Geschiedenis Radboudumc Kunstprogramma
Vanaf 1998 voert het Radboudumc een professioneel kunstbeleid gestoeld op een kunsthistorisch, artistiek-inhoudelijk onderbouwde visie, met beeldend kunstenaars van beloftevol en bewezen talent. Daan van Speybroeck werd aangesteld als eerste professionele kunstcurator om tentoonstellingen te maken en kunstprojecten in opdracht naar aanleiding van nieuwbouw te ontwikkelen.
Van Speybroeck had een sterke voorkeur voor het existentieel georiënteerde werk van Franse kunstenaars. Dit zien we terug in een onderscheidende Franse signatuur van een deel van de collectie. Daarnaast verrijkte Van Speybroeck het kunstbezit met kunstfotografie van onderscheidende kwaliteit.
Voorbeelden aankopen kunstfototografie uit tijd van Daan van Speybroeck:
Ruud van Empel, Reflexion, 2010, fotografie, 150 cm X 105 cm

Erwin Olaf, Een ode aan de Spaanse schilderkunst, Apolonia, 2008
Lambda print op dibond, 133 cm x 100 cm
In 2013 volgde kunstcurator Let Geerling Van Speybroeck op. Anticiperend op veranderingen in de bedrijfscultuur waardoor er steeds minder fysieke en visuele speelruimte zou komen voor het traditionele ophangen van kunst, werd een punt gezet achter het aankopen van kant-en-klare kunstwerken.
In de plaats daarvan kwamen meerjarige samenwerkingen met Nederlandse kunstenaars, met in situ kunstprojecten op het snijvlak van zorg, onderwijs en onderzoek. Met als rode draad het verhaal De Natuur van het Radboudhuis. Over de groene omgeving van Campus Heyendael en over onze ‘’natuur’’: over wie we zijn, waar we vandaan komen, en waar we naartoe gaan. Niet per se, maar vaak wel, leverde dat kwalitatief hoogwaardige en vooruitstrevende aanwinsten voor de collectie op. Daarnaast werden de afgelopen jaren kunstopdrachten voor een specifieke locatie gerealiseerd.
Voorbeelden kunstprojecten uit de tijd van Let Geerling

Frank Bruggeman, maquette/schetsontwerp voor binnentuin met hergebruik van de dierglyptieken Van Niel Steenbergen, 2017. Het schetsontwerp inspireerde de architecten van het nieuwe hoofdgebouw wel voor hergebruik van de dierglyptieken voor de liftschachten.

Yvonne Lacet, Bloem zweef, 2015, fotografie | collage, in samenwerking met de afdeling Dialyse
Zie voor meer beeld Projecten en Kunstopdrachten
Vanaf 2025
Per 1 januari 2025 zijn Radboud Universiteit en Radboudumc ieder hun eigen weg ingeslagen met het kunstbeleid dat ze voordien gezamenlijk vormgaven. Beide organisaties voeren nu hun eigen kunstkoers, met bijzondere aandacht voor hun eigen doelgroepen en doelstellingen.
Het Radboudumc zet na een grondige verkenning in op Art Residency. Deze keuze houdt een verbreding en verdieping in van het kunstbeleid dat vanaf 2013 onder curator Let Geerling is ingezet. Kunstenaars zullen worden uitgenodigd om voor een langere periode te werken binnen en met de organisatie. Bij voorkeur met een vraag die patiënten, medewerkers en studenten bezighoudt als het gaat om het menselijk aspect van de zorg. Het zal ertoe leiden dat kunst nog duurzamer een integraal onderdeel van de organisatie wordt. Het proces en de uitkomsten van de Art Residency worden intern en extern op diverse manieren gedeeld. Beheer, ontwikkeling en presentatie van de kunstcollectie blijven onderdeel uitmaken van dit programma.