, o.a. Rijk der Mensen en Oorlogsvlieger. Hij schreef vanuit zijn ervaringen als (oorlogs)piloot. Niet direct aanleiding tot mystiek geïnspireerde geschriften zou je kunnen denken. Toch komen wonderlijk genoeg alle grote thema’s uit de mystieke traditie in zijn werk terug. Antoine de Saint-Exupéry opent in zijn romans steeds de mystieke laag: de grootheid van de mens in het offer, gebed als leerschool van de liefde, de mensheid als gemeenschap in situaties van uitersten.
Zo kan hij beschouwd worden als een diep religieuze schrijver – maar buiten elk godsdienstig kader. Hij beschrijft een mystiek van de Mens, juist te midden van onze moderne wereld en in de maatschappelijke inzet.

Werkwijze: we lezen en overwegen teksten, zoekend naar de ervaring die eraan ten grondslag ligt. In een tweede stap speuren we naar de weerklank ervan in ons eigen leven.
In de derde en vierde bijeenkomst staan we aan de hand van ieders casus meer uitdrukkelijk stil bij de betekenis van deze teksten in ons werk als geestelijk verzorger.

 

Docent: Drs. Ans Bertens, em. geestelijk verzorger Radboudumc en freelance werkzaam op het terrein van spiritualiteit en mystiek.


Meer weten? Neem contact op

Sylvia Ebbeng

(024) 361 33 20
contactformulier

In het kort

  • Geestelijk verzorgers, minimaal 6, maximaal 8.


Locatie

Ingang: Ingang Oost
Route: 941

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Radboudumc KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit
Reinier Postlaan 4
6525 GC  Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 941

Aanmelden

Meld je aan door het inschrijfformulier uiterlijk 4 september in te sturen.

meld je aan

Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet