Patiëntenzorg Aandoeningen Acne (puistjes)

Wat is acne?

Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij puistjes voorkomen. Dit zijn kleine ontstekingen van de huid in en rondom de haarzakjes. lees meer

Wat is acne?

Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij puistjes voorkomen. Dit zijn kleine ontstekingen van de huid in en rondom de haarzakjes. De medische term voor acne is acne vulgaris, in de volksmond spreekt men vaak over jeugdpuistjes. 

Puberteit

In de puberteit krijgt bijna iedereen acne vulgaris, omdat er dan veranderingen plaatsvinden in de hormoonhuishouding. Deze hormonen zorgen voor een hogere talgproductie, waardoor de puistjes ontstaan. Dit is niet bij iedereen even erg; de een heeft een paar mee-eters en puistjes, de ander een uitgebreide huidaandoening. Bij sommige mensen blijven de puistjes ook na de puberteit aanwezig of ontstaan deze pas na de puberteit. Ook kan de acne ernstige littekens achterlaten. Sommige patiënten met acne hebben hierdoor veel psychische klachten.   

Behandelingen wat kunnen we doen?

Hoe eerder patiënten komen, des te beter kunnen we ze behandelen. Bij vroege behandeling ontstaan ook minder littekens. lees meer

Behandelingen wat kunnen we doen?

De behandeling van acne vulgaris kan bestaan uit:
  • lokale middelen (crèmes, zalven, lotions en gels)
  • middelen in tabletvorm
De behandeling van hidradenitis suppurativa kan bestaan uit:
  • biologics
  • operatieve ingrepen
Hoe eerder patiënten komen, des te beter kunnen we ze behandelen. Bij vroege behandeling ontstaan ook minder littekens. Sommige vormen van acne zijn moeilijk te behandelen en kunnen zelfs na succesvolle behandeling terugkeren. De behandeling is er dan op gericht om de aandoening zoveel mogelijk terug te dringen of om uitbreiding te voorkomen.

Afdeling Dermatologie

Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet