Patiëntenzorg Aandoeningen Bipolaire stoornis

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis kenmerkt zich door voorkomen van ‘tegenovergestelde’ stemmingen. Depressieve periodes met somberheid en verlies van plezier en interesse in het leven worden afgewisseld met een uitgelaten of prikkelbare stemming en sterk verhoogde activiteit. lees meer

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis kenmerkt zich door voorkomen van ‘tegenovergestelde’ stemmingen. Depressieve periodes met ernstige somberheid en verlies van plezier en interesse in het leven worden afgewisseld met een uitgelaten of prikkelbare stemming en sterk verhoogde activiteit. Deze sterk wisselende stemmingen kunnen enkele uren, maar ook enkele dagen of langer aanhouden. Door de extreme stemmingstoestanden kan het vermogen om situaties te beoordelen verstoord raken. Soms kan dit zelfs leiden tot onverantwoorde acties.
Hypomanie en andere varianten
Bij een lichte vorm van manie spreken we van hypomanie. De problemen die zich tijdens de hypomane fase voordoen, zijn meestal minder groot. Hoe de stoornis zich precies uit, verschilt per persoon. De een heeft meer last van depressie en de ander meer van (hypo)manische fases. Deze perioden wisselen zich af met perioden waarin de stemming normaal is. Ook wanneer er alleen sprake is van manische of hypomane periodes, zonder depressies, noemen we dit een manisch-depressieve stoornis.

Gevolgen

De extreem wisselende stemmingen veroorzaken vaak problemen bij het functioneren, bijvoorbeeld thuis en op het werk. Ook relaties kunnen schade oplopen. Bekende lichamelijk klachten in deze fase zijn een verminderde of juist toegenomen eetlust, slaapproblemen en weinig energie.

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contactformulier

Diagnostiek

Met specialistische kennis en grondige diagnostiek brengen wij u klachten goed in kaart. Op die manier kunnen wij onderscheid maken tussen de verschillende stemmingsstoornissen en/of bijkomende psychiatrische problematiek.  lees meer

Diagnostiek

De expertise van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc ligt bij de diagnostiek van complexe psychiatrische stoornissen of de combinatie met andere psychiatrische of somatische aandoeningen. Met specialistische kennis en grondige diagnostiek brengen wij u klachten goed in kaart. Op die manier kunnen wij onderscheid maken tussen de verschillende stemmingsstoornissen en/of bijkomende psychiatrische problematiek. 

>> Naar de tijdlijn diagnostiek

Behandeling

Binnen de polikliniek Psychiatrie van het Radboudumc hebben wij geen specifiek behandelaanbod gericht op bipolaire stoornis. Het kan zijn dat u na het doorlopen van de intakeprocedure wordt verwezen naar een andere instelling, meer gespecialiseerd in de behandeling van uw aandoening. lees meer

Behandeling

Binnen de polikliniek Psychiatrie van het Radboudumc hebben wij geen specifiek behandelaanbod gericht op bipolaire stoornis. Het kan zijn dat u na het doorlopen van de intakeprocedure wordt verwezen naar een andere instelling, meer gespecialiseerd in de behandeling van uw aandoening. Dit zal altijd in overleg met u plaatsvinden. Indien een klinische opname noodzakelijk blijkt, kunt u wel altijd bij ons terecht.
 

Afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet