Wat is Alzheimer

Bij mensen met de ziekte van Alzheimer beschadigen de hersenen langzaam steeds erger. Het belangrijkste verschijnsel van de ziekte is dementie.

lees meer

Wat is Alzheimer

Bij mensen met de ziekte van Alzheimer beschadigen de hersenen langzaam steeds erger. Het belangrijkste verschijnsel van de ziekte is dementie.

Verloop van de ziekte

De dementie verergert langzaam. Iemand met Alzheimer kan daardoor steeds slechter nadenken en krijgt moeite met praten en met het begrijpen van anderen. Hij kan geen nieuwe dingen meer leren en vergeet ook steeds meer dingen die hij kon. Hij zorgt steeds slechter voor zichzelf, vergeet bijvoorbeeld te eten of zich te wassen. Zijn gedrag gaat steeds meer lijken op dat van een kind. Het kan hem niet meer schelen hoe hij eruit ziet of wat mensen van hem denken. Uiteindelijk kan hij helemaal niet meer praten en verzwakt hij ook lichamelijk. De meeste Alzheimer patiënten overlijden aan een longontsteking of hart- en vaatziekten.

Meestal ontstaat Alzheimer bij mensen boven de zeventig jaar. De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Ongeveer 10% van de patiënten krijgt het voor hun vijftigste jaar: de zogenoemde jongdementen. Dementie bij jonge mensen is waarschijnlijk erfelijk.

Contact

Afdeling Geriatrie

Polikliniek
(024) 366 50 50

Verpleegafdeling
(024) 366 82 82
contact

Hoe herkent u dementie?

  • Erge vergeetachtigheid. Iemand met dementie vergeet hele gebeurtenissen
  • Iemand met dementie verdwaalt en weet soms niet meer waar hij/zij is
  • De persoonlijkheid verandert. Een rustig persoon wordt bijvoorbeeld boos en achterdochtig, of juist andersom
  • Iemand met dementie is suf en heeft geen belangstelling voor zijn omgeving

Behandeling wat kunnen we doen?

Alzheimer is niet te genezen. Er bestaan wel therapieën die het leven van een dementerende persoon prettiger maken.


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Alzheimer Wetenschap uitgelicht

We worden gemiddeld steeds ouder, maar dat betekent ook dat de kans op Alzheimer toeneemt: hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans op deze aandoening.

lees meer

Afdeling Geriatrie

De afdeling Geriatrie van het Radboudumc biedt zorg aan oudere patiënten die vaak een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen kennen. Uitgangspunt voor ons handelen is dat we ons inleven in u, de ouder wordende mens.

lees meer