Patientenzorg Aandoeningen Afweerstoornissen

Wat zijn afweerstoornissen?

Als u een afweerstoornis heeft, werkt uw afweersysteem niet goed. Daardoor bent u gevoeliger voor infecties. Een ander woord voor afweerstoornis is immuundeficiëntie.

lees meer

Wat zijn afweerstoornissen?

Een goed werkend afweersysteem (immuunsysteem) beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Als u een afweerstoornis heeft, werkt uw afweersysteem niet goed. Daardoor bent u gevoeliger voor infecties. Een ander woord voor afweerstoornis is immuundeficiëntie. Een afweerstoornis kan aangeboren zijn of later in het leven zijn ontstaan.

Klachten

Als u een afweerstoornis heeft, kunt u dat merken aan het volgende:
  • u loopt vaak een infectie (zoals een longontsteking) op
  • een infectie verloopt ernstiger dan normaal, u heeft ziekenhuisopname of langdurige antibiotica nodig.
  • u loopt een infectie op die veroorzaakt wordt door een ongebruikelijke ziekteverwekker, zoals een schimmel of een mycobacterie.

Een afspraak maken

Als u bekend bent met een afweerstoornis of vermoedt dat u een afweerstoornis heeft, kunt u dit aangeven bij uw huisarts of dit melden bij uw behandelend specialist (bijvoorbeeld longarts).

lees meer

Een afspraak maken

Als u bekend bent met een afweerstoornis of vermoedt dat u een afweerstoornis heeft, kunt u dit aangeven bij uw huisarts of dit melden bij uw behandelend specialist (bijvoorbeeld longarts). Nadat u een verwijzing heeft gekregen is het mogelijk een afspraak te maken in het Radboudumc bij de afdeling Interne Geneeskunde waar u gezien zal worden door een specialist op het gebied van afweerstoornissen. Bent u al onder behandeling van ons, dan kunt u uiteraard uw eigen arts benaderen voor vragen.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Heeft u mogelijk een afweerstoornis? Dan krijgt u een uitgebreid gesprek met de gespecialiseerde arts: een internist-infectioloog.

lees meer

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Heeft u mogelijk een afweerstoornis? Dan krijgt u een uitgebreid gesprek met een gespecialiseerde arts: een internist-infectioloog. Deze wil alles weten over:
  • wat voor infecties u heeft (gehad)
  • hoe vaak u infecties heeft (gehad)
  • hoe oud u was toen het begon
  • hoeveel en welke antibiotica u heeft gebruikt
  • of u nog andere ziekteverschijnselen heeft
Ook vragen we medische gegevens op bij artsen waar u eerder onder controle was. Als het nodig is, doen we aanvullende onderzoeken.

Behandeling Wat kunnen we doen?

Of we u kunnen behandelen en hoe wij u behandelen, is afhankelijk van de oorzaak. U kunt bijvoorbeeld vroegtijdig antibiotica gebruiken bij een nieuwe infectie of u krijgt een voortdurende behandeling met antibiotica.

lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Of we u kunnen behandelen en hoe we u behandelen, is afhankelijk van de oorzaak. U kunt bijvoorbeeld vroegtijdig antibiotica gebruiken bij een nieuwe infectie of u krijgt een voortdurende behandeling (langer dan 3 weken) met antibiotica. U kunt na de eerste diagnose en behandeling onder begeleiding van het Radboudumc blijven. Daarnaast kunnen we ook met een specialist van een ziekenhuis bij u in de buurt afstemmen.
 

Meedoen aan onderzoek

Onderzoek naar afweerstoornissen wordt verricht binnen het Radboudumc Centre of Infectious Diseases (RCI). Als er een onderzoek loopt waarvoor u in aanmerking komt, zult u benaderd worden voor verdere informatie.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is.

lees meer