Wat zijn afweerstoornissen?

Een goed werkend afweersysteem (immuunsysteem) beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Als u een afweerstoornis heeft, werkt uw afweersysteem niet goed. Daardoor bent u gevoeliger voor infecties. Een ander woord voor afweerstoornis is immuundeficiëntie. Een afweerstoornis kan aangeboren zijn of later in het leven zijn ontstaan.

Klachten

Als u een afweerstoornis heeft, kunt u dat merken aan het volgende:
  • u loopt vaak een infectie (zoals een longontsteking) op
  • een infectie verloopt ernstiger dan normaal, u heeft ziekenhuisopname of langdurige antibiotica nodig.
  • u loopt een infectie op die veroorzaakt wordt door een ongebruikelijke ziekteverwekker, zoals een schimmel of een mycobacterie.
Patientenzorg Aandoeningen Afweerstoornissen

Wat zijn afweerstoornissen?

Als u een afweerstoornis heeft, werkt uw afweersysteem niet goed. Daardoor bent u gevoeliger voor infecties. Een ander woord voor afweerstoornis is immuundeficiëntie.

lees meer

Een afspraak maken

Als u bekend bent met een afweerstoornis of vermoedt dat u een afweerstoornis heeft, kunt u dit aangeven bij uw huisarts of dit melden bij uw behandelend specialist (bijvoorbeeld longarts).

lees meer

Een afspraak maken

Als u bekend bent met een afweerstoornis of vermoedt dat u een afweerstoornis heeft, kunt u dit aangeven bij uw huisarts of dit melden bij uw behandelend specialist (bijvoorbeeld longarts). Nadat u een verwijzing heeft gekregen is het mogelijk een afspraak te maken in het Radboudumc bij de afdeling Interne Geneeskunde waar u gezien zal worden door een specialist op het gebied van afweerstoornissen. Bent u al onder behandeling van ons, dan kunt u uiteraard uw eigen arts benaderen voor vragen.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Heeft u mogelijk een afweerstoornis? Dan krijgt u een uitgebreid gesprek met de gespecialiseerde arts: een internist-infectioloog.

lees meer

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Heeft u mogelijk een afweerstoornis? Dan krijgt u een uitgebreid gesprek met een gespecialiseerde arts: een internist-infectioloog. Deze wil alles weten over:
  • wat voor infecties u heeft (gehad)
  • hoe vaak u infecties heeft (gehad)
  • hoe oud u was toen het begon
  • hoeveel en welke antibiotica u heeft gebruikt
  • of u nog andere ziekteverschijnselen heeft
Ook vragen we medische gegevens op bij artsen waar u eerder onder controle was. Als het nodig is, doen we aanvullende onderzoeken.

Behandeling Wat kunnen we doen?

Of we u kunnen behandelen en hoe wij u behandelen, is afhankelijk van de oorzaak. U kunt bijvoorbeeld vroegtijdig antibiotica gebruiken bij een nieuwe infectie of u krijgt een voortdurende behandeling met antibiotica.

lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Of we u kunnen behandelen en hoe we u behandelen, is afhankelijk van de oorzaak. U kunt bijvoorbeeld vroegtijdig antibiotica gebruiken bij een nieuwe infectie of u krijgt een voortdurende behandeling (langer dan 3 weken) met antibiotica. U kunt na de eerste diagnose en behandeling onder begeleiding van het Radboudumc blijven. Daarnaast kunnen we ook met een specialist van een ziekenhuis bij u in de buurt afstemmen.
 

Meedoen aan onderzoek

Onderzoek naar afweerstoornissen wordt verricht binnen het Radboudumc Centre of Infectious Diseases (RCI). Als er een onderzoek loopt waarvoor u in aanmerking komt, zult u benaderd worden voor verdere informatie.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is.

lees meer