Wat is acute myeloïde leukemie?

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker. Deze ziekte kenmerkt zich door een enorme toename van afwijkende, onrijpe witte bloedcellen in het beenmerg, de zogenoemde myeloblasten. Hierdoor wordt de normale bloedaanmaak verstoord.

Het beenmerg is het orgaan waarin bloedcellen worden aangemaakt. Als er kankercellen in uw beenmerg voorkomen, dan kan het beenmerg zijn werk niet meer goed doen.

Bij AML bestaan de kankercellen uit onrijpe, witte bloedcellen die we myeloblasten noemen. Deze myeloblasten blijven zich delen en verdringen de aanmaak van normale bloedcellen. Hierdoor veranderen de bloedwaarden. Dit uit zich bijvoor­beeld in bloedarmoede (wat leidt tot vermoeidheid), een laag aantal normale witte bloedcellen (wat zorgt voor een verhoogde kans op infecties) of een laag aantal bloed­plaatjes (wat een verhoogde kans geeft op bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken).

AML ontwikkelt zich meestal snel. Vandaar dat deze vorm van leukemie een acute ziekte is. Dat wil zeggen dat u in korte tijd ziek kan worden. Vaak moet er al kort na de diagnose gestart worden met de behandeling. De behan­de­ling en ook prognose hangt af van het subtype AML, de genetische afwijkingen van de myeloblasten, uw leeftijd en ook uw algemene gezondheid.

Hoe vaak komt AML voor?

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 700 mensen de diagnose AML. AML komt vooral bij volwassenen voor en soms bij kinderen. De gemiddelde leeftijd bij diagnose ligt ruim boven de 60 jaar. Een derde deel is ouder dan 75 jaar. 

Meer informatie

Op de website van patiëntenorganisatie Hematon leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling
  • Vooruitzichten
Patientenzorg Aandoeningen Acute myeloide leukemie

Wat is acute myeloïde leukemie?

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker. Deze ziekte kenmerkt zich door een enorme toename van afwijkende, onrijpe witte bloedcellen in het beenmerg, de zogenoemde myeloblasten. Hierdoor wordt de normale bloedaanmaak verstoord.

lees meer

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Meedoen aan onderzoek

Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.


Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet